מה אתם חייבים לדעת על הון חוזר לשנת 2023?
הון חוזר כאשר מנהלים חברה או עסק, יש לשים לב ולעקוב אחר מצב ההון החוזר. ההון החוזר של החברה הוא מדד אמין המשקף את מצבה הכלכלי ולכן לא כדאי להתעלם ממנו. אז מהו הון חוזר? ואיך מתנהלים איתו נכון? כל המידע החשוב בהמשך! הישארו איתנו!
תוכן עניינים
אם אתם בעלי עסק, המושג "הון חוזר" מוכר לכם היטב. מדובר בסוג של מדד לחוסנו ויציבותו של העסק, כאשר הון חוזר שלילי, מאידך, יכול להיות הסימן הראשון לקריסה ואפילו להגעתו של העסק לפשיטת רגל.
למעשה, ניהול נכון של הון חוזר בעסק, הוא קריטי לעמידותו וליכולת שלו לשגשג, לצמוח ולהכניס רווחים. הון חוזר שלילי מעיד על חוסר נזילות בעסק או החברה, כלומר מחסור בכסף מזומן למימון הוצאות שונות, גם אם החברה היא לכאורה עתירת נכסים ורווחית, מכיוון שלא ניתן לתרגם את הנכסים הקיימים לכסף מזומן, בטווח הזמן המיידי.
מה זה הון חוזר?
כסף נזיל לשימוש, או תזרים מזומנים, הכרחי לפעילות שוטפת ולהמשך הקיום כל עסק. הכסף יוצא מבית העסק ונכנס אליו, כאשר הרווחים, הם ההפרש בין ההכנסות להוצאות והם אלה שמאפשרים לעסק להמשיך להתקיים ואף להתרחב. כאשר אין רווחים ואין הון חוזר, העסק לא יכול להמשיך עוד את פעילותו ויהיה חייב בשלב זה או אחר, להיסגר.
שני אפיקי ההוצאות המרכזיים של כל עסק, הם עלויות רכישת המלאי, בין אם אלה מוצרים, חומרי גלם וכדומה, וכן תשלומים לספקים. אפיקי הרווח העיקריים, הם בעלי חוב או לקוחות, הפורעים את חובותיהם והון עצמי שמקורו יכול להיות בהלוואות או גיוס ממון ממוסד פיננסי.
הון חוזר, או "הון חוזר נטו", הוא הכסף הנזיל שנותר בחשבון העסק, לאחר ניכוי ההוצאות לטווח של השנה הקרובה (כמו: משכורות לעובדים, חובות לספקים, הלוואות קצרות מועד וכדומה), מתוך כלל הנכסים השוטפים של העסק (כגון: שווי המלאי, כסף מזומן, ניירות ערך ועוד).
למעשה, הון חוזר הוא המאזן או ההפרש, בין הנכסים השוטפים להתחייבויות השוטפות והוא מתאר את מצב הנזילות לטווח הקצר בעסק. גובהו של הון חוזר מושפע מהאשראי שהעסק נותן ללקוחותיו, כמויות המלאי שהוא מחזיק, בניכוי האשראי שהעסק מקבל מהספקים העובדים מולו.
ניהול נכון של הון חוזר, משמעותי גם כאשר פותחים עסק חדש ולמעשה מהווה תנאי הכרחי להקמתו והמשך פעילותו. חשוב משום כך, להקדיש חלק מכספי ההשקעה בעסק, ברכישת נכסים שיפיקו הון חוזר, למשל חומרי גלם ומלאי, שיאפשרו את הייצור או השיווק של המוצרים שיביאו הכנסות.
המושג הון חוזר, כולל בתוכו את ההון החוזר התפעולי ואת ההון חוזר מימוני של העסק. ההון החוזר התפעולי, מבטא את הנכסים שוטפים התפעוליים, בניכוי ההתחייבויות השוטפות התפעוליות של העסק. ההון החוזר המימוני, לעומת זאת, מבטא את הנכסים המימוניים (כלומר, את יכולתה של החברה לקבל מימון מהבנקים או מהבורסה), בניכוי ההתחייבויות המימוניות של החברה.
איך תתכננו ותנהלו נכון את ההון החוזר?
תכנון נכון ויעיל של הון חוזר, יספק לחברה מימון שוטף ויחסוך את הצורך להיעזר בהלוואות. הון חוזר מבטא את צורכי המלאי של החברה ומה שמאפשר לה לספק את הביקושים השוטפים של לקוחותיה. צורכי המלאי תלויים במוצרים שהחברה משווקת או מייצרת, מהירות קבלת התשלומים מהלקוחות והמהירות בה מספקים הספקים את המלאי.
במקרה שבו מלאי של סחורות שוכב במחסני החברה ואינו נמכר, הכסף שהושקע בו לא עובד עבור החברה. בנוסף, הסחורה עלולה להפוך עם הזמן לפג-תוקף (כשמדובר במזון ותרופות), או בלתי רלוונטית במקרים אחרים, לאור שינויים באופנה או בטעם הקהל, חילופי העונות, חידושים טכנולוגיים וכדומה. הסחורה השוכבת במחסני החברה, עלולה במקביל לאבד מערכה הכספי, גם בשל שינויים בערכי המטבע או מדד המחירים. מסיבה זו, אין להקל ראש בחשיבותו של ניהול נכון של הון חוזר, לשמירה על יציבות העסק.
שיפור היחס של הון חוזר ב-6 צעדים
עסק שנקלע למצוקת נזילות, יכול לנקוט בכמה צעדים לאיזון ההון החוזר ולחיזוק יכולת ההישרדות והצמיחה:
- למצוא דרכים להתייעלות ולצמצום בהוצאות החברה או העסק.
- לבדוק את המלאי הקיים במחסני החברה ולברר עד כמה הוא מנוצל והאם יש החזרות של מוצרים.
- לשפר את מנגנון הגבייה מהחייבים, כלומר לקוחות החברה.
- לבדוק האם יש לעסק או לחברה נכסים כלשהם שניתן לממש כדי לשפר את מצב הנזילות.
- לקחת הלוואה לשיפור הנזילות.
- לנהל משא ומתן עם הבנק על שיפור תנאי האשראי הניתנים לעסק.
מה קורה כאשר ההון החוזר גבוה מדי?
מהצד השני, גם הון חוזר חיובי או גבוה מדי, עלול להיות בעייתי. מדובר במצב שיכול להיות תוצאה של כשלים בניהול העסק, כמו עודפי כסף נזיל שאינו מושקע ביעילות, או עודפי מלאי שאינם מצדיקים את עצמם.
כדי לשפר את היחס של הון חוזר בחברה, יש לתכנן נכון ובצורה יעילה את היקף רכישת המלאים. ככל שהחברה תנהל את המלאי שברשותה בצורה יעילה ונכונה יותר, כך תגדל נזילות המזומנים בעסק ובמקביל גם יקטן הצורך בחללי אחסון.
בהקשר של הון חוזר, יש להדגיש שכאשר מדובר בנכסים שוטפים או התחייבויות שוטפות, מדובר בכאלה שיתורגמו לכסף מזומן במהלך השנה שלאחר מכן. לחברות בענפים מסוימים כמו ענף הבנייה למשל, אורך חיים תפעולי גבוה יותר, בשל אורכם של שלבי התכנון והבנייה השונים ועשוי להגיע לכשלוש שנים. את ההתחייבויות הללו, ניתן להציג במסגרת החשבונאות כהתחייבויות שוטפות, אבל ההון החוזר לא יבטא באמת את מצב החברה לשנה הקרובה.
מהו גרעון כרוני בהון חוזר וכיצד מתמודדים איתו?
גרעון כרוני בהון חוזר, הוא מצב של חוסר בתזרים מזומנים, המתמשך לאורך זמן. במצב כזה, החברה עלולה להתקשות בפירעון של ההתחייבויות השוטפות שלה.
אבל לעיתים, גירעון כרוני בהון חוזר לא מבטא מחסור במזומנים, מכיוון שהתזרים מכסה אותו. כלומר, התזרים יכול להיות פתרון לגרעון בהון חוזר. הפתרון הקבוע, גלום בהון החוזר התפעולי, כלומר הנכסים בניכוי ההתחייבויות.
ההון החוזר התפעולי, מבטא את מעמדה של החברה בשוק. ככל שהיא חזקה יותר, היא תרשה לעצמה לתת אשראי נמוך יותר ללקוחות ולדרוש אשראי גבוה יותר מהספקים. כלומר, לדרוש מהלקוחות לשלם מהר ואילו את התשלום לספקים, לדחות ככל האפשר. ההפרש הזה, מספק לחברה את הכסף הנזיל למימון פעילויותיה.
רשות ניירות הערך רואה בגרעון בהון החוזר, אור אדום באשר למצבה של חברה והוא מהווה אחד המרכיבים של "מדד אלטמן", לזיהוי מוקדם של כשל אשראי של חברות, אבל יש חברות שמצליחות להמשיך להתנהל עם גירעון מתמשך בהון חוזר, בזכות מימון מהספקים ולעתים גם באמצעות גלגול חובות פיננסיים.
הון חוזר מאוזן – ניהול עסק מיטבי
ההון החוזר הוא מושג שכדאי להכיר כשמבקשים להקים עסק ולנהל אותו נכון. הון חוזר נמוך, הוא מדד למצב נזילות בעייתי של חברה, גם אם היא לכאורה בעלת רווחיות.
כדי שחברה תהיה בריאה ותמשוך אליה משקיעים פוטנציאליים, היא זקוקה למצב של הון חוזר מאוזן. ניתן להגיע למצב כזה באמצעות שימוש בכלים לתכנון יעיל של המלאי בהתאם לצרכים, במקביל לצעדים כגון: השגת תנאי אשראי ארוכים יותר מהספקים והקפדה על גביית חובות יעילה ומהירה מהחייבים.