2 סוגי מיסים בישראל וכל מה שעליכם לדעת (באמת)
תוכן עניינים
מה זה מיסים?
מיסים הם תשלומי חובה המוטלים על אזרחים וחברות, ללא תרומה ישירה עבורם אלא לצורך מימון פעולות ופרויקטים שונים מטעם השלטון. התרומה למשלם המס יכולה להיות תרומה עקיפה כמו מימון שירותים ציבוריים שגם הוא משתמש בהם, אך עיקר המטרות של המס היא מימון פעילות ממשלתית ורשויות מקומיות. ישנם אפשרויות להקטנת המס באמצעות תכנוס מס נכון, אך השתמטות מתשלום מס זו עבירה על החוק וגוררת אחריה הליכים אזרחיים ופליליים.
בכתבה הבאה נסקור את נושא המס לאורכו ורוחבו, סוגי מיסים בישראל, מדרגות המס ועוד נושאים שיעשו לכם סדר בדברים.
קריאה נעימה!
היסטוריית המיסים
מס מלווה את האנושות כבר זמן רב, ליתר דיוק אלפי שנים. עוד משחר ההיסטוריה כאשר האדם עבר לחיות בקהילות וכפרים, הוקמו גופי שלטון מסודרים שתפקידם כלל בין היתר, הגנה על גבולות הקהילה ושמירה על הרווחה והאינטרסים של התושבים. כדי לממן את הפעילות הזו כל תושב הקצה סכום כסף מסוים לאוצר משותף כדי ליהנות מהשירותים שהשלטון מעניק. עם זאת, פעמים רבות הוטלו מיסים גם על עמים כבושים שלא נהנו מהשירותים של הממלכה הכובשת, פרקטיקה שיותר דומה לגביית דמי חסות.
עם הזמן התחילו להתפתח מנגנונים ברורים שקבעו מי משלם מיסים, מתי משלמים אותם ועל מה הם משולמים. למרות שאנחנו מדברים על צעדים שנעשו לפני אלפי שנים, העיקרון נשאר זהה בכל תרבות, כפר וממלכה ברחבי העולם כאשר התושבים שילמו מס כדי לקבל ביטחון וליהנות מזכויות ושירותים שהגוף השלטוני אליו הם כפופים אמור לספק להם.
מערכת המיסוי הראשונה שידועה לנו היא מערכת המיסוי במצרים העתיקה, סביב 2800-3000 לפני הספירה. לפי רשומות מאותה תקופה פרעה ערך מסעות דו שנתיים בממלכה וגבה מס מהעם. הנושא גם מוזכר בתנ"ך ובספר בראשית נאמר: "וְהָיָה בַּתְּבוּאֹת וּנְתַתֶּם חֲמִישִׁית לְפַרְעֹה וְאַרְבַּע הַיָּדֹת יִהְיֶה לָכֶם לְזֶרַע הַשָּׂדֶה וּלְאָכְלְכֶם וְלַאֲשֶׁר בְּבָתֵּיכֶם וְלֶאֱכֹל לְטַפְּכֶם." – הפסוק מציין שחמישית (20%) מהיבול הוא מס שמועבר לפרעה לקיום הממלכה.
מה המטרות בגביית מס?
המטרה הראשית ויש לומר גם היחידה למיסוי היא לממן את הגוף השלטוני. ישנו משפט מפורסם של הולמס שופט בית המשפט העליון בארה"ב: "המיסים הם מחירה של הציוויליזציה". עם זאת, רבים תולים במערכת המס מטרות נוספות:
- יצירת שוויון חברתי ע"י חלוקת הכסף מחדש – ויסות חלוקת ההון באמצעות הטלת מס נמוך יותר על עניים ומס גבוה יותר על עשירים (מס פרוגרסיבי).
- הכוונת התנהגות – ניסיון לייצר הכוונת התנהגות התושבים באמצעות תמריצי מס:
– פטור ממס למשקיעים באזורי פיתוח מעודד חברות מקומיות להקים מפעלים באזורים כאלה. פטור כזה יוצר תחרות מס בשוק המקומי. למשיכת משקיעים זרים נדרשת תחרות מס גלובלית.
– הטלת מכס על מוצרים מיובאים מעודדת רכישת תוצרת מקומית. מנגד, ביטול מכס קיים על עזרי בטיחות לרכב, למשל, מגביר בטיחות בכבישים מאחר שהדבר מעודד רכישת כלי רכב בטוחים (בעלי מכס נמוך) על פני כלי רכב לא בטוחים (בעלי מכס גבוה).
– הגדלת שיעור המס על סיגריות ומשקאות חריפים תעודד הימנעות מצריכתם
כל אלו דוגמאות לתמריצי מס הקיימים ברחבי העולם.
סוגי מיסים בישראל
קיימים כמה סוגי מיסים בישראל, כאשר מרכזים אותם ל-2 סוגי מיסים עיקריים:
מס ישיר – מתאפיין בכך שמוטל על מבצע הפעולה. מס שהאדם משלם באופן ישיר על הכנסתו וחברה משלמת על רווחיה.
מס עקיף – מתאפיין בכך שמוטל על המוצר עצמו. מתלווה למוצר או שירות מסוים.
מדרגות מס
המס מחושב בשיעור מסוים מבסיס המס, ומבחינה זו מבחינים בשלושה סוגים של מס:
- מס פרוגרסיבי – שיטת מס שבה שיעור המס עולה ככל שההכנסה עולה. זו שיטת המס הנהוגה בישראל. כך למשל מי שמרוויח פחות מ-5,000 שקל לא ישלם מס, ומי שירוויח מעל 30 אלף שקל ישלם 40% מס.
- מס ניטרלי (שטוח) – בשיטה זו שיעור המס אינו תלוי בגובהו של בסיס המס, משמע גם העניים וגם העשירים משלמים אותו שיעור מס. מס ערך מוסף הוא מס ניטרלי מאחר שכולם משלמים אותו שיעור מס. מס שטוח נהוג באסטוניה וכן אצל אזרחי חוץ באיטליה.
- שיטת מס שבה ככל ההכנסה עולה המס עליה יורד. מס רגרסיבי מרחיב את פערי ההכנסות במשק נחשב למס שאינו הוגן ולכן נדיר.
בנוסף לשיטות אלה, ניתן להטיל גם מס גולגולת, בסכום קבוע, ללא תלות בגובהו של בסיס המס. בדומה למס רגרסיבי, גם מס זה מטיל עול גבוה על מעוטי היכולת, ביחס לעול המוטל על שכבות אחרות במס זה, ולכן יש המחשיבים אותו כלא הוגן.
סוגי מיסים נוספים:
– מס רכוש: נדיר היום ומוטל על שווי רכוש או לפי מדד מסוים של שווי רכוש, מאחר שקשה לאמוד שווי מדויק. בישראל הוא מוטל בעיקר בצורת ארנונה, המחושבת לפי גודל הבית ומיקומו. בתים בעלי שווי יותר גבוה חייבים בשיעור ארנונה יותר גבוה. אומנם הארנונה אינה מייצגת מדד מדויק אך היא מספיק מדויקת לצורך גבייה קלה.
– מס פיגוביאני: מס המוטל על פעילות מסחרית המייצרת עלויות חיצוניות שליליות, כלומר עלויות המשפיעות על צדדים שלישיים או על סביבה בנוסף על מי שעליו הוטל המס כמו חברות קידוחים וכו..
מיסים בישראל
בסעיף 1 לחוק יסוד: משק המדינה נקבע: "מיסים, מילוות חובה ותשלומי חובה אחרים לא יוטלו, ושיעוריהם לא ישונו, אלא בחוק או על פיו". בישראל מוטל מגוון רחב של מיסים, על פי חוקים מתאימים, כגון: מס הכנסה על פי פקודת מס הכנסה, מס ערך מוסף על פי חוק מס ערך מוסף, מס שכר ומס שכר ורווח על פי חוק מס ערך מוסף.
מרבית גביית המיסים בישראל מוטלת על משרד האוצר, והוא מבצע זאת באמצעות רשות המסים בישראל, שהוקמה בשנת 2004 על מנת לאחד את כל גופי גביית המיסים הממשלתיים בישראל תחת קורת גג אחת. יוצא דופן בעניין זה מס הארנונה, הנגבה על ידי הרשויות המקומיות.