באילו מקרים תצטרכו לבצע ניכוי מס במקור? המדריך המלא
תוכן עניינים
חובת ניכוי מס במקור נועדה לצמצם תופעות של העלמות מס או תת דיווח על הכנסות, הפוגעים בקופת המדינה. באילו מקרים צריך לבצע ניכוי מס במקור? ומדוע חשוב להחזיק בבית העסק אישור על ניכוי מס במקור? כל התשובות בהמשך הכתבה! הישארו איתנו!
כל אחד מאיתנו מחויב לשלם אחוז כלשהו מהכנסתו למס ההכנסה. מס נגבה בישראל, על כל הכנסה שהיא, מדמי שכירות, דרך פרסים בהגרלות ועד מענקים וירושות.
שיעור תשלום המס הנגבה על הכנסה מעבודה, מחושב על פי מדרגות המס שבסעיף 121 לפקודת מס ההכנסה וגובה הכנסותיו של הנישום. עבור הכנסות אחרות, כמו רווחי הון, שיעור המס קבוע.
למה צריך אישור ממס הכנסה ניכוי במקור ?
על פי דיני המיסים, חובת ניכוי מס קיימת כמעט על כל העברת תשלום וכמעט על כל משלם. ניכוי מס במקור הוא חובה מהותית, המסכנת את העובר עליה בסנקציות משמעותיות.
אישור ניכוי במקור מס הכנסה ואישור ניכוי במקור וניהול ספרים תקין, הם שני מסמכים חשובים עבור כל בעל עסק, אם כדי להציג ללקוחות החברה ואם לשם שמירה על פעילות תקינה מול רשויות המס.
קיומם של אישור ניכוי מס במקור מס הכנסה ואישור ניהול ספרים, מעיד על כך שהמיסים משולמים במועדם, יש דיווח כחוק על הכנסות והעסק מקיים את כל חובותיו.
לכל המידע על שיעורי ניכוי במקור וניהול ספרים באתר רשות המיסים .
מה זה ניכוי מס במקור?
חובת ניכוי מס במקור רשות המיסים, חלה כאמור על רוב התשלומים כגון: שכר עובדים, שכר דירקטורים, מס במקור מספקים ונותני שירות, תשלומים על עסקאות בשוק ההון ועוד.
כאשר מדובר על מעסיק, חובה עליו לבצע ניכוי במקור מס הכנסה ניקוי מ מדי חודש, ממשכורת הברוטו של עובדיו ולהעביר אותו למדינה, באמצעות רשויות המס. הנישום במקרה זה, הוא העובד השכיר, אבל המעביד הוא זה המחויב על פי רשות המיסים ניכוי מס במקור משכרו.
ניתן לראות בניכוי מס במקור מעין תשלום של מקדמות מס, שהמשלם מעביר למס הכנסה עבור בעל עסק או עובד המועסק אצלו. כמו במקרה של כל מקדמה, גם כאן יכולים להתגלות בסוף שנת המס פערים בין מה ששולם למה שצריך היה והנישום יכול לזכות בהחזרים, או לחלופין לשלם את החסר.
למה צריך אישור על ניכוי במקור וניהול ספרים?
כל מעסיק, בעל חברה והחל משנת 2017 גם עצמאי המוגדר כעוסק פטור, רשאים לבקש מדי שנה מרשות המיסים אישור ניכוי מס במקור.
כאשר למעסיק יש אישור על מס הכנסה ניכוי מס במקור , הוא פוטר אותו ממילוי טופס ניכוי מס במקור, והתשלום מתבצע באופן אוטומטי ממשכורתו של העובד – שיכול לפרוע את כל תשלומי מס ההכנסה, במסגרת הדו"ח השנתי.
כיום ניתן לקבל ממס הכנסה אישור ניכוי וניהול ספרים , גם באמצעות טופס מקוון לאתר רשות המיסים. אישורים לצורך מס במקור, חוסכים את הצורך לנכות מס במקור עבור כל עסקה לחוד.
מי שאינו מבצע ניכוי מס ללא אישור רשות המיסים, נחשב למי שעובר על החוק ויידרש להסדיר את תשלום המס, בתוספת קנס בשל הריבית. במקביל, יכול מס הכנסה להפעיל על הנישום לחץ כלכלי, באמצעות אי הכרה בהוצאות של העסק, הקשורות בהכנסה שלא נוכה ממנה מס.
ניתן להשתמש מחשבונים פיננסיים :
מהו ניהול ספרים?
ניהול ספרים או פנקסי חשבונות, הוא מחובתו של כל בעל עסק, על פי דרישות מס הכנסה ומע"מ. ניהול הספרים, כולל רישום הוצאות והכנסות (במזומן, אשראי או כמקדמה) ושל מלאי, רישום הנפקת חשבוניות מס וקבלות ושמירת קבלות על הוצאות של העסק.
גם מי שנחשב כעוסק פטור, מחויב בניהול ספרים, אלא אם קיבל פטור או הקלה מרשות המסים. ההחלטות לגבי ניהול ספרים מול מס ההכנסה הן לעתים מורכבות ומומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי של יועץ מס, רואה חשבון או עורך דין.
אישור ניכוי מס במקור וניהול ספרים
ספרי חשבונות נחלקים לכמה סוגים, על פי סוג העסק: ספר תקבולים ותשלומים, ספר קופה, ספר תנועות המלאי, ספר כניסת סחורה וספר הזמנות.
אישור ניהול ספרים, הוא אישור מטעם רשות המיסים, שהעסק פועל בצורה תקינה ועומד בדרישות החוק לניהול תיק עסק ברשויות המס. אישור כזה נדרש לרוב מגופים ציבוריים, או עסקים בעלי מחזור כספים גדול.
איפה בודקים את אישור ניכוי מס במקור?
כאשר יש לבצע ניכוי מס במקור בדיקה יכולה להיעשות באתר של רשות המיסים https://secapp.taxes.gov.il/gmm1000/firstPage.aspx, בו ניתן לקבל מידע על שיעור ניכוי מס במקור וניהול ספרים, תוך הזנת הפרטים הרלוונטיים.
על מי חלה חובת ניכוי מס במקור?
לא כל עסק מחויב בניכוי מס במקור. חברות וארגונים בעלי מחזור עסקים גדול, נדרשים לאישור, כדי להימנע מ ניכוי מס במקור אישור מספק או נותן שירות שהם עובדים מולו. עסק שמחזור הרווחים שלו נמוך מהרף שקובע החוק, אינו נדרש לכך וגם נותני השירותים העובדים מולו, אינם נדרשים להציג לבעל העסק אישור ניכוי מס במקור.
על פי החוק ניכוי מס הכנסה חל על נותן התשלום ולא על המקבל. אם הדבר לא נעשה, רשות המיסים יכולה לדרוש את השלמת הסכום.
באילו מקרים מבצעים ניכוי מס במקור?
ניכוי מס במקור מבוצע על ידי מעסיקים מדי חודש, ממשכורות העובדים. המטרה היא גם לחסוך מהשכירים את הבירוקרטיה שבתיאומי מס וגם להבטיח למס ההכנסה תשלומי מס סדירים, מבלי לנהל תיקי מס עבור כל השכירים במשק.
ניכוי מס נעשה גם עבור תשלום לספק או נותן שירות לעסק. בעל העסק מחויב לנכות מס מהתשלום לספק, אלא אם הספק העביר לו אישור .
למעשה, אחת הדרכים לתשלום מס הכנסה על ידי עסק עצמאי, הוא באמצעות ניכוי מס על ידי הלקוחות. לקוחות מסוימים מחויבים על פי החוק לנכות את המס שבעל העסק צריך להעביר למס הכנסה על העסקה.
הלקוח מנכה במקרה כזה את המס מהתשלום ומעביר את הסכום לרשות המסים ואת היתרה לבעל העסק ומחויב לתת לבעל העסק אישור מס במקור ואישור שנתי עם הסכום שנוכה.
ניכוי מס במקור מתרחש גם בשוק ההון, כאשר בנקים, חברות ביטוח או בתי השקעות, מנכים במקור רווחים (דיבידנדים) על ניירות ערך ויכול להיות רלוונטי גם לדמי שכירות על דירה, מענק פרישה, רווחים מהגרלות או פרסים ומענקים שונים.
איך מחושב ניכוי מס במקור?
החישוב של ניכוי מס במקור נעשה על ידי הכפלת סך התשלום (כולל מע"מ וכולל המחאות עם תאריכים עתידיים) באחוז ניכוי המס.
התוצאה המתקבלת, מועברת למס הכנסה במסגרת הדיווח התקופתי (טופס 102). יש להמציא לספק או למועסק עבורו נוכה המס, אישור על כך שניכינו לו מס במקור.
פטור מניכוי מס במקור "מסלול ירוק"
כדי להקל על תשלומים של תושבי ישראל על השקעות והלוואות בחו"ל, רשויות המס מתירות בשנים האחרונות להסתפק בהצהרה של המשלם בבנק, ללא אישור ספציפי של רשות המיסים לפטור מניכוי מס במקור.
כלומר, העברה של תשלומים מתושב ישראל לחשבונו של אדם בחו"ל, כהשקעה במניות או נדל"ן או כהלוואה, לא דורשת אישור מראש.
בנוסף, גם תשלומי החזר קרן של הלוואה (לא הריבית) ותשלומים על פרסום באינטרנט, אינם מחייבים אישור ניכוי מס במקור.