ההיסטוריה של פרייבט אקוויטי בישראל
טרם נסביר איזו דרך עשו קרנות פרייבט אקוויטי בארץ, ראשית נעצור להסביר במה מדובר. ובכן כאשר מציינים פרייבט אקוויטי מתייחסים להשקעות פרטיות שאינן סחירות בשוק ההון, עובדה שהופכת אותן לפחות תנודתיות. מדוע? ההשקעות אינן מושפעות ממגוון משברים חסרי קשר ישיר לטיב ההשקעה. מה אם כן חשוב לדעת בנושא, איזו דרך עבר התחום בארץ ואף מהו הסטטוס הנוכחי? לרשותכם מגוון עובדות כחול לבן שעשויות להוביל לחישוב מסלול מחדש.
תוכן עניינים
יריית פתיחה – תחילת שנות ה40
אם נביט אחורה לעבר דפי ההיסטוריה, נמצא שכל זאת החל בשנות ה40 של המאה הקודמת בארה"ב, אם כי רק בשנות ה80 השיטה צברה תאוצה, וזאת בזכות דמויות מפתח שהתמחו ברכישת חברות עי" עסקאות ממונפות (התבססות על הון זר).
ההצלחה לא איחרה לבוא, כך שנכון להיום השיטה מוכרת ומבוקשת, כאשר ניתן למצוא 2 שיטות עיקריות שמתייחסות לחלוקת ההון שהקרן צברה. קיים המודל האירופאי (החלוקה מתבססת על סך העסקאות שקיימות בקרן), ומנגד קיים המודל האמריקאי (במודל זה נוהגים לחלק רווחים למנהל הקרן, וזאת כבר לאחר סגירת העסקה הראשונה). עוד נחדד שאם בעבר חברות פרייבט אקוויטי נחשבו מסוכנות, הרי שלאחר דרישה ציבורית להגדיל את ממד השקיפות והאחריות החברתית, השיטה השתכללה, כך שנכון להיום היא נחשבת בטוחה ומציגה רווחים מדהימים.
private equity כחול לבן
מה בארץ? גם בארץ ניתן למצוא אינספור קרנות private equity שמנהלות השקעות בסכומי עתק. עם זאת, למרות ההתפתחות הרבה בתחום, קרן פרייבט אקוויטי עדיין לא ממקסמת את מרב הפוטנציאל, כפי שקורה לאורך שנים ארוכות בארה"ב ובאירופה. מדוע? ניתן להצביע על 2 סיבות עיקריות: טבלת התשואות השנתית מובילה לתחרות משמעותית בין החברות, עובדה שבין היתר מובילה לקיצור משך החיים הממוצע של כל השקעה. שנית, כדי לפזר השקעות באופן רווחי, יש צורך בהיקף נכסים משמעותי. מצד שני, מגוון גופים מוסדיים שמראש מחפשים השקעות אלטרנטיביות בהחלט בוחרים בקרנות מסוג private equity, מתוך תפיסה שע"י כך גם נמנעים מתחרות תשואות וגם זוכים לצפות מה יקרה עם תיק ההשקעה לאורך שנים קדימה, וזאת כי כפי שכבר ציינו, private equity אינה מושפעת מתנודתיות בשוק ההון.
מה זה private equity ?
גם אתם שמעתם לאחרונה על המושג private equity, אך מבקשים מידע נוסף – מבקשים להבין מה זה private equity ? ובכן כפי שכבר ציינו, המונח private equity מתייחס לקרן השקעות פרטית ובלתי סחירה ופה נוסיף שהיא מאוגדת משפטית כשותפות מוגבלת שמנוהלת ע"י חברה/אדם פרטי. באשר למשקיעים, הם נחשבים כשותפים מוגבלים (מחזיקים ב99% מהמניות ובעלי אחריות מוגבלת).
רוב הקרנות מסוג private equity מממנות פרויקטים מתחום הנדל"ן, הלוואות חברתיות וכדומה. מדובר בסוג של חלופה להשקעה סטנדרטית מאחר שמי שמספק את ההון אלו משקיעים פרטיים ומוסדיים. עובדה זו מאפשרת בין היתר לנצל את ההון לטובת רכישות עסקיות, חיזוק מאזן ועוד.