מענק עבודה: לשנת 2021-2022
מי זכאי למענק עבודה?
כ-4,000 ₪ בממוצע רשות המסים נותנת לשנה לעובד שהיה לו הכנסה בסכומים המפורטים בטבלה .
תנאים | הכנסה מעבודה או מעסק לפי שקלים |
בני 23 ומעלה שהם הורים לילד אחד או שניים, או בני 55 ומעלה גם ללא ילדים | גבוהה מ-2,130 ₪ ונמוכה מ-6,420 ₪. |
בני 23 ומעלה שהם הורים ל-3 ילדים או יותר | גבוהה מ-2,130 ₪ ונמוכה מ-7,030 ₪. |
הורים יחידים לילד אחד או שניים שנמצאים עימם וכלכלתם עליהם | גבוהה מ-1,310 ₪ ונמוכה מ-9,710 ₪ |
הורים יחידים ל-3 ילדים או יותר | גבוהה מ-1,310 ₪ ונמוכה מ-11,860 ₪ |
נשים בגיל 67-60 | גבוהה מ-800 ₪ ונמוכה מ-7,750 ₪ |
מעוניין לבדוק זכאות למענק ? לחץ ותעבור לבדיקת זכאות של רשות המיסים
לבדיקת זכאות למענק עבודה
ניתן לבצע בדיקת זכאות 5 פעמים בלבד לכל מספר תעודת זהות*
את התביעה עבור שנת המס 2022 ניתן לבדוק זכאות החל מ- 10.06.2023
תוכן עניינים
מהו מענק עבודה?
חוק מס הכנסה שלילי קובע כי רשות המיסים תשלם סכומי כסף משתנים מדי שנה, לאנשים עובדים הזכאים לכך. זהו מענק עבודה שנועד למי ששכרו מוגדר כנמוך על פי ההגדרות שקבעה המדינה ואשר עומד בקריטריונים השונים, המזכים במענק. המטרה היא לצמצם את הפערים הכלכליים והחברתיים בין השכבות בישראל באמצעות המענק ולשפר את רווחת המשפחות של אותם עובדים זכאים.
מענק עבודה ניתן לעובדים בשל עצם היותם עובדים, בין אם הם שכירים או עצמאים – כאשר הם עומדים בתנאים המוגדרים בחוק מס הכנסה שלילי, שנכנס לתוקפו בשנת 2008. שמו הנוסף של מענק העבודה הינו "מס הכנסה שלילי", כשם החוק המתייחס לכל אותם עובדים ששכרם אינו מגיע לסף המחייב תשלום מס הכנסה.
הכנסות נמוכות אינן מאפשרות להם ליהנות מהטבות מס שונות כגון החזרי מס ולפיכך המדינה מעניקה להם תמריץ כספי כמענק. תמריץ זה מהווה כלי נוסף – יחד עם, למשל, השלמת הכנסה ושכר מינימום נועדו להבטיח שכר מינימלי לכל עובד בישראל. את הבקשה למענק ניתן להגיש מדי שנה בשנה.
מי זכאי למענק? מידע לשכירים ועצמאים
בדיקת מענק עבודה – שני הקריטריונים המרכזיים העומדים בפני הגורמים המחליטים על הזכאויות לקבל מענק עבודה בכדי בירור מצב טיפול בבקשה למענק עבודה, הם רמת ההכנסה והמצב המשפחתי. את החישוב הפיננסי מבצעים עבור כל מגיש בקשה, כאשר במידה שמדובר בזוג ומעלה כלומר משפחה, החישוב יבוצע עבור ההכנסות של התא המשפחתי כולו, משמע ההכנסות המשותפות של שני בני הזוג.
בדיקת זכאות
- שכיר שהיתה לו הכנסה מעבודה ו/או עצמאי שהיתה לו הכנסה מעסק או ממשלח יד.
- רמת ההכנסה – הסכום המזכה במענק, הינו הכנסה מינימלית חודשית שגובהה 2070 שקלים בממוצע ומעלה, כלומר שמי ששכרו נמוך מזה, לא יהיה זכאי לקבלת התמריץ. הרף העליון הינו 6158 שקלים בממוצע לחודש, כלומר שמי שמרוויח יותר מסכום זה, גם הוא לא יהיה זכאי למענק העבודה. טווחי השכר הללו רלוונטיים כקריטריון לזכאות הן לעובדים שכירים והן לעצמאים.
- מצב משפחתי – לקבלת מענק עבודה זכאים אנשים במצבים משפחתיים שונים, אך ישנם כמה גורמים העלולים להשפיע על גובה המענק, למשל הורות לשלושה ילדים או יותר, או זכאים שהם חד-הוריים, שבאם הם עומדים תחת יתר התנאים לזכאות – עשויים ליהנות גם מתקרת הכנסה גבוהה יותר כתנאי מזכה לקבלת התמריץ – במקום התקרה שנקבעה עבור תא משפחתי שעומד בראשו זוג הורים.
- גיל הזכאות – בכדי להיות זכאים ליהנות מחוק מס הכנסה שלילי, על הפונים בבקשה לקבלת מענק העבודה, שהם הורים לילדים, להיות בני 23 ומעלה. פונים שהם רווקים שאינם הורים, יהיו זכאים למענק רק במידה שהם בני 55 ומעלה. בהמשך לכך יש לציין, כי הגדרת כמות ילדים המזכה בהטבות הקשורות לגובה המענק, מתייחסת לגילם – "ילד" יוגדר כמי שעדיין לא מלאו לו 19 שנים.
מי לא זכאי?
גם אם אדם עומד, לכאורה, בכל התנאים המזכים במענק עבודה – ייתכן שבפועל לא יוכל להגיש את הבקשה לקבלת המענק וזאת בשל כמה סיבות אפשריות:
- עובדים תחת מעסיק שהינו קרוב משפחה, בין אם זה הורה, בן זוג, צאצא, אח – לא יהיו זכאים למענק, כאשר במידה שמדובר בתקופת העסקה קצרה של חלקיות השנה, ייתכן שתהיה זכאות למענק אבל באופן חלקי ובהתאם לתקופה העבודה.
- עובדים שכירים שבבעלותם רבע מן החברה שממנה הם מקבלים את שכרם, או שאחד מקרוביהם מחזיק ברבע מאותה חברה.
- עובדים עצמאים שלא ניהלו דו"חות על פי החוק ושלא הגישו את כלל המסמכים הנדרשים מהם, או שהספרים שניהלו נחשבים כלא קבילים.
- שכיר שהכנסתו התקבלה מחברה שהם או הקרוב שלהם מחזיקים בה במישרין או בעקיפין 25% או יותר.
כלים של רשות המסים – בדיקת זכאות לקבלת המענק (מס הכנסה שלילי)
בירור מענק עבודה ניתן על ידי 2 כלים של רשות המסים: סימולציה מס הכנסה שלילי או טופס בדיקת זכאות למענק , להלן ההבדלים:
- סימולטור לבדיקת זכאות – סימולטור המאפשר לבדוק זכאות לתשלום ללא צורך בהזנה של פרטים אישיים, והכל כדי לברר זכאות לפי הקריטריונים לעיל. בסימולטור יש לבחור שנה ולענות על מספר שאלות כמו: מין, גיל, מספר ילדים, מצב משפחתי ועוד. כניסה לאתר.
- טופס מקוון לבדיקת זכאות – טופס בדיקת זכאות מאפשר לבדוק זכאות אישית לקבלת מענק עבודה כולל הזנת פרטים אישיים. בטופס המקוון יש לספק מס' תעודת זהות, תאריך הנפקת ת"ז, עבור איזו שנה, מספר מקומות עבודה ושל בן/בת הזוג לשנה זו וכד'. כניסה לאתר.
בדיקת מענק עבודה
ההשפעה החברתית של מענק עבודה, היא היותו גורם מניע לכניסה של עובדים נוספים למעגל התעסוקה בישראל, במיוחד אוכלוסיות מוחלשות אשר נשענות על קצבאות ואינן מכניסות כסף רב. חוק מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) מאפשר לזכאים לכך, לקבל סכום כסף, המשתנה לפי מאפייני העובד בהיבטים שונים והוא רלוונטי רק עבור אנשים עובדים, לכן הוא עשוי לעודד אנשים מובטלים להשתלב בשוק העבודה, להתפרנס בכבוד ולהשתלב כגורם משמעותי בחברה הישראלית בצורה הטובה ביותר.
הכנסה לצורך קביעת זכאות למענק עבודה
הזכאים לקבלת מענק עבודה הינם מי שמוגדרים כעובדים, בין אם הרוויחו את כספם בזכות עסק או משלח יד כעצמאים ובין אם קיבלו שכר חודשי כשכירים. עם זאת, ישנן הכנסות מסוגים שאינם נחשבים לעבודה גרידא ושעשויות להיחשב כהכנסות רלוונטיות, לצורך חישוב הזכאות למענק וכן לצורך חישוב גובהו, ביניהן דמי לידה ושמירת הריון עבור נשים וכן תגמול לגברים ונשים שיצאו למילואים.
זכאים מיוחדים לקבלת מענק עבודה בשנת 2022
מענק עבודה 2020 מתי מקבלים ? את הבקשה לקבלת למענק רשאים להגיש גם צאצאים של זכאי לקבלתו אשר הלך לעולמו או יורשים חוקיים אחרים שלו. החוק מאפשר להם להגיש תביעה בשל זכאות אפשרית של המוריש שלהם, במידה שהיה נשאר בחיים, לקבלת מענק עבודה.
נוסף על כך, זכאים ייחודיים אחרים הם עובדים עם מוגבלויות שאינם מרוויחים שכר מינימום סטנדרטי אלא שכר מותאם על פי החוק. עובדים בעלי מאפיינים כאלה יקבלו זכאות למענק , כאשר התנאי של רמת ההכנסה יותאם אליהם וכן התנאי של המצב המשפחתי – משמע שגם במידה שהכנסתם אינה מגיעה לרף התחתון, או שהם רווקים ללא ילדים ומתחת לגיל 55, עדיין יהיו רשאים להגיש בקשה לקבלת מענק עבודה.
בירור מענק עבודה ?
מענק עבודה בדיקת זכאות – בירור מענק – ניתן לאמוד את גובהו של למענק עוד בטרם הגשת הבקשה, באמצעות טפסים אינטרנטיים וסימולטור של רשות המיסים, שנועדו עבור מי שמעוניין לממש את חוק מס הכנסה שלילי.
לצורך מימוש הזכאות וקבלת המענק העבודה עצמו, צריך להגיש את התביעה על פי השלבים הבאים:
- מילוי דו"חות רלוונטיים – אם מדובר בשכיר, הדו"ח ימולא על ידי המעסיק. אם מדובר בעצמאי, הדו"ח של מס הכנסה יוגש על ידו על פי החוק.
- הגשת התביעה למענק – ניתן לעשות זאת באופן מקוון, במידה שלא מדובר בתביעה הראשונה ובאם התביעה האחרונה לקבלת מענק עבודה, נעשתה בשנתיים האחרונות. באם לאו, ניתן להגיע לבנק הדואר ולמלא את הטפסים הרלוונטיים ובנוסף יש להביא תעודת זהות ואישור מהבנק על הימצאותו של חשבון בנק קיים על שמו של מגיש הבקשה, שאליו ניתן יהיה להעביר את המענק אם וכאשר יתקבל.
- אישור התביעה וקבלת המענק – לאחר הגשת התביעה היא תועבר אל רשות המיסים ומגיש הבקשה ימתין עד לאישורה. באם התביעה תתקבל, הכסף יועבר ישירות לחשבון הבנק של התובע.
על פי רוב, הזמן שחולף מרגע הגשת התביעה לקבלת מענק עבודה, על כל הטפסים הכרוכים בכך והגשת הדו"חות והאישורים הרלוונטיים המלאים – ועד לקבלת הכסף בפועל, הוא כשלושה חודשים בממוצע. על מנת שהתובע יוכל לעקוב אחר מצב התביעה שלו, ניתן לו בסיום תהליך הגשת הבקשה המלא מספר שמאפשר לו להיכנס לאתר האינטרנט של רשות המיסים – ולהתעדכן בעניין זה.
האם מי שנמצא כ"לא זכאי למענק" רשאי לערער על כך?
במידה שאדם נמצא כמי שלא עומד בקריטריונים לקבלת מענק עבודה, בין אם מסיבות של גובה הכנסה או כל סיבה אחרת, הוא רשאי לערער על כך באמצעות פקיד שומה ולקבל תשובה בנושא זה בתוך שלושה חודשים. באם התשובה תהיה שלילית פעם נוספת והוא ירצה לערער בשלישית – ניתן יהיה לעשות זאת באמצעות פנייה לבית המשפט המחוזי הממוקם באזור השיפוט שבו הוא מתגורר.