פטור ממס הכנסה – מי זכאי ואיך מממשים?
רשימת מחלות העשויות לזכות בפטור ממס הכנסה: מחלת לב, סכרת עם סיבוכים, פוליו ושיתוק ילדים, פרקינסון, מחלות ריאה, גידור ממאיר בעבר או בהווה, טרשת נפוצה, מחלת כליות, דלקת פרקים, בעיות אורתופדיות שונות, מחלות כבד, עיוורון, חירשות ועוד.. כפי שראיתם למעשה כמעט כל מחלה, פציעה או לקות יכולים להשפיע על הזכאות לפטור ממס הכנסה.
תוכן עניינים
למי מגיע פטור ממס הכנסה?
בגדול ניתן לסווג 2 פרמטרים הקובעים זכאות לקבלת פטור ממס הכנסה:
- נכות של 100% מבעיה רפואית אחת, או נכות מצטברת של 90% ממספר בעיות רפואיות.
- מספר בעיות רפואיות, כאשר החישוב נעשה בדרך של שקלול אחוזי הנכות הנובעים מכל בעיה, אלא אם הבעיות הן באברים זוגיים (שתי ידיים, שתי רגליים וכו') – אזי שיטת החישוב תהיה חיבור ולא שקלול.
אילו גורמים קובעים את אחוזי הנכות?
על פי החוק דרגת הנכות נקבעת ע"י אחד מהגורמים הבאים:
- וועדות של המוסד לביטוח לאומי לעניין נכות כללית, נפגעי עבודה, נפגעי פעולות איבה וזכויות מתנדבים.
- וועדות לצורך פטור ממס הכנסה המתקיימות בביטוח לאומי.
- חוק הנכים (תגמולים ושיקום) – משרד הביטחון.
- חוק פיצוי לנפגעי גזזת / פוליו- משרד האוצר.
- חוק נכי המלחמה הנאצים / חוק נכי רדיפות נאצים- משרד האוצר.
התהליך מתבצע באופן שבו התובע מזומן לוועדות רפואיות בהתאם לחומר שהגיש. התהליך בוועדות אורך בד"כ מספר חודשים ובסיכומו המוסד המנהל את הוועדה שולח את החלטתו לתובע. במידה ונקבעה דרגת נכות רפואית בשיעור 90% ומעלה ינפיק פקיד השומה אישור "קביעת אחוזי נכות לפי 9 (5) לפקודת מה הכנסה", מסמך זה מהווה אישור רשמי לפטור ממס הכנסה!
החלטת הוועדה יכולה להיות זמנית או קבועה, רטרואקטיבית ו/או עתידית. במקרה של החלטה רטרואקטיבית התובע יוכל לקבל החזרים על מס שקיבל עד 6 שנים רטרואקטיבית, כאשר מניין 6 השנים מתחיל להיספר מיום תשלום השובר והגשת הבקשה לפטור ממס הכנסה.
תקרות פטור ממס הכנסה:
- הכנסה הונית – פטור על הכנסה הונית (הכנסה מרכוש, דיבידנד, ריבית על ניירות ערך ואג"ח הנסחרות בבורסה) כ-73,800₪. שימו לב – במידה ותקופת הנכות הינה בין 185 ל- 365 יום סכום הפטור מיגיעה אישית יהיה זהה לפטור מהכנסה הונית.
- יגיעה אישית – פטור על הכנסה מיגיעה אישית (שכר מעבודה) לתקופה של 365 ימים ומעלה עומד כיום על 615,600 ₪. על מנת לקבל את מלוא הפטור המלא צריכה תקופת הנכות להיות לפחות 365 יום (שנה).
איך מגישים פטור ממס הכנסה?
התהליך להגשת הבקשה כולל לא מעט שלבים, ננסה לפרט כאן ולפשט את התהליך לשלבים הקריטיים שלו.
טפסים ואישורים הנדרשים לצורך הגשת בקשה לפטור ממס הכנסה:
- בקשה לפטור ממס – טופס 1516. זהו הטופס הראשוני הנשלח למס הכנסה לצורך קבלת הפנייה לוועדה רפואית.
- אישור מסירת מידע – מס' טופס 0169-ב'. זהו טופס ויתור סודיות רפואית כלפי המוסד לביטוח לאומי ואגף מס הכנסה.
- קביעת אחוזי נכות לצרכי מס הכנסה – טופס 169/א'. בטופס זה יפורטו הליקויים הרפואיים בגינם נתבעת הנכות
הפניה לוועדה רפואית:
לאחר קבלת הטפסים שפירטנו כאן בסעיף 1 שולח פקיד השומה "טופס הפנייה לוועדה רפואית" של ביטוח לאומי, לקביעת אחוזי הנכות. נדרש למלא את הטופס ולצרף אליו:
– שובר אגרה בסך 562₪ עבור הוועדה הרפואית
– כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים להוכחת הליקויים הרפואיים בגינם נתבעת הנכות
– לצרף שוב את הטפסים שציינו למעלה
– ערר על החלטת וועדה רפואית
במידה ודרגת הנכות הרפואית שנקבעה נמוכה מ- 90%, ניתן לערר על החלטת הוועדה. את הערעור יש להגיש בתוך 45 יום מקיום הועדה. שימו לב כי גם לפקיד השומה יש סמכות לערר על החלטת וועדה רפואית. בדרך כלל פקיד השומה מערר במקרה שדרגת הנכות הרפואית שנקבעה גבוהה מ-90%, אך יש מקרים נדירים שפקיד השומה מערער גם לטובת התובע כשהוא מקבל אחוזי נכות הנמוכים מ-90%.
מימוש האישור לפטור ממס הכנסה
עם קבלת אישור לפטור ממס הכנסה, יש להגיש דו"ח שנתי לגבי השנים הרלוונטיות. בעת הגשת דו"ח שנתי יש לצרף לדו"ח אישור מקורי לגבי כל אחת מן ההכנסות שיש לעובד או בן/בת זוג/ו ואישור מקורי לגבי כל אחת מן ההוצאות או זיכויים שיכולים להביא להפחתת המס שישולם.
חשוב לציין כי אם הנתונים לא ידווחו בצורה מדויקת או שידווחו רק חלק מן ההכנסות הדבר עלול לגרום לעיכובים ולעיתים אף נמצא כי ללקוח נוצר חוב במס הכנסה עקב טעויות בהגשת השומה. על מנת להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה יש לצרף את המסמכים הבאים:
- טופס 106 מכל מקומות העבודה (כולל פנסיה).
- במידה והעובד פרש באותה שנת מס יש להמציא טופס 161 מהמעביד.
- אישורים לגבי כל הכנסה אחרת /הוצאה מוכרת באותה שנת מס.
- גבי כל אחת מן ההכנסות / ההוצאות המפורטות לעיל יש להמציא אישורים בגין שני בני הזוג.
- כמו כן יש לצרף צילום של צ'ק/ צ'ק מבוטל.
איך להיערך אל הועדות הרפואיות?
חשוב לציין שבסופו של יום מדובר בהליך רפואי. אחוזי הנכות נקבעים על ידי רופאים בהתאם להתרשמותם מהתיעוד הרפואי שהובא בפניהם, התרשמותם בוועדה והכל בהתאם לספר התקנות של הביטוח הלאומי. לכן הדרך הטובה ביותר להיערך לאותן וועדות היא בהכת תיק רפואי שמפרט את כל הליקויים הרפואיים על כל ההיבטים. התיק הרפואי צריך להתייחס למצב הליקויים מיום תחילתם ונכון להיום כדי לאפשר קביעת אחוזי נכות גם לתקופה רטרואקטיבית.
ערעור על החלטת הועדות לפטור ממס הכנסה
אם קיבלתם מכתב על דחיית בקשתכם לפטור ממס תוכלו לערער על החלטה זו בתוך 45 ימים. יש לשלם שובר אגרה נוסף עבור ועדה זו. עצרו רגע לפני שאתם מגישים את הערעור. וודאו שאתם יודעים על מה אתם מערערים, ושהתיק הרפואי שלכם מציג את הערעור כנדרש.
האם ניתן לעבוד ולקבל פטור ממס הכנסה במקביל?
בהחלט כן. לא מעט שכירים ועצמאיים זכאים לפטור ממס אף בתקופה שמצבם הרפואי מאפשר להם להמשיך לעסוק בעבודתם.
סיכום
אנחנו מקווים שהפקסם ערך מהמאמר!
מודים לכם על הקריאה ומקווים שנהניתם לא פחות מאיתנו, פורטל "שמענו".
אתם יותר ממוזמנים ליצור איתנו קשר ולגלות על עוד סוגי מיסוי שונים לעסקים ולאנשים פרטיים פורטל החדשות שמענו דוגל בצרכנות פיננסית חכמה ומתמקצע בעיקר בתחומי הטבות מס, ביטוחים (לכל סוגם), משכנתאות, פיננסים והשקעות, וזכויות אזרחי ישראל למיניהן.
אנחנו נמשיך לעדכן אתכם מדי שבוע במה שכדאי שתדעו.
עדיין לא נרשמתם לניוזלטר שלנו? מבטיחים לשלוח רק תכנים איכותיים.