חושבים להשקיע בקרקע חקלאית? הנה 5 דברים שאתם חייבים לבדוק לפני
השקעה בנדל"ן תמיד נחשבה, ועודנה נחשבת, להשקעה יציבה וסולידית. בעוד שנכסים אחרים נתונים לתנודתיות, שוק הנדל"ן בישראל נמצא בעיקר במגמת עליה הדרגתית, וזאת בעיקר בשל העובדה שישנו מחסור אדיר בקרקעות מופשרות לבניה. משקיעים רבים מעוניינים להשקיע בנדל"ן ומחפשים אפיק השקעה אלטרנטיבי לרכישת דירה אשר מצריכה הון עצמי ראשוני משמעותי. השקעה בקרקע חקלאית יכולה להיות אלטרנטיבה מצוינת שעשויה להניב תשואה נאה, אך זאת בתנאי שתבצעו מספר בדיקות חשובות טרם רכישת הקרקע ותשקיע נכון.
תוכן עניינים
אז מה צריך לברר לפני שמשקיעים בקרקע חקלאית?
- השקעה בקרקעות באזורי ביקוש – על מנת שהקרקע אכן תיתן תשואה משמעותית, היא צריכה לעבור תהליך המכונה "הפשרת קרקע", בו מתבצע שינוי של ייעוד הקרקע מקרקע חקלאית לקרקע המיועדת למגורים. מדובר בתהליך ממושך אשר מעורבות בו מספר רשויות שונות, שכל אחת מהן צריכה לתת את אישורה לשינוי הייעוד. בסיום התהליך, ערך הקרקע עולה באופן מאוד משמעותי, ולעיתים במאות אחוזים. על מנת להגדיל את הסיכוי שהקרקע אכן תופשר לבניה, כדאי לנסות לאתר קרקעות למכירה באזורי ביקוש. בסמוך לאזורים שבהם כבר קיימת בניה, ישנו סיכוי הרבה יותר גבוה שהרשויות התכנוניות יאשרו שטחים נוספים למטרות בניה.
- תמיכת הרשות המקומית – בנוסף, נסו לברר האם הרשות המקומית תומכת, ניטרלית או מתנגדת לתוכנית בה נכללת הקרקע שאתם רוכשים. הרשות המקומית צריכה לתת את אישורה, כחלק מתהליך ההפשרה של הקרקע למגורים. אם הרשות המקומית מתנגדת לתוכנית בנין-עיר בה כלולה הקרקע בה אתם מעוניינים, הדבר מקטין משמעותית את הסיכוי שתוכנית כזאת אכן תאושר בשנים הקרובות.
- המצב התכנוני של השטחים הסמוכים – ככלל, לרשות המקומית יש אינטרס ליצור רצף של שטחים בנויים. כדאי לבדוק מה המצב התכנוני של השטחים הסמוכים לקרקע שאתם מעוניינים לרכוש. אם הם כבר עברו שינוי ייעוד למגורים או נמצאים בתהליך לשינוי ייעוד, הדבר מגדיל משמעותית את הסיכוי שגם הקרקע הרלוונטית תעבור שינוי ייעוד. בנוסף, ככל שמדובר בשטחים פתוחים הצמודים יותר ליישוב קיים, זה כמובן מגדיל את האינטרס של הרשות המקומית לאפשר את הפשרת הקרקע, על מנת להגדיל את שטח היישוב.
- בדקו את המצב התכנוני של הקרקע שאתם מעוניינים לרכוש – נסו לבדוק באיזה סטטוס מצויה כיום ובאיזה שלב היא במסגרת תהליך ההפשרה. חשוב להבין שככל שהקרקע נמצאת בשלב מתקדם יותר בתהליך ההפשרה, הדבר מגדיל את הסיכוי להשלמת והצלחת התהליך, ולכך שבסופו של דבר תהיו עם קרקע לבניה ביד. כמובן שערך הקרקע מגלם גם הוא את מידת הסיכון, ועל כן ככל שהקרקע במצב תכנוני מתקדם יותר, כך השווי שלה יהיה גבוה יותר. פעמים רבות ישתלם יותר לרכוש קרקע במצב תכנוני מתקדם, גם אם עלותה גבוהה יותר, שכן הדבר נותן סיכוי גבוה יותר לתשואה
- בדקו את זהות היזמים – במידה שהקרקע משווקת ע"י יזמים מתחום הנדל"ן, אשר פועלים לקידום שינוי הייעוד שלה, חשוב לוודא מה זהותם של אותם יזמים. בדקו שמדובר ביזמים מוכרים ובעלי ותק וניסיון בתחום ספציפי זה, אשר יודעים לזהות קרקעות חקלאיות בעלות פוטנציאל, וכבר ביצעו בעבר תהליכי שינוי ייעוד בהצלחה.
לסיכום, רכישת קרקע חקלאית יכולה להיות משתלמת מאוד. בצעו את כל הבדיקות הנדרשות, וודאו כי מדובר בקרקע צהובה (זהו מונח כללי המתאר כל קרקע שמתכוננת בה בניית עתידית למגורים). כך, גם אם רק תחזיקו בקרקע, אפילו בלי לבנות עליה, ערך ההשקעה שלכם כבר יכפיל את עצמו פי כמה, ברגע שתעבור תהליך הפשרה ושינוי ייעוד.
* אין לראות בתוכן המופיע בדף זה ייעוץ משפטי ו/או ייעוץ השקעות נדל”ן מכל סוג.