בלעדי: המדריך המלא והמקיף בישראל על הטבות מס לפנסיונרים
יוצא לכם לחשוב לפעמים על מה תעשו בפנסיה: אולי תוציאו ספר? תפתחו בית קפה? תלמדו לדבר איטלקית? תקנו רכב שטח? מה שזה לא יהיה, יהיה לכם את "כל הזמן שבעולם" בשביל זה ובעיקר את היכולת לבלות כמה שיותר עם החברים, בני הזוג וכמובן עם בני המשפחה שלכם. לכן, כדי לנסות ולעזור לכם בהגשמת החלומות הללו, החלטנו להרים כאן את "הכפפה הפנסיונית" ולגבש עבורכם מדריך מיוחד ומקיף אשר עוסק באופן בלעדי בהטבות מס לפנסיונרים.
והיום בתפריט – תיקון 190, סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה וסעיף 9 א'. בואו נדבר על זה!
תוכן עניינים
תיקון 190 – קווים לדמותו
תיקון 190 הינו תיקון ייעודי המתקשר לחיסכון פנסיוני באמצעותן של קופות גמל. הוא נכנס לתוקפו בתחילת 2012 ומתייחס לתנאים ולהטבות ייחודיות אשר חוסכים בני 60 ומעלה עשויים להיות זכאים להם. עדיין לא הגעתם לגיל 60? לא נורא, המידע אשר תחשפו אליו במדריך המיוחד הזה – יוכל לשמש אתכם לקראת היציאה לפנסיה או לפחות לצייד אתכם בידע מהותי מאוד אשר תוכלו להעביר הלאה להוריכם או לקרובים אליכם.
אילו הטבות תיקון 190 נותן לכם?
נמצאתם זכאים לתיקון 190? מצוין! הנה רשימת ההטבות שאתם זכאים להן:
- מיסוי מופחת על רווחי הון – כל מי שחוסך באמצעות קופת גמל למעשה משקיע כסף בניירות ערך שונים כגון מניות, איגרות חוב, קרנות סל ואופציות. אי לכך, כל פעולת משיכה מהקופה מהווה למעשה מימוש של הרווח אשר מתוכו נגזר תשלום ייעודי של 25% מס ריאלי ( הידוע בעגה הפיננסית כ"מס רווח הון") לעומת זה, תיקון 190 משנה את גובה המס ומפחית אותו לשיעור של עד 15% מס נומינלי. ובעברית פשוטה – התיקון מאפשר לכם לממש יותר מהכסף במשיכה הונית.
- קבלת הלוואה כדאית: אופציה להלוואה על חשבון קופת הגמל – בלי לפתוח את החיסכון ועם אפשרות ליהנות מריבית משתלמת.
- מעבר חופשי בין מסלולי חיסכון והשקעה: אופציה לעבור בין מסלולים שונים מבלי לגרום ל"אירוע מס" אשר גורר תשלומים מיותרים.
- פיזור השקעות נרחב: תיקון 190 מאפשר לכם לבנות תמהיל השקעות מגוון אשר יכול להגדיל את פוטנציאל התשואה ומנגד להקטין את רמת הסיכון (למשל: השקעה במניות ובאיגרות חוב לצד השקעה באפיקים אלטרנטיביים כגון תשתיות, קרנות נדל"ן, אנרגיה ירוקה ועוד).
- הגדרת יורשים (מוטבים): במסגרתו של תיקון 190 ניתן להגדיר יורשים אשר ירשו את כספי הגמל במקרה של פטירה (חלילה).
כיצד מצטרפים לתיקון 190?
כדי ליהנות מן ההטבות של תיקון 190, אתם נדרשים לעמוד ב- 4 קריטריונים שונים:
- גילכם הוא 60 או יותר.
- אתם מקבלים קצבה מינימאלית של 4,528 ש"ח (נכון ל- 2021).
- ביצעתם הפקדות לקופת גמל אחרי ה- 1.12012 (תאריך כניסת התיקון לתוקפו).
- חתמתם על הצהרה ייעודית אשר מאשרת כי ביצעתם הפקדות לקופת הגמל וכי הן עומדות בתקרה המקסימאלית הקבועה בחוק (התקרה משתנה בהתאם לגיל).
תקנה 125 ד' – מה זה אומר בדיוק?
תקנה 125 ד' הוא תיקון מיוחד עבור פנסיונרים אשר הם (או בני זוגם) נולדו לפני ה- 1.1.1948. משמעות התיקון היא שכל פנסיונר או פנסיונרית בעלי פוליסת חיסכון, פק"מ או תוכניות חיסכון בנקאיות יכולים ליהנות מהטבה מיוחדת של קבלת פטור ממס המשולם על רווחי ההון:
- במקרה של פנסיונרים יחידים – התקרה המקסימלית לקבלת ההטבה היא רווח כולל של 13,440 ש"ח והחזר המס הצפוי הוא 3,360 ש"ח.
- במקרה של זוג פנסיונרים – התקרה המקסימלית לקבלת ההטבה היא רווח כולל של 16,560 ש"ח והחזר המס הצפוי הוא 4,140 ש"ח.
מה עליכם לעשות כדי לקבל פטור ממס עפ"י סעיף 125 ד'?
כדי ליהנות מהטבות של סעיף 125 ד' עליכם לבצע תחילה "פדיון רעיוני" – פעולת משיכה והפקדה אשר יוצרת "אירוע מס" (בין אם בפוליסה, בפק"מ או בתוכניות חיסכון בנקאיות) המאפשרת לכם להגיש בקשה לקבלת החזרי מס. בהמשך, ישנם 4 שלבים עיקריים שעליכם לעבור:
- למלא טופס 135 (טופס בקשה להחזר מס).
- לצרף לבקשתכם את אישור המס על תהליך הפדיון הרעיוני.
- לציין בטופס ה- 135 את היקפי המס שאתם מבקשים לנכות.
- למסור את הבקשה כלל הנספחים הנדרשים לידי שפקיד השומה הנמצא באזור מגוריכם.
הערה חשובה: הטבות המס של סעיף 125 ד' אינן מתחדשות באופן אוטומטי. כדי להמשיך וליהנות מהן, אתם נדרשים לבצע פדיון רעיוני ולהגיש בקשה לקבלת החזרי מס – בכל שנה.
סעיף 9 א – מהו?
סעיף 9 (א) הינו הוראה מיוחדת המתייחסת להטבות מס עבור מקרים של קצבות מזכות: קצבות מעסיקים, קצבות קופות גמל או קצבות ביטוח ייעודיות בגין אובדן כושר עבודה. בשנת 2011 – גובה הפטור עמד על 35%. בין השנים 2012-2015 שיעורו עמד על 43.5% ובשנים 2016-2019 הוא גדל ל- 49%. נכון להיום ועד 2024 – גובה הפטור עומד על 52% ואילו החל מהשנה 2025 הוא צפוי לגדול לעד 67%. נכון לשנת המס הנוכחית (2021) תקרת הקצבה המזכה לפטור היא 8,460 ש"ח.
איך מממשים הטבות מס לפנסיונרים עפ"י סעיף 9 (א)?
להבדיל מקצבות מוכרות, שהן קצבות פטורות ממס המופקדות לקופת גמל (או לקרן פנסיה וביטוח מנהלים), קצבת זקנה אשר נגזרת מקצבה מזכה – עדיין נותרת חייבת בתשלומי המיסים. על כן, כדי לממש הטבות מס עפ" סעיף 9 (א) כפנסיונרים – יהיה עליכם למלא טופס ייעודי: "טופס 161 ד' – קיבוע זכויות"). יחד עם זה, רצוי שתמלאו אותו אל מול מומחה פנסיוני כדי להימנע מטעויות מיותרות אשר עלויות לעלות לכם ביוקר.