אחת השאלות הנפוצות בתחום הפיננסים וההשקעות היא להבין מהן בכלל מניות. למה שחברה תנפיק את עצמה בכלל לציבור דרך מניות ואיך אנחנו המשקיעים יכולים ליהנות מכך ולהרוויח תשואה על הכסף שלנו?(או להפסיד)
מהי מניה?
על מנת להקים או להרחיב פעילות של חברה בתחום שבו היא עובדת נדרש הון כספי מסוים. בעזרת ההון הכספי הזה החברה יכולה לרכוש ציוד חדש, לבנות מפעלים ותשתיות, לבנות בניינים שישמשו משרדים, לייצר טכנולוגיות חדישות וכו…
בגדול, ישנן 2 דרכים שבהן יכולה החברה לגייס את סכום הכסף הזה:
- הלוואה מהבנק או משקיעים דרך אגרת חוב – החיסרון הוא שסכום ההלוואה יהיה מוגבל והריבית תהיה גבוהה מדי, במיוחד אם מדובר בחברת צמיחה שרק התניעה את הפעילות שלה.
- הנפקת מניות של החברה בבורסה – המשמעות היא שבעלי החברה מוכרים חלק מההחזקה שלהם בחברה לציבור המשקיעים, והחברה מקבלת את התמורה מהמכירה לקופת מזומנים שלה. במילים פשוטות יותר, מחזיקי המניות החדשים הם שותפים על בעלי החברה שהפכה מרגע ההנפקה מחברה פרטית לחברה ציבורית.
אז מניה היא בעצם נייר ערך המקנה למחזיק בו בעלות חלקית בזכויות השליטה בחברה, בחובות שלה, בנכסים שלה וכן ברווחים שלה. כמובן שאנחנו מדברים לרוב על נתח מאוד קטן מהחברה, תלוי בסכום ההשקעה שלכם. בנוסף, מחזיק מניות של החברה רשאי גם להשתתף באסיפת בעלי המניות ולהצביע בהחלטות הנוגעות בעתיד החברה. נקודה נוספת וחשובה היא שיש חברות המקנות דיבידנדים למשקיעים שלה, וכך כמה פעמים בשנה במועדים מוגדרים מראש תוכלו לקבל סכומי כסף מטעם ההשקעה שלכם בחברה, מה שנקרא מעין "הכנסה פסיבית".
סוגי מניות
קיימים כמה סוגים:
- מניות רגילות – מניה רגילה המקנה בעלות חלקית בחברה עבורה הונפקה
- מניות בכורה – לרוב לא מקנות בעלות בחברה ולעיתים גם אינן נסחרות בבורסה, אולם מקנות זכות קדימה בקבלת דיבידנדים או התחייבות לתשואת דיבידנד מובטחת.
- מניות OTC (מעבר לדלפק) – בעבר נסחרו בבורסות הגדולות כמו נאסד"ק, NYSE, ובגלל סיבות שונות ומשונות ירד מחירן מתחת לדולר והן נזרקו מעבר לדלפק להיסחר בבורסה נפרדת וספקולטיבית שנקראת OTC
- מניות דואליות – מניות שנסחרות במספר בורסות. לעיתים יש הפרשי שעות בין מועד סיום המסחר בין הבורסות השונות בהן נסחרות המניות הדואליות, ואז נפתח פער בין מחיר המניה בבורסה אחת לבין מחירה בבורסה אחרת. הפער נקרא ארביטראז', ויש משקיעים שמנסים לנצל אותו כדי לייצר רווח ארביטראז'.
קניית מניות
בעבר מניה הייתה ממש שטר חוב כתוב וחתום, אך כיום בעידן הדיגיטלי הקנייה מתבצעת ע"י מחשבי הבורסות לניירות ערך כמו לדוגמא בורסת הנאסד"ק בארה"ב או בורסת ת"א בישראל. כדי שאופן הקנייה והמכירה בבורסות יהיה מהיר ויעיל, הסמיכו הרשויות לניירות ערך בכל מדינה מספר חברות רשאיות לשדר את הוראות המסחר של המשקיעים והסוחרים אל הבורסה. אותן חברות נקראות חברי בורסה או ברוקרים.
משקיע שמעוניין להשקיע יכול לעשות זאת במספר אופנים:
- לפתוח חשבון השקעות עצמאי בבנק בו הוא נמצא (פחות מומלץ – העמלות היקרות ביותר)
- לפתוח חשבון השקעות עצמאי בברוקר מורשה (נדרש יכולות הבנה בעולם ההשקעות ושוק ההון)
- לפתוח חשבון השקעות בבית השקעות שבו משקיעים עבורך את הכסף בהתאם לפרופיל שלך
חשוב להבין שבכל אופציה מחירי העמלות שונים אחד מהשני, אך גם אופי הלמידה והבקיאות בעולם שוק ההון חייב להיות שונה לגמרי במידה ואתם מחליטים להשקיע באופן עצמאי, אחרת תפסידו את התחתונים.
האם המנייה שווה קניה?
הו! שאלת השאלות.
בכל אופן אסור לנו להמליץ על פעולות של השקעה, אנחנו יכולים לתת כמה מאבני הדרך בשיטות מסוימות של בחירות השקעה. חשוב לציין שיש הבדל מהותי בין מי שמגדיר את עצמו כמשקיע, שלרוב משקיע את כספו לטווח הארוך לבין סוחר בשוק ההון שאת רוב פעולותיו הוא עושה בטווח של כמה ימים/שבועות.
מבחינת השקעה – לרוב בטווח הארוך מחיר המניה אמור לייצג את ביצועי החברה: הרווחים ותזרים המזומנים שלה, החובות שלה, הנכסים שלה, גורמי מאקרו המשפיעים עליה ועל הסקטור שלה ועוד..
בכל מקרה, ככל שביצועי החברה טובים יותר, אנו צפויים לראות את מחיר המניה עולה בהתאמה. לצורך כך נדרשת מיומנות של ניתוח וקריאת דוחות כספיים של חברה והבנת הליבה העסקית שלה, לא מתאים לכל אחד..
בנוסף נדרש אורך רוח להמתין למחיר המניה לעלות מפני שבטווח הקצר מחיר המניה יכול להיות מאוד תנודתי ולעלות ולרדת בצורות מאוד דרסטיות, גם זה משתנה בהתאם לסוג המניה ושווי השוק של החברה.
בואו נראה דוגמא קצרה להפקת רווחים מקניית מניות:
בשנת 2018 מחיר מניית "שמענו" היה 25$. אתם רכשתם אותה באותה שנה, ובשנת 2020 מחיר המניה הגיע ל 50$! במידה ומכרתם אותה במחיר הגבוה, הפוזיציה שלכם זיכתה אתכם ברווח של 100%.
אנחנו מקווים שהפקתם ערך מהמאמר ולמדתם מה זה מניות וכיצד ניתן להרוויח מהם!
אין לראות בכתוב המלצה להשקעות או פעולות כל שהן בשוק ההון ואינן מהוות תחליף לייעוץ פיננסי או תכנון עסקאות בכלל. כל הכתוב מהווה דעה אישית וכל העושה שימוש בתוכן במאמר בפעולות פננסיות עושה זאת על אחריותו בלבד.