תקרת הפקדה לקופת גמל להשקעה
נכון להיום תקרת הפקדה לקופת גמל להשקעה עומדת על 72,616 ש"ח. זו התקרה לשנת 2023 ועד אליה ניתן ליהנות מכל היתרונות שהקופה מציעה. אפשר להמשיך ולהפקיד כספים אל קופת גמל להשקעה גם מעל התקרה הזו, אבל אלו לא יהיו כספים שיזכו את החוסך בפטורים ובהטבות המס השונות.
החדשות הטובות הן שכאמור ניתן לפתוח קופת גמל להשקעה לכל אחד מבני המשפחה. בהקשר הזה, כדאי לדעת שהסכום של תקרת הפקדה לקופת גמל להשקעה לשנת 2023 חל על כל קופה בנפרד. אז אם במשפחה יש כמה ילדים, אין בעיה להפקיד סכומי כסף גבוהים יותר ולפזר אותם בין הקופות.
תוכן עניינים
מה היתרונות
קופת גמל להשקעה היא אפיק חיסכון גמיש שיש לו כמה יתרונות. ראשית, ניתן לפתוח קופת גמל להשקעה לכל אחד מבני המשפחה ומכל גיל. המשמעות היא שאפשר להשתמש בקופת גמל להשקעה בתור אפיק חיסכון לטווח ארוך גם עבור הילדים. השימוש בקופת גמל להשקעה עבור בני המשפחה עולה בקנה אחד עם הרצון של ההורים לדאוג לילדים שלהם, להציע להם אפיק חיסכון אפקטיבי ובמידת הצורך אף לנצל דרכו את הטבות המס השונות.
שנית, קופת הגמל להשקעה היא כאמור אפיק חיסכון גמיש. המשמעות היא שניתן להשתמש בכספים הצבורים בקופת גמל להשקעה בכל שלב, תוך תשלום מס רווח הון של 25% בלבד. אז בדיוק כמו כל השקעה אחרת בשוק ההון, גם קופת גמל להשקעה מספקת לנו את האפשרות לייצר תשואה – אבל בלי לוותר על הגמישות. זהו יתרון משמעותי של קופת גמל להשקעה שהופך אותה לאחד מאפיקי החיסכון המשתלמים במשק.
גמישות מלאה – גם ברמת הסיכון וגם בניהול
עוד יתרון של קופת גמל להשקעה בא לידי ביטוי בכך שניתן לבחור את מסלולי ההשקעה. בקופת גמל להשקעה כל חוסך יכול לבחור עד כמה הוא חשוף לסיכונים או לשוק ההון, מה רמת הסולידיות שהוא מבקש וכמה כסף הוא רוצה להפקיד. כמובן שקיימת תקרה מסוימת ושהיא גם מתעדכנת מדי שנה, אבל זה לא בא על חשבון הגמישות בהפקדת הכספים ובמועד המשיכה שלהם.
הכספים המופקדים אל קופת גמל להשקעה מנוהלים על ידי בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו. למרות דמי ניהול יחסית נמוכים, מי שמנהלים בפועל את הקופה הם מנהלי ומנהלות השקעות שעוברים הסמכה ייעודית. כמו כן, בקופת גמל להשקעה ניתן להעביר את הכסף בין המסלולים בכל עת ולבצע את הפעולה תוך כמה ימי עסקים בודדים בלי לשלם מיסים או קנסות.
תנאים לניצול היתרונות של קופת גמל להשקעה
היתרון הכי משמעותי ומהותי של קופת גמל להשקעה מתרחש אחרי גיל 60. אם שומרים על החיסכון במסלול של קופת גמל להשקעה אחרי גיל 60 ומושכים אותו כקצבה, מקבלים פטור ממס ממס רווחי הון וממס הכנסה. המשמעות היא שהעברת קופת הגמל לקרן הפנסיה בשלב הזה מאפשרת לא רק ליהנות מצבירת התשואה וההכנסות, אלא גם מהחיסכון על תשלומי מס הכנסה ומס רווח הון שעומד נכון להיום על 25%.
היתרונות השונים של קופת גמל להשקעה יכולים להיות מנוצלים על ידי גברים ונשים בטווח רחב מאוד של גילאים. הם הופכים את קופת הגמל להשקעה לאפיק חיסכון מבוקש, אטרקטיבי, גמיש ונגיש שרלוונטי גם לשכירים וגם לעצמאיים. על הרקע הזה, אפשר להבין מדוע גם קיימת תקרה מסוימת עבור הפקדה לקופת גמל להשקעה.
צפי לשינויים בתקרת ההפקדה לקופת גמל להשקעה
הנושא של תקרת הפקדה לקופת גמל להשקעה בשנת 2023 חשוב מכמה סיבות. ראשית, הוא מראה לנו את היתרונות של הקופה ואת האופן שבו המדינה מתייחסת אליה. מצד אחד, המדינה מבקשת לעודד חיסכון באמצעות קופת גמל להשקעה. בשביל להשיג את המטרה הזו, מוצעים לנו יתרונות שאין באפיקי חיסכון אחרים המיועדים לטווח ארוך. מצד שני, קיימת מגבלה שבאה לידי ביטוי בסכום של תקרת הפקדה לקופת גמל להשקעה ואי אפשר להתעלם ממנה.
אבל דווקא המגבלה מעידה יותר מכל דבר אחר על היתרונות של קופת גמל להשקעה. אם לקופת גמל להשקעה לא היו כל כך הרבה יתרונות מבחינת האפשרות שלנו לחסוך את תשלום מס רווח ההון ואת מס ההכנסה, סביר להניח שלמדינה לא היה אינטרס להציב תקרה.
בשביל לפתור את הדילמה ולדעת כמה להפקיד ומתי עבור תקרת הפקדה , כדאי להתייעץ עם יועצי מס שמגיעים מהתחום ומכירים אותו. באופן הזה מתכננים נכון את ההפקדות ומנצלים את כל היתרונות של קופת גמל להשקעה בכל שנת מס כחוק.
הבדלים בין קופת גמל להשקעה לבין קופת גמל רגילה
תקרת המס מייצגת הבדל אחד מבין רבים בהשוואה בין קופת גמל להשקעה לקופת גמל רגילה. גם קופת גמל רגילה לדוגמא היא סוג של חיסכון פנסיוני, אבל בה כל הכספים שמופקדים מיועדים למשיכה כקצבת פנסיה לאחר הפרישה מהעבודה בלבד. במסלול הזה אמנם מקבלים הטבות מס על ההפקדות, אך את המשיכה ניתן לבצע אחרי הפרישה או בתשלום מס מקסימאלי לפני כן.
בקופת גמל להשקעה המצב כאמור שונה. חוץ מזה, בקופת גמל רגילה קיימת משמעות לתקרת ההכנסה המזכה במס. נכון לשנת 2022 למשל, תקרת ההכנסה המזכה במס לשכיר היא 106,800 לשנה ו-213,600 לעצמאי.