השקעות אלטרנטיביות: מה זה? אילו סוגי השקעות קיימים?
השקעה אלטרנטיבית היא השקעה חלופית מוגדרת בדרך כלל כהשקעה בכל סוג נכסים למעט מניות, אג"ח ומזומן. הסוגים הנפוצים ביותר של השקעות אלטרנטיביות כוללים נדל"ן, קרנות פרייבט אקוויטי, קרנות גידור, הון פרטי, סחורות ונכסים מוחשיים כמו אמנות ועתיקות. בשנים האחרונות, הספקטרום התרחב לכלול נכסים דיגיטליים כמו מטבעות קריפטוגרפיים. לכל אחת מההשקעות הללו מאפיינים ייחודיים והן ממלאות תפקיד אחר בתיק מגוון.
תוכן עניינים
13 הסוגים של השקעות אלטרנטיביות בארץ ובעולם
איתור השקעות אלמנטריות כיום ניתן לאיתור באופן ידידותי ופשוט עבור כל אדם שמבקש להשקיע ולגוון את תיק ההשקעות שלו. פורטל שמענו ריכז עבורכם את המכשירים הפיננסיים הפופולאריים והמקובלים ביותר לאיתור השקעות אלטרנטיביות.
13 מכשירים המומלצים ביותר לאיתור, השוואה וניתוח השקעות אלטרנטיביות:
- קרן פרייבט אקוויטי – קרן השקעות הנמצאת בבעלות פרטית במבנה משפטי של LP-Limited Partner, הקרן רוכשת חברות ומבצעת השבחות נדל"ן במטרה לממש תשואות גבוהות, מומחיות הקרן היא באיתור עסקאות "בזק" לנכסים הזקוקים לכסף מיידי ומוכנים להוריד מחיר שוק עבור הנכסים במטרה לצאת מצוקה פיננסית או משבר. תחת קרן זו מתנהלות קרנות השקעה שונות ומגוונות בעלות הון פיננסי שונה המותאם להשקעות בהן הן משקיעות. בכל עסקה שהקרן נכנסת היא מקימה גוף מנהל במעמד של שותף כללי שמגייס ומשקיע ואף הופך לשותף מוגבל לזמן תחום על פי העסקה ומכאן שמה. הן כלי השקעה המאגדים כסף להשקעה בחברות פרטיות, או לרכישת חברות ציבוריות ולקחת אותן פרטיות. קרנות אלו מנוהלות על ידי חברות הון פרטיות שבדרך כלל יש להן מומחיות בזיהוי חברות מוערכות בחסר או בביצועים נמוכים.המטרה היא ליישם שיפורים תפעוליים או אסטרטגיות צמיחה כדי להגדיל את הערך של חברות אלו לאורך זמן. השקעות בקרנות הון פרטיות הן בדרך כלל ארוכות טווח במהותן, ולרוב דורשות מהמשקיעים להתחייב להונם לתקופות של חמש עד עשר שנים או יותר. הפוטנציאל לתשואות גבוהות הוא משיכה משמעותית, אך הסיכונים כוללים נזילות מוגבלת, דרישות השקעה מינימליות גבוהות והסתמכות על יכולתם של מנהלי הקרן לבצע אסטרטגיות עסקיות יעילות.
- קרנות נדל"ן – נדל"ן היא אחת ההשקעות האלטרנטיביות הפופולריות ביותר. מדובר ברכישה, בעלות, ניהול, השכרה ו/או מכירה של נדל"ן למטרות רווח. נדל"ן אטרקטיבי בשל הפוטנציאל שלו להציע גם הכנסה קבועה (דרך תשואות שכירות) וגם גידול הון. זה גם נתפס כהגנה טובה מפני אינפלציה, שכן ערכי הנכסים ושכר הדירה עולים בדרך כלל עם האינפלציה. עם זאת, נדל"ן דורש הוצאת הון משמעותית ואינו נזיל כמו מניות או אג"ח, כלומר יכול לקחת יותר זמן למכור את הנכס ולגשת לכספים שלך. השקעות בנדל"ן עסקי מניב וידע מקצועי כנגזרת. הקרן משקיע בהיקף סכומים נמוך יחסית למקובל בהשקעות ישירות על מנת לצמצם סיכונים עבור המשקיעים. הקרן פועלת בארה"ב ומעט מאוד באירופה וישראל. חסם החדירה לקרן זו הוא הון אישי בסכום של 100 אלף דולר אמריקאי.
- קרן חוב – קרן המתמחה במתן הלוואות לעסקאות נדל"ן ושואבת כוח פיננסי המתבסס שעבוד נכסים ופועלת ביחסי סיכון גבוהים תוך שהיא מנצלת את הקטנת פעילות הבנקים שמפחיתים במימון הביקוש האדיר שנוצר לביצוע עסקאות נדל"ן והתשואות הגבוהות שקיימות בו ומעניקה אשראי לחברות המשקיעות בנדל"ן בתמורה לשעבוד נכסים מנגד. פעילות הקרן נעשית במתכונת בנקאית ורגולטורית עבור סכומים נמוכים המשמשים יזמים בביצוע עסקאות מהירות. קרנות חוב, במיוחד אלו המתמקדות בהלוואות נדל"ן, הן אפיק השקעה חלופי שבו הקרן משקיעה בניירות ערך חוב ולא בהון עצמי. אלה עשויים לכלול משכנתאות או הלוואות המובטחות בנכסי נדל"ן. משקיעים בקרנות אלו מרוויחים תשואה בעיקר מהכנסות הריבית שנוצרו ממכשירי חוב אלו.
- קרן נדל"ן יזמי – שייכת לקבוצת משקיעים הרוכשים נדל"ן תכנוני, הקרן פועלת על ידי חלוקת זכויות ביחס לסכומי ההשקעה של כל משקיע, הקרן מתמחה במתן הון התחלתי ליזם לצורך השלמת מימון בנקאי. הן בדרך כלל קטנות וזריזות יותר, ומתמקדות בהזדמנויות ספציפיות בשוק הנדל"ן שקרנות גדולות יותר עשויות להתעלם מהן. לעתים קרובות הם כרוכים בהשקעה בנכסים הדורשים רמה מסוימת של שיפור או פיתוח, שמנהלי הקרן יפקחו עליהם.
הפוטנציאל לתשואות גבוהות נובע מהערך המוסף לנכסים אלו, אך הדבר כרוך גם בסיכון גבוה יותר ודורש מומחיות משמעותית בפיתוח נכסים וניתוח שוק. - קרן גידור – מכשיר פיננסי מגוון המורכב לצורכי מינוף סיכויי רווח למצבים ותנודות השוק, הקרן מגדרת עבור המשקיעים מצבי רווח והפסד ומתמחה בהשקעות בשוק ההון המבוססות על אופציות או מכירה בחסר. הקרן מיועדת למשקיעים בעלי הון גדול המחפשים קרן בלתי סחירה בעלת רגולציה פחותה. קרנות גידור הן קרנות השקעה מאוחדות המשתמשות באסטרטגיות שונות כדי להרוויח תשואה אקטיבית עבור המשקיעים שלהן. פתרונות מימון אלו בדרך כלל נגישים רק למשקיעים מוסמכים מכיוון שהם דורשים פחות רגולציה של מאשר קרנות אחרות. קרנות גידור יכולות להשקיע במגוון רחב של נכסים ועשויות להשתמש במינוף, מכירה בחסר ובנגזרים, מה שיכול להוביל לתשואות גבוהות יותר אך גם לסיכון גבוה יותר. השקעה אלטרנטיביות המשתמשות באסטרטגיות מגוונות כדי להרוויח תשואות עבור המשקיעים שלהן. הקרנות ידיעות בגמישות בבחירות ההשקעה ולעיתים קרובות הן עוסקות באסטרטגיות מורכבות ומסוכנות יותר, כולל מכירה בחסר, מינוף, ארביטראז' ופוזיציות נגזרים.
- הלוואות P2P – מכשיר השקעות חברתיות ליזמים פרטיים המסייע לגייס כסף מאנשים ותומכים מהציבור הרחב, המלווה נהנה מזכויות או תמורות ייחודיות ופוטנציאל לתשואות גבוהות ומשתלמות. התהליך נעשה באופן חוץ בנקאי ומאפשר למשקיעים לפעול בגיוון רב וסיכון נמוך יחסית. קרנות הלוואות עמית לעמית (P2P) מייצגות טוויסט מודרני בנוף ההשקעות האלטרנטיביות. קרנות אלו מאגדות כסף ממשקיעים כדי להלוות לאנשים פרטיים או לעסקים קטנים באמצעות פלטפורמות מקוונות, תוך עקיפת מתווכים פיננסיים מסורתיים כמו בנקים.
- קרן תשתיות – קרן מסוג זה אינה מוסדרת עדיין בישראל אך כדאי להכירה היטב, ייתכן וזה הדבר הבא בענף ההשקעות האלטרנטיביות. כל משקיע יקבל גישה למיזמי תשתיות לאומיות החל מטיהור שפכים ועד לסלילת כבישים בשיתוף פעולה של הסקטור המדיני עם הסקטור הפרטי בדומה לקרנות נדל"ן. כלי השקעה המתמקדים במימון פרויקטי תשתית ציבוריים ופרטיים. פרויקטים אלה יכולים לכלול מערכות תחבורה כמו כבישים מהירים ושדות תעופה, שירותים ומתקני אנרגיה מתחדשת.המשיכה של השקעות בתשתיות טמונה בפוטנציאל שלהן לספק זרמי הכנסה קבועים ארוכי טווח, לרוב מגובים בחוזים ממשלתיים או הכנסות מוסדרות. השקעות אלה בדרך כלל פחות רגישות למחזוריות כלכלית, ומציעות מידה של יציבות. עם זאת, הם עשויים לדרוש אופקי השקעה ארוכים ועשויים להיות נתונים לסיכונים פוליטיים ורגולטוריים, לאור הקשר ההדוק שלהם למדיניות ציבורית.
- הון פרטי – הון פרטי הוא סוג נוסף של השקעה אלטרנטיבית, הכוללת הון שאינו רשום בבורסה ציבורית. פרייבט אקוויטי מורכב מקרנות ומשקיעים המשקיעים ישירות בחברות פרטיות, או שעוסקים ברכישות של חברות ציבוריות, וכתוצאה מכך מחיקת ההון הציבורי. השקעה מסוג זה ידועה בפוטנציאל לתשואות גבוהות, במיוחד בחברות מתפתחות עם פוטנציאל לצמיחה מהותית. עם זאת, בדומה לנדל"ן, הוא דורש לרוב הון משמעותי ואופק השקעה ארוך טווח.
- השקעה אלטרנטיבית במרחב הדיגיטלי – נכסים דיגיטליים ידועים בתנודתיות הגבוהה שלהם ובפוטנציאל לתשואות משמעותיות. עם זאת, הם נתונים גם לאי ודאויות רגולטוריות ולתנודות גדולות בערכם. השקעה במטבעות קריפטוגרפיים דורשת סובלנות חזקה לסיכון והבנה של שוק הנכסים הדיגיטליים.
- אנרגיה מתחדשת – השקעה באנרגיה מתחדשת כרוכה בהשקעת הון בפרויקטים או בחברות המתמקדות במקורות אנרגיה נקיים כמו שמש, רוח, הידרואלקטריה וביו-אנרגיה. הצמיחה במגזר זה מונעת מהגברת המודעות הסביבתית, התקדמות טכנולוגית ומדיניות ממשלתית תומכת שמטרתה להפחית את פליטת הפחמן. בעוד שפוטנציאל הצמיחה הוא משמעותי, בהתחשב בשינוי הגלובלי לעבר אנרגיה בת קיימא, השקעות במגזר זה עשויות להיות כפופות לשינויים רגולטוריים, סיכונים טכנולוגיים והעלויות המשתנות של ייצור אנרגיה.
- השקעות ESG – השקעות סביבתיות, חברתיות וממשל (ESG) מתמקדות בחברות ששומרות על סטנדרטים גבוהים בשלושת התחומים הקריטיים הללו. משקיעים שוקלים יותר ויותר גורמי ESG כאשר הם מיישרים את בחירות ההשקעה שלהם עם האמונות האתיות שלהם והרעיון ששיטות עבודה כאלה יכולות להוביל לביצועים פיננסיים טובים יותר לטווח ארוך.
- מטבעות קריפטו – השקעה במטבעות קריפטו התגלתה כהשקעה אלטרנטיבית ספקולטיבית ביותר אך עשויה להיות רווחית. צורת מטבע דיגיטלית או וירטואלית זו משתמשת בקריפטוגרפיה לצורך אבטחה ופועלת ללא תלות בבנק מרכזי. מטבעות קריפטוגרפיים פופולריים כמו ביטקוין ואת'ריום זכו לתשומת לב משמעותית בגלל תנודות המחירים האדירות שלהם. בעוד שהפוטנציאל לתשואות גבוהות הוא ניכר, שוק מטבעות הקריפטו הוא תנודתי ביותר ונתון לאי ודאויות רגולטוריות. השקעה במטבעות קריפטוגרפיים דורשת סובלנות גבוהה לסיכון והבנה של הטכנולוגיה הבסיסית והדינמיקה בשוק.
- השקעה בטכנולוגיה ובחברות סטארט-אפ – השקעה בחברות טכנולוגיה וסטארט-אפ היא דרך נוספת עבור אלה המחפשים פוטנציאל צמיחה גבוה. זה יכול לכלול השקעה ישירה בסטארט-אפים או השקעה באמצעות קרנות הון סיכון. מגזר הטכנולוגיה ידוע בחדשנות המהירה שלו ובפוטנציאל לשיבוש בתעשיות שונות. בעוד שהאפשרות להשקיע בסיפור ההצלחה הטכנולוגי הגדול הבא מושכת, היא כרוכה בסיכונים גבוהים. חברות סטארט-אפ רבות נכשלות, והשקעות בחברות אלו אינן נזילות לרוב, עם תקופות ארוכות לפני כל תמורה פוטנציאלית.
השקעות אלטרנטיביות במקום הריבית של הבנק?
בעבר מי שניסה לגייס השקעות אלטרנטיביות היה פונה לבעלי ממון או אינטרס אסטרטגי. בעידן החדש, השקעות אלטרנטיביות חשופות לכל, הן פונות לכולם ומוצעות לכולם, גם בסכומים קטנים באופן יחסי ממה שהיה נהוג בעבר.
אחת הסיבות לכך שאנשים רבים פונים לתחום ההשקעות האלטרנטיביות היו העמלות הנמוכות שצברו כספי הציבור בבנקים:
מדינה | ממוצע ריבית בבנקים |
ארצות הברית | פחות מ-3% |
ישראל | 0.5% |
האיחוד האירופי | שלילית |
ומהצד השני, הריביות גבוהות מאוד עבור הלוואות מטעם הבנקים, עד כדי כך שהן גורמות ליזמים ולעסקים לפנות לגיוס השקעות אלטרנטיביות, כך שנוצר היצע וביקוש שמספקים תשואות שאסור לפספס. בשל כך, החלה התפתחות מהירה בפיתוח הכלים האלטרנטיביים והרבה מאוד משקיעים החלו להשקיע השקעות אלטרנטיביות רבות ומגוונות. כיום שוק ההשקעות האלטרנטיביות הפך לתחרותי ומבוסס מכשירי השקעה הפונים לקהל הרחב יותר ויותר.
יתרונות
אם עלינו לסכם את תחום ההשקעות האלטרנטיביות אנו נבחר להבליט ולהדגיש את היתרונות של השקעות אלטרנטיביות על פני השקעות בשוק ההון. השקעות אלטרנטיביות מספקות יתרונות רבים הכוללים:
- גיוון בתיק ההשקעות.
- תנודתיות נפרדת משוק ההון.
- השקעות המספקות ערך מוסף למשקיעים.
- ביקוש הולך וגובר.
- שיאי תשואות למשקיעים רבים.
חסרונות של השקעות אלטרנטיביות
מהצד השני, החסרונות של השקעות אלטרנטיביות כוללים עמלות גבוהות יותר, פחות שקיפות ומורכבות רבה יותר. לרוב הם דורשים בדיקת נאותות נרחבת יותר והבנה מעמיקה יותר של ההשקעה. הנזילות הנמוכה יותר של השקעות אלטרנטיביות רבות יכולה להוות חיסרון משמעותי עבור משקיעים שייתכן ויצטרכו לגשת להון שלהם. בנוסף, המסגרת הרגולטורית של השקעות אלטרנטיביות היא לעתים קרובות פחות מחמירה מאשר עבור השקעות מסורתיות, מה שעלול להגביר את הסיכון להונאה או ניהול כושל.
כך תדעו האם זה מתאים לכם
השקעות אלטרנטיביות מתאימות במיוחד למשקיעים מתוחכמים יותר עם סובלנות סיכון גבוהה יותר ואופקי השקעה ארוכים יותר. הם אינם מומלצים בדרך כלל למשקיע הממוצע בשל מורכבותם, דרישות השקעה מינימליות גבוהות יותר ופחות פיקוח רגולטורי. קרנות אלטרנטיביות נזילות הופיעו כאופציה מעשית עבור אלה המחפשים את יתרונות הפיזור של השקעות אלטרנטיביות עם נזילות רבה יותר.
סיכום שמשאיר טעם של עוד
השקעות אלטרנטיביות הן כמו מיקרו השקעות, השקעות מיקרו יכולות להתפוצץ בריביות או לזרוק ולסכן את הכסף לפח, לכן מומלץ ללמוד את התחום ולפעול במשנה זהירות ולהתייעץ עם מומחים בתחום או לסכן בצורה מחושבת ביותר.
- אין בתוכן זה משום המלצה, חוות דעת או ייעוץ משפטי או פיננסי, כמו כן תוכן זה אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מקיף, המסתמך על מסמך זה עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.