מה זה רווח תפעולי? מה לא נכלל בו?
רווח תפעולי (באנגלית operating margin) הוא כמה כסף נכנס לעסק לאחר הפחתת הוצאות תפעוליות כגון מחקר ופיתוח, עלויות שיווק ומכירה, הוצאות מנהליות (כמו ראיית חשבון), תחזוקה, הובלות, הוצאות משפטיות, נסיעות, ניהול רכש ועוד. הרווח התפעולי הוא אינדיקטור חשוב אשר יכול למדוד את חוזקו הכלכלי של עסק ולהשוות את ביצועיו מול ביצועים של עסקים מתחרים.
תוכן עניינים
על מה מעיד רווח תפעולי גבוה?
רווח תפעולי גבוה מעיד על איתנות עסקית ויכולת להתמודד מול משברים בלתי צפויים. לעומת זה, רווח תפעולי נמוך מעיד על סיכון גבוה ושקיים צורך בגיבוש אסטרטגיה אשר תוביל לשיפור המצב.
חישוב שיעור רווח תפעולי יכול להתבצע רק לאחר הפחתה של כלל הוצאות התפעול (כאמור – כמו תחזוקה, הובלות, ניהול רכש וכו').
רווח תפעולי – מה לא נכלל בו?
- עסקאות מזדמנות (חד פעמיות).
- מכירות של נכסי נדל"ן.
- רווח מהשקעות (בורסה ו/או השקעות אלטרנטיביות).
- מתאם חשבוני.
- הכנסות שמקורן במיסים.
- הוצאות שמקורן במיסים.
- הוצאות אשראי (מימון הלוואות).
- חלוקת דיבידנדים.
- הוצאות בלתי צפויות.
צרפו אותי לרשימת התפוצה שלכם!
רווח תפעולי – יתרונות
בחינת רווח תפעולי מאפשרת ללקוחות ומוסדות פיננסיים לאמוד את איכות העסק ברמת ההתנהלות היומית ולקבל אינדיקציה טובה למדי – על איכות שירותיו ומוצריו. בשל סיבה זו אגב – עסקים רבים בוחרים להבליט את נתון הרווח התפעולי לעומת פרמטרים אחרים. הרווח התפעולי הוא מדד חשוב המסייע לבחון את רווחיות העסק – אך על מנת לקבל "תמונה פיננסית" מלאה צריך להתייחס גם לשני מדדים נוספים: שיעור רווח גולמי ושיעור רווח נקי.
להבדיל מהרווח התפעולי, מטרת הרווח גולמי היא לבחון את יעילות העסק בהיבט הייצור וההפצה של שירותים ו/או מוצרים ביחס לרמת ההכנסות. בעגה הפיננסית קוראים לזה "עלות מכר" ונכללים לה, בין היתר, תשלום לספקים, עלויות שילוח, עלות חומרי גלם, שכר לעובדים, עלויות ייצור ועוד. בדומה לרווח תפעולי, הרווח הגולמי אינו כולל התחשבות בהוצאות כגון מיסים והלוואות. ובעברית פשוטה – נתון זה מסייע לבדוק האם ההכנסות ממכירות גבוהות (או נמוכות) מהוצאות הייצור וההפצה.
מדד הרווח הנקי, בניגוד למדדי הרווח תפעולי וגולמי, מייצג את ההכנסה הנקייה בעסק לאחר קיזוז של הוצאות קבועות ומשתנות ותשלום מיסים למס הכנסה. זו למעשה "השורה התחתונה" שמראה לבעל העסק האם הוא היה רווחי השנה, כמה רווחי הוא היה ביחס לשנים קודמות וכמה הוא רווחי לעומת מתחרים אחרים. ככל שהרווח הנקי גבוה מצבו של העסק הוא טוב יותר. ככל שהרווח הנקי נמוך – העסק עלול להיקלע לקשיים ויהיה לו מאתגר יותר לצלוח משברים בשוק.
שלושת המדדים מופיעים בדו"ח 'רווח והפסד' – מסמך חשבונאי המציג לפרטי פרטים את הפעילות הפיננסית של העסק לאורך רבעון או שנה. בהקשר זה אגב, מי שאחראי להפיק את הדו"ח החשוב הזה הם כמובן רואה או רואת חשבון – אשר מעבר לניהול החשבונות השוטף יכולים לסייע לעסק להתנהל בתבונה מול הרשויות.