מה ההבדל בין קרן פנסיה לביטוח מנהלים?
כאן יש כמה פרמטרים שעומדים בראש סדר העדיפויות:
א. גיל – ככל שמתחילים לחסוך מוקדם יותר, כך עולה הסיכוי להשיג תשואה אטרקטיבית גם אם משקיעים באפיקי חיסכון תנודתיים. אז בעוד השקעה בקרן פנסיה היא יחסית סולידית כי היא מוגבלת ל-30% באגרות חוב של המדינה, בביטוח מנהלים ניתן לבחור סיכון גבוה יותר ומומלץ לעשות את זה רק כל עוד מתחילים לחסוך יחסית מוקדם.
ב. דמי ניהול – אפשר להשוות בין פנסיה או ביטוח מנהלים לפי דמי הניהול. מלבד התקרה שקובעת מה דמי הניהול המקסימאליים שאותם מותר לגבות מאיתנו, חשוב לבדוק מה מציעה כל חברת ביטוח ביחס לחברה שמנהלת עבורנו את הפנסיה. בדיקה כזו אחת לתקופה מסוימת לא רק חוסכת עבורנו הוצאות שוטפות, אלא גם מייצרת רווח נקי גבוה יותר בתום תקופת החיסכון ואחרי הפרישה לפנסיה.
ג. מקדם – ביטוח מנהלים ותיק הוא בדרך כלל בעל מקדם איכותי יותר. על ביטוח מנהלים כזה לרוב כדאי לשמור ולהמשיך להפריש אליו כספים, כי התנאים שיש בו כבר לא קיימים בביטוחי מנהלים חדשים. אבל אם מסתכלים על קרן מנהלים עדכנית יותר, יכול להיות שיהיה עדיף להמשיך להפריש לצד קרן הפנסיה דווקא לקופת גמל להשקעה או אפילו לקרן השתלמות.
תוכן עניינים
מאפיינים של ביטוח מנהלים
ביטוח מנהלים הוא מושג מתעתע. בעבר למשל היה נהוג להשתמש במושג הזה לעיתים קרובות, אבל כיום ישנם אפיקי חיסכון אלטרנטיביים שאמורים להציע את אותם יתרונות אבל בלי החסרונות. יתרה על כך, רבים מבין הגברים והנשים שרוצים לחסוך לטווח קצר, בינוני ובעיקר ארוך תוהים האם עדיף להם לבחור באפיק של ביטוח מנהלים או להסתפק במסלול החובה של קרן הפנסיה. בשביל לענות על השאלה הזו, צריכים להכיר את המאפיינים של כל אפיק וכמובן גם את היתרונות והמגבלות שלו.
מאפיינים המיוחדים של ביטוח מנהלים:
- מועד התשלום – ביטוח מנהלים הוא אפיק חיסכון פנסיוני לכל דבר ועניין. עם זאת, הוא מתאפיין בכך שאת הכסף מקבלים באופן של פנסיה חודשית רק אחרי שהחוסך מגיע לגיל פרישה. זה אומר שאם למשל גיל הפרישה משתנה, אי אפשר יהיה למשוך את הכספים באותם תנאים. נכון להיום, גיל הפרישה עומד על 62 לנשים ועל 67 לגברים.
- דמי ניהול – בביטוח מנהלים משלמים דמי ניהול לחברת הביטוח. חברת הביטוח גובה את דמי הניהול לפי המאפיינים של כל מסלול, כאשר ככל שהמעורבות של מנהלי תיקי ההשקעות גבוהה יותר כך דמי הניהול עולים גם כן. עם זאת, אסור לחברת הביטוח שמנהלת ביטוח מנהלים לגבות דמי ניהול שהם מעבר לתקרה המקסימאלית הקבועה בחוק.
- הפרשות חודשיות – בשנת 2008 נקבע שעל כל מעסיק לבצע הפרשות חודשיות לביטוח פנסיוני של העובדים. כאן ביטוח מנהלים נכנס לתמונה, כי הוא מייצג את אחת האפשרויות שעל הפרק לצד הפרשה לקרן פנסיה או קופת גמל. במילים אחרות, ביטוח מנהלים יכול להיות אלטרנטיבה לקופת גמל ולא רק לקרן פנסיה.
מאפיינים של קרן פנסיה
קרן פנסיה היא כמובן אפיק חיסכון שונה לגמרי. בשביל לדעת מה ההבדל בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיה חייבים לא רק לבחון כל מקרה לגופו, אלא לבדוק איזה הנחיות וחובות מטיל החוק על מעסיקים של עובדים שכירים לעומת ההנחיות הרלוונטיות לעובדים עצמאיים. לאחר מכן, כדאי לכל חוסך וחוסכת לבדוק היטב איזה חסכונות מנוהלים עבורם והיכן.
קרן פנסיה מציעה באופן עקרוני מספר מסלולים מובנים של חיסכון פנסיוני שמגלם בתוכו ביטוח למקרה של מוות וביטוח מקרים של נכות ואובדן כושר עבודה. כאן גם כל החוסכים בקרן ערבים אחד לשני על מנת להבטיח שיהיה מספיק כסף לשלם לכולם, בניגוד לביטוח מנהלים שבו התשלום ניתן מטעם חברת הביטוח הפרטית. בנוסף, גם בקרן פנסיה גובים דמי ניהול מהחוסכים ויש תקרה מקסימאלית שאותה אסור לעבור.
שיקולי מיסוי בבחירת אפיקי חיסכון
אנשים שרוצים לדעת מה עדיף ביטוח מנהלים או קרן פנסיה צריכים לבדוק את שיקולי המיסוי. אלו השיקולים שמטים את הכף כי גם אם התשואה גבוהה או שהביצועים נאים, יכול להיות שבסופו של דבר נקבל אל חשבון הבנק שלנו במועד הפרישה סכום נמוך מאוד. הסיבה לכך עלולה להיות מיסוי גבוה, שנובע מתכנון לקוי ומבחירה לא מתאימה של אפיקי חיסכון.
הפתרון הוא להתייחס אל שיקולי המיסוי השונים מראש. אפשרות אחת למשל היא לעשות את זה על ידי התייעצות עם בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו, תוך התייחסות אל המאפיינים המיוחדים של מיסוי קרנות פנסיה או ביטוחי מנהלים לעומת תיקי השקעות מנוהלים, קרן השתלמות וכן הלאה. אפשרות אחרת היא לנסות לבצע את התכנון לבד כדי לחסוך את עמלת השירות של יועצי המס וההשקעות, אבל כאן החיסרון הוא שבדרך כלל לא מכירים את התמונה המלאה ואת כל ההשלכות.
בבחירת אפיקי חיסכון עלינו להביא בחשבון את ההשפעה של המיסוי עלינו ברמה האישית: מה גיל הפרישה הרלוונטי לגברים לעומת נשים ואיך הוא משפיע על האפשרות שלנו למשוך את הכספים ללא תשלום מס, מה סכום הפנסיה שהגענו אליו, מה מועד משיכת הכספים המתוכנן וכן הלאה. ככל שנביא בחשבון יותר שיקולים כאלה מראש, כך נגדיל את הסיכוי לבחור אפיקי חיסכון אטרקטיביים.
קביעת מטרות לקראת הפרישה משוק העבודה
ההבדל בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיה היא קביעת מטרות מסודרת. מצד אחד, מטרת העל של כולנו מבחינת חיסכון פנסיוני היא כמובן להגיע אל גיל הפרישה עם סכום מקסימאלי שיאפשר לנו לחסוך כדי לשמור על רמת חיים גבוהה – או לכל הפחות על רמת החיים שהגענו אליה. מצד שני, הקצבה החודשית אמורה לספק את הצרכים שלנו מדי חודש, אבל אנחנו לא בהכרח יודעים מה בדיוק הם יהיו.
בגלל שגם לקרן פנסיה וגם לביטוח מנהלים יש יתרונות וחסרונות, עלינו להוסיף למשוואה את מה שחשוב עבורנו באופן אישי. זה יכול לסייע לנו למשל לדעת מתי להעדיף קרן פנסיה ברובד השכר הראשון על פני ביטוח מנהלים, אבל בשלב מסוים בחיים להבין שאולי כדאי לעבות את מעטפת החיסכון עם ביטוח מנהלים. לאחר מכן, אנחנו צריכים לקבוע את המטרות לפי עוד כמה פרמטרים ובהם:
- גובה השכר בשנות העבודה ובעיקר לפני הפרישה
- גיל המבוטח או המבוטחת
- המצב הבריאותי והרפואי שלנו
- סטטוס משפחתי ומספר ילדים
אם קובעים את המטרות בצורה סובייקטיבית עוד לפני הפרישה משוק העבודה, רואים שאין רק המלצה גורפת אחת. מה שכן יש אלו המלצות שונות, שניתנות על ידי בעלי מקצוע ובהתבסס על שיקולים שרלוונטיים לכל אחד ואחת מאיתנו בנפרד.
מעקב אחרי חדשות ועדכונים בתקנות
אחד היתרונות של מעורבות יועץ פנסיוני מוסמך יכול להיות עקיף אך חשוב: האפשרות להתעדכן בחדשות ועדכונים בתקנות. בין היתר, במוסד לביטוח לאומי ובגופי הרווחה או האוצר השונים מפרסמים לעיתים קרובות תקנות חדשות שמשפיעות על שיקולי המיסוי ועל השאלה האם עדיף לבחור ביטוח מנהלים או קרן פנסיה. כמו כן, התקנות השונות עשויות להשפיע על הגיל שמגדיר מתי אנחנו נמצאים במצב של פרישה מוקדמת לעומת פרישה רגילה ואיך זה משנה את שיקולי המס.
בסופו של דבר, התשובה לשאלה מה ההבדל בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיה מורכבת יותר מכפי שנהוג לחשוב – דווקא בגלל שלכל אחד ואחת מאיתנו שאיפות אחרות לגמרי. לזה צריך להוסיף את העובדה שהתקנות עצמן משתנות ואין מי שיעדכן אותנו לגביהן, אלא אם נערב יועץ פנסיוני מוסמך ומנוסה. באמצעות מעורבות של יועץ כזה, יש סיכוי גבוה יותר שנוכל לרכז את כל השאלות תחת קורת גג אחת. בטווח הארוך, זה בדיוק הכלי שיכול לאפשר לנו לפרוש לפנסיה בראש שקט ועם מקסימום חיסכון והכנסות.
אולי יעניין אותך קרנות פנסיה
איך פותחים קרן פנסיה?
אחוז הפרשה לפנסיה (2023)
השוואת קרנות פנסיה חושפת פערים גדולים בין הגופים – כך תשפרו תשואה בעשרות אחוזים
פנסיה דיגיטלית
חוק ההסדרים
מהי קרן פנסיה?
איך מומלץ להשקיע בקרן פנסיה?
הידעתם? הסכום הממוצע לפנסיה בישראל הוא 400,000 אלף שקל בלבד לאדם!
היזהרו – קרנות הפנסיה מעלות את דמי הניהול לפנסיונרים ללא הודעה מוקדמת
איתור כספים: איתור כספי פנסיה בשנת 2023
יש לכם פנסיה? רפורמה חדשה גורמת לדמי הניהול לזנק
מהיום מחשבים הפרשות לפנסיה ב-3 דקות!
השוואת קרנות פנסיה
הוזלת דמי ניהול בקרן הפנסיה, ההשתלמות וקופות הגמל
הר הכסף – איתור כספים אבודים מחסכונות, קופות גמל ופנסיה
מה עושים בפנסיה? מתי יוצאים לפנסיה? כל התשובות לכל השאלות
מסלקה פנסיונית: דרך יעילה לעשות סדר בחסכונות הפרישה שלכם
שאלות ותשובות נפוצות
איך משווים בין דמי ניהול על ביטוח מנהלים או קרן פנסיה?
איך משווים בין דמי ניהול על ביטוח מנהלים או קרן פנסיה?
ראשית, פונים אל הגוף המנהל עבורנו את החיסכון ומבררים כמה דמי ניהול משלמים. לאחר מכן, משתמשים במחשבון דמי ניהול של משרד האוצר ונכנסים אל אתר רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון כדי להזין נתונים להשוואת גובה דמי ניהול בין הגופים הפנסיוניים.
האם רק מנהלים יכולים לקנות ביטוח מנהלים?
האם רק מנהלים יכולים לקנות ביטוח מנהלים?
לא. ביטוח מנהלים הוא סוג נוסף של חיסכון פנסיוני, עם ביטוח למקרה מוות או אובדן כושר עבודה.
מה משפיע על דמי הניהול של ביטוח מנהלים וקרן פנסיה?
מה משפיע על דמי הניהול של ביטוח מנהלים וקרן פנסיה?
בקרן פנסיה גובים דמי ניהול לפי גובה החיסכון ואופי אפיק ההשקעה. בביטוח מנהלים דמי הניהול הם לפי סוג החיסכון והביטוח.