מתעניינים במשיכת כספי פנסיה ללא מס? הגעתם למקום הנכון!
אנשים שחסכו לתקופת הפנסיה, בדרך כלל מגיעים לגיל הפרישה ובוחרים לקבל את הפנסיה שלהם כקצבה חודשית, המהווה עבורם הכנסה קבועה ומסודרת והיא מקור פרנסתם העיקרית. במקביל, יש מי שיבחרו דווקא למשוך את כלל הכספים שהצטברו, בבת אחת, במקום לקבל קצבה. החסם העיקרי כנגד הבחירה בדרך השנייה, הוא החשש מתשלום מס גבוה. חשוב לדעת אם כן, כי משיכת כספי פנסיה ללא מס היא אפשרית בהחלט, אך יש להבין את התהליך לעומקו ולבחון האם אכן משיכת כספים, במקום קבלת קצבה כמקובל – היא ההחלטה הכלכלית הטובה ביותר וכיצד יש לפעול על מנת לממש את הזכות לעשות זאת.
תוכן עניינים
כיצד ניתן לבצע משיכת כספי פנסיה ללא מס?
קרן פנסיה מכילה את סכום הכסף שאותו צבר האדם שהיא שייכת לו לאורך שנות עבודתו, בין אם הפריש כספים לקרן דרך מקום עבודתו ובין אם עשה זאת באופן פרטי. המטרה בהפרשת הכספים לקרן פנסיה, היא הבטחת מקור הכנסה לעת זקנה, עם הפרישה מהעבודה בגיל 67 אצל גברים ו-62 אצל נשים.
כדאי לדעת שניתן לבצע משיכת כספי פנסיה ללא מס, אך פעולה זו אפשרית בתנאים מסוימים בלבד, במקרים בהם אדם אינו זכאי להטבות מס, ייתכן שמשיכת כספי פנסיה תהיה הרבה פחות משתלמת עבורו.
משיכת כספי פיצויים ללא מס
הכספים המופקדים לקרן הפנסיה נחלקים לכספי פיצויים ולכספי תגמולים, כאשר משיכה של כספי פיצויים בטרם הגיע אדם לגיל הפרישה שלו, היא פטורה ממס במידה והמשכורת החודשית של העובד לא מגיעה לתקרה הקבועה בחוק. משיכת כספי פנסיה ללא מס, כאשר מדובר על החלק של התגמולים, היא עניין אחר וכדי לעשות זאת יש להשתייך לאחת מהקבוצות אותן מגדיר החוק כזכאיות לפטור ממס.
משיכת כספי פנסיה ללא מס: כספי תגמולים
משיכת כספים השייכים לתגמולי הפנסיה לפני גיל הפרישה, גוררת ברוב המקרים לא פחות מ-35% מס, שעשויים להגיע לאלפי שקלים, לפיכך רבים בוחרים לוותר על משיכת כספי פנסיה ומעדיפים ליהנות מקצבה חודשית קבועה. למרות זאת, לאוכלוסיות מסוימות ישנה זכאות עבור משיכת כספי פנסיה ללא מס, כמפורט בהמשך.
מי זכאי למשוך את כספי התגמולים ללא תשלום מס?
משיכת כספי פנסיה ללא מס יכולה להיות רלוונטית רק עבור אנשים שעומדים בתנאי הסף שקבע החוק, למשל:
-
- אנשים שההכנסה החודשית שלהם נמוכה במיוחד – משמע, שגם הסכום שהצטבר אצלם בקרן הפנסיה הינו נמוך. במקרה כזה, ייתכן כי יהיה ניתן לאשר משיכת כספי פנסיה ללא מס.
- מי שברבות השנים הפסיק להיות שכיר והקים עסק עצמאי
- אנשים שיש להם דרגת נכות של 75% ומעלה, או לבני הזוג שלהם המוגדרים מוטבים בקרן.
- אנשים שהתחילו לחסוך לפנסיה לפני שנת 2000 – יוכלו לבצע משיכת כספי פנסיה ללא מס עבור הסכומים שהצטברו עד לשנה זו, אם הם עומדים בתנאים.
- מי שהגיע לגיל הפרישה, בין אם מדובר באישה או בגבר – ולא צברו, עד לאותו גיל, סכום כסף בקרן הפנסיה שלהם שעולה על המינימום המצריך תשלום מס.
- אנשים בעלי הוצאות רפואיות גבוהות – שיש להם הוצאות רפואיות שמגיעות ל-50% מההכנסות השנתיות, למעט טיפולי שיניים.
המסמכים הנדרשים למשיכת פיצויים וכספי פנסיה ללא מס
החלטתם למשוך את הסכום שצברתם בקרן הפנסיה? תוכלו לבצע משיכת כספי פנסיה ללא מס לאחר שתגישו את המסמכים הבאים:
-
- משיכת כספי פיצויים – תתאפשר בהצגת תעודת זהות, אישור על כך שיש לכם חשבון בנק פעיל ומכתב שחרור, אלא אם סיימתם את העבודה למעלה מארבעה חודשים קודם לפנייה. בנוסף, יש צורך בטופס 161 או במכתב של פקיד שומה.
- משיכת כספי התגמולים – כלומר משיכת כספי פנסיה ללא מס מצריכה תעודת זהות, אישור על ניהול חשבון בנק משלכם וכן מכתב המדווח על סיום העבודה. במקרים מסוימים שבהם הזכאות לפטור ממס היא מסיבות של מסכנות, כפי שמגדיר אותה החוק – יהיה צורך גם במילוי טופס 159א במעמד קבלת כספי הקרן.
- משיכה חלקית של כספי פנסיה ללא מס – חשוב להדגיש, כי ישנם מצבים שבהם לא תאושר משיכת כספי פנסיה ללא מס באופן מלא אלא חלקי, למשל כשקיים צורך בכיסוי עלות של טיפול רפואי – ואז יינתן סכום מסוים שיהיה פטור ממס, אך יתר הסכום שנותר בקרן יחויב במס בשיעור הרגיל של 35%. עבור אנשים מסוימים, זוהי יכולה להיות דרך משתלמת לקבל סכום כסף משמעותי בבת אחת ללא תשלום מס – תוך השארת חלק אחר של קרן הפנסיה שניתן יהיה לקבלו כקצבה בעתיד.
מתעניינים בנושא פטור ממס הכנסה? לחצו על הקישור והמשיכו לקרוא את הכתבה הבאה.