רפורמה חדשה בפנסיה
יו"ר רשות שוק ההון, משה ברקת – הציע על רפורמה חדשה – השלישית שצפויה בתחום מאז נכנס לתפקיד ב־2018. הרפורמה הנוכחית מגיעה אחרי שני שינויים משמעותיים בשוק הפנסיה, עם העברת חוק ההסדרים האחרון שבו הוחלט להחליף את מנגנון האג"ח המיועדות שהונפקו לקרנות הפנסיה לטובת רשת ביטחון חדשה ועם העלאת גיל הפרישה לנשים ל־65.
מהם דמי הניהול בקרנות הפנסיה כיום, ולאן יעלו אחרי הרפורמה?
דמי הניהול המקסימליים בפנסיה – הם 0.5% על הצבירה ו־6% על ההפקדות החודשיות. תפקידן היה לדחוף את מחירי ניהול קרנות הפנסיה מטה, נקבעו על פי דמי הניהול המקסימליים על שיעור של 1% מההפקדה ועוד 0.22% מהצבירה.
מעבר של עמיתי קרנות הפנסיה למסלולים המנייתיים. כיום, מחויב מנהל קרן הפנסיה להציע לעמית דמי ניהול זהים במסלול הכללי, המנייתי והאג"חי. מתחילת השנה זינק מדד S&P 500 ב־24.9% ומדד תל אביב 35 ומדד תל אביב 125 עלו ב־27.1% ו־27.2% בהתאמה. העלייה החדה במדדים הגבירה את התיאבון לסיכון של החוסכים שבאה לידי ביטוי ברור בענף החיסכון ארוך הטווח:
ההחלטות על אימוץ דמי ניהול, עידוד הקמת קרנות פנסיה מידית שעוקבות אחרי מדדים מכיוון שהיא תוצאה של אימוץ חלק מהמסקנות של ועדה בראשות פרופ' ישי יפה, ההחלטה שהוקמה על ידי ברקת בכדי לבחון באופן מיידי את סוגיית ההוצאות של קרנות הפנסיה על דמי ניהול חיצוניים ("הוצאות ישירות"). הוועדה המליצה כרגע לבטל את האפשרות לגבות דמי ניהול להוצאות ישירות, דמי ניהול נפרדים עבור השקעות בקרנות השקעה פרטיות מחוץ לשוק ההון.