4 הטבות מס לפנסיונרים שאסור לכם לפספס (#1 קריטית)
תוכן עניינים
רבים יוצאים לפנסיה וחושבים שבפנסיה הם לא ישלמו מס – זו טעות. הכנסה מקרן פנסיה היא הכנסה החייבת במס, אך יש דרכים להקטין את הנטל ולקבל הטבות מס לפנסיונרים ועל כך נדבר בכתבה הקרובה!
אז נכון, פנסיה נחשבת פרישה ויציאה למנוחה לאחר שנים רבות של עבודה, וגם באמת חלק מהתשלומים שהיינו רגילים לשלם כגון ביטוח בריאות או ביטוח לאומי נפסקים.
אך נחשו מה? מס הכנסה עדיין ממשיכים לשלם.
אך אל תדאגו, המדינה נחלצת לטובת אזרחיה ומוציאה:
4 הטבות מס לפנסיונרים שכדאי לכם להכיר
חישוב מס הכנסה על קצבת הפנסיה
החישוב מתבצע בשיטה פרוגרסיבית, כלומר אחוז המס הולך ועולה ככל שהקצבה גבוהה יותר בהתאם למדרגות מס הקבועות בחוק. פנסיונר שמקבל פנסיה חודשית בגובה 6000 ש"ח נמצא במדרגת המס הראשונה, ולכן גובה המס שהוא נדרש לשלם יהיה 10% או במספרים – 600 ש"ח.
פנסיונר שמקבל פנסיה חודשית בגובה 6500 ש"ח יימצא במדרגת מס השנייה וישלם 14% או – 910 ש"ח.
להלן מצורפת תמונה הממחישה את מדרגות המס:
קצבת זקנה – לא חייבת במס
לא הכל שחור, כי במידה ואתם זכאים לקצבת אזרח ותיק מביטוח לאומי(קצבת זקנה) אתם לא חייבים במס הכנסה. לדוגמא – פנסיונר שמקבל קצבת זקנה בגובה 2600 ש"ח וקרן פנסיה על סך 6100 ש"ח הכנסתו החודשית תהיה 8700 ש"ח, אך על פי מדרגות המס הפרוגרסיביות הוא ישלם מס רק על קרן הפנסיה וקצבת זקנה מביטוח לאומי תהיה פטורה מתשלום מס. אומנים עדיין זו לא הטבת מס לפנסיונרים, אך בפסקה הבאה תגלו כיצד תוכלו לעשות זאת.
חישוב נקודות זיכוי
כולנו יכולים להסכים שלשלם 600 ש"ח לחודש לפנסיונר זה הרבה כסף, אך ניתן להקטין את הנטל הזה ע"י ניצול של נקודות הזיכוי המגיעות לכם!
אם המשכתם לעבוד לאחר הפרישה חשוב לבצע תיאום מס מידי שנה בפרישה, למלא טופס 161ד – טופס קיבוע זכויות המבטיח פטור נוסף על הקצבה. פטור שעשוי להגיע בשנת 2021 ל – 4,399 ש"ח בחודש.
כמה שווה כל נקודות זיכוי לפנסיונר?
כל נקודת זיכוי שווה בשנת 2021 – 218 ש"ח.
מס הכנסה סופי שעליו ישלם פנסיונר יהיה לאחר חישוב נקודות הזיכוי המגיעות לו.
להלן טבלה המציגה את נקודות הזיכוי המגיעות לפנסיונר:
כדי לקבל את נקודות הזיכוי יש למלא את הסעיפים הרלוונטים בטופס 101 ולהגיש בכל שנה לקרן הפנסיה!
בואו נראה דוגמא של פנסיונר המקבל קצבת פנסיה בגובה 6100 ש"ח:
- קצבה חודשית – 6100 ש"ח
- מס הכנסה – 610 ש"ח
- שווי נקודות זיכוי – 490 ש"ח
- קצבה נטו – 5980 ש"ח
במידה ואתם ממשיכים לעבוד לאחר הפרישה, תופעה שהולכת ומתרחבת בשנים האחרונות חשוב לשים לב להגיש מדי שנה טופס 101 לחברת הביטוח ולבצע תיאום מס, אחרת תחויבו במס המירבי על הקצבה שעומד על 47% גם אם מדובר בקצבה של כמה אלפי שקלים בודדים!
החזר מס על משיכת קרן פנסיה
ישנם כמה מקרים בהם ניתן למשוך חלק מכספי קרן הפנסיה מבלי לשלם על כך מס:
- הכנסות נמוכות – במידה ולחוסך יש הכנסות נמוכות מאוד, מתחת לשכר המינימום הוא זכאי למשוך סכום מסוים מהקרן. הסכום הוא ההפרש בין ההכנסות לבין שכר המינימום.
- נכות – אם החוסך או אחד מקרובי משפחתו סובלים מנכות של 75% ומעלה, לצמיתות, ניתן למשוך את כל רכיב התגמולים בקרן הפנסיה (אך לא את רכיב הפיצויים).
- הוצאות רפואיות משמעותיות – אם החוסך, או אחד מקרובי משפחתו, נדרשים לשלם סכומים גבוהים לצורך טיפולים רפואיים, יותר ממחצית ההכנסות השנתיות – ניתן לממן את הטיפולים באמצעות משיכת כספים מקרן הפנסיה (הסכום יהיה זהה לסך ההוצאות הרפואיות).
איך מבקשים החזר מס על משיכת קרן הפנסיה?
מי שמשך כספים מקרן הפנסיה ועונה על אחד הקריטריונים הנ"ל, ונגבה ממנו מס בשיעור 35%, רשאי לפנות למס הכנסה, באמצעות טופס ייעודי, ולבקש החזר עבור הסכום ששילם למרות שהוא זכאי לפטור.
מומלץ לוודא עוד לפני פדיון הכסף מהקרן שאתם עומדים בתנאי הזכאות שציינו למעלה, כדי לא לגלות מאוחר מדי שהפסדתם סכום כסף גבוה שיכולתם לחסוך.
שווה להוסיף שבמקרים רבים ניתן לקבל הלוואה מהגוף שמנהל את הפנסיה שלכם, בתנאים אטרקטיביים, וכך לא יהיה צורך במשיכת קרן הפנסיה כלל.
המלצה נוספת וחשובה במיוחד היא לבצע כל פעולה הקשורה לחיסכון הפנסיוני בעזרת מומחים בתחום, כדי להבטיח מקסימום תועלת גם בהווה וגם בעתיד.
לסיכום, פנסיית זקנה היא הכנסה לכל דבר, ונדרש למלא עבורה טופס 101 ולשלם מס הכנסה.
במידה ואין לפורש עבודה נוספת, ניתן לנצל את נקודות הזיכוי כדי להקטין את המס, במידה וישנה הכנסה נוספת חשוב לבצע תיאום מס. חשוב לנצל את הטבות המס לפנסיונרים שהמדינה נותנת!
בנוסף אנו ממליצים לכם לקרוא את הכתבה שעשינו על תיקון 190 וסעיף 125 ד', שרלוונטיים במיוחד לפנסיונרים ויעזרו לכם להבין כיצד ניתן לקבל הטבות מס לפנסיונרים.
דעו מהן הזכויות שלכם וכיצד תוכלו לנצל אותן כדי להשאיר יותר כסף בעובר ושב!
שמענו – עושים סדר בשמועות