כמה מס משלמים על מניות?
על רווחים מהבורסה חל מס בגובה 25% צמוד למדד. כשאומרים מדד מתכוונים למדד המחירים לצרכן המודד את אחוז השינוי בעלות "סל קבוע" של מוצרים ושירותים הדרושים למשק הבית הממוצע בישראל. כלומר מס הכנסה יקזז מהמס על הרווח את השינוי בכוח הקניה של המטבע ברגע ההשקעה.
לדוגמה: קניתי מניה ב-100 אלף ש"ח ומכרתי אותה לאחר שנה ב-200 אלף ש"ח. על פניו הרווחתי 100 אלף ו-25% מס מהם יצא 25 אלף ש"ח אבל בשנה הזאת מדד המחירים לצרכן עלה ב-1.5% אותם 100 אלף איתם נכנסתי להשקעה בהתחלה שווים 1500 ש"ח פחות בכוח קניה והם ינוכו מהסכום ממנו יורד המס על הרווח. לכן בפועל ירדו 25% מס מ-98,500 ש"ח (100,000-1500) ואשלם 24,625 ש"ח מס רווחי הון. אותו שיעור מס קיים גם על דיבידנדים וריביות וכאשר בעל שליטה מעוניין לחלק דיבידנדים הוא נדרש לשלם מס בגובה 30%.
תוכן עניינים
מהו המס על ניירות ערך זרים?
ממש כמו על מניות גם על ניירות ערך זרים המס הוא 25% אבל לא צמוד למדד אלא לשער המטבע. מס הכנסה רוצה למסות רווח מעליית הערך האמתית ולא את הרווח הנובע מעליית ערך המטבע לכן כאשר תממשו רווח מניירות ערך זרים, הרווח מעליית ערך המטבע ינוכה מהסכום החייב במס.
עולים חדשים ותושבים חוזרים פטורים ממס על מניות וניירות ערך שנרכשו טרם עלו לארץ במשך עשר שנים מרגע העליה. אלו הסוחרים בניירות ערך דרך ברוקר בחו"ל ישלמו בארץ את אותו גובה מס פחות המס שהם שילמו בחו"ל.
מתי משלמים את המס?
את המס משלמים בעת המימוש כלומר לא משלמים מס על רווח "על הנייר" אלא רק כאשר תעבירו כסף בפועל. (מכירה, תשלום דיבידנד, פדיון)
איך מקבלים החזר מס מהפסדים בבורסה?
ניתן לקבל החזרי מס על הפסדים בבורסה כאשר מקזזים אותם עם רווחי הון אחרים כלומר אם בשנה מסוימת מכרתי מניה ב-60 אלף ש"ח הפסד וניירות ערך במאה אלף ש"ח רווח ניתן לקזז את הרווח והפסד כך שאשלם מס רק על 40 אלף ש"ח ואם בחישוב המס יצא שילמתי יותר מגיע לי החזר.
עצמאים שהפעילות העסקית שלהם קשורה לשוק ההון יכולים לקזז את הרווח עם ההפסדים מהפעילות העסקית הקשורה לשוק ההון כמובן.
חישוב המס הוא שנתי ומס הכנסה מחשב לנו בכל חודש האם מגיע לנו החזר. אם סיימתי את השנה הקלנדרית בהפסד, משתלם לי להגיש דוח לרשויות המס ובכך החוב יתקזז עם רווחים בשנה הבאה גם מחשבונות אחרים בבעלותי (מגן מס). המצב לא עובד בכיוון ההפוך, אם סיימתי את השנה ברווח לא אוכל לקזז אותך עם הפסד שיבוא בשנה לאחר מכן.
זה לא משנה מה דרך ההשקעה בין אם מדובר בשוק ההון , מתן הלוואת בעלים או מתן ערבויות אם תוכלו להוכיח שנעשתה השקעה והיא ירדה לטמיון ההפסד יחשב הפסד הון ויהיה ניתן לקזזו מול רווחי הון בחישוב המס.
דרך אגב ניתן לקזז הפסדים מניירות ערך גם משבח מקרקעין. כלומר אם מכרתם דירה תהיו חייבים במס בשיעור של 25% על עליית הערך שלה מיום קנייתה (מס שבח) ולכן אם מכרתם דירה לאחר שספגתם הפסד בשוק ההון ניתן יהיה לקבל החזר או לשלם מס רק על ההפרש בין ההפסד לעליית ערך.
טפסים ששווה להכיר
867- טופס הפקת אישור מס במקור. מופק ע"י הבנק ומוגש במסגרת הדוח השנתי למס הכנסה. מפרט את ההכנסות בשנה הקלנדרית מריבית על פקדונות, רווחים מניירות ערך, ריבית על ניירות ערך, דיבידנדים והמס שנוכה מהם.
1344- טופס הפסדים מועברים ישמש אתכם להעביר את ההפסים מהשנה קדימה כך שיקוזזו עם הרווחים הבאים.
1301- דוח שנתי לעצמאיים. מרכז את כל ההכנסות בתור עצמאיים. לפיו יחושב המס אותו צריך לשלם.