4 תנאים לקבלת מס שלילי
תוכן עניינים
לא מעט אנשים ששומעים על מס שלילי חוששים או לא תמיד מבינים מה זה ממש אומר, אבל אם לצורך העניין נשנה את שמו ל"מענק עבודה", כנראה שתצא מכם נשימת רווחה, ואולי אם אתם עומדים בכל התנאים כנראה שמגיעה לכם מענק עבודה.
המדינה מעניקה מענק
בישראל לראשונה שולם מס הכנסה שלילי בשנת 2008, מס הכנסה שלילי ניתן כמענק מהמדינה לעובדים ששכרם נמוך, הם מוגדרים כבעלי הכנסה נמוכה ולצורך עידוד השתתפות בשוק העבודה.
המענק ניתן לעובדים שאינם מגיעים לרף המס המינימלי ולכן הקלות המס אינן רלוונטיות עבורם, כי אינם מגיעים למינימום הכנסה חייבת במס.
המדינה מעמידה עבורם כלי מיסוי שנקרא מס שלילי, זאת כדי להבטיח השלמת הכנסה לאותם עובדים, תחת שני עקרונות של שכר מינימום והשלמת הכנסה, לא מעט מומחים בתחום מכנים את המס השלילי כתחליף לקצבאות שלא תלויות או מותנות בעבודה שהיו נפוצות בעבר.
המענק משולם על ידי רשות המיסים ולפי שנת המס האחרונה שחלפה, ומעבר למטרתו וכוחו להגדיל ולהשתתף בכוח העבודה, מטרתו הנוספת והלא פחות חשובה היא חברתית סוציאלית, הוא מוענק במטרה לצמצם פערים חברתיים בשל פערי הכנסה, צמצום העוני ועזרה לשכבות החלשות באוכלוסייה.
מה המטרה של מס הכנסה שלילי
מס הכנסה שלילי הוא חוק מיסוי פרקטי שמייצב את הכלכלה ע"י העברת כספים מרשות המיסים לאוכלוסיות יעד, על פי פונקציית חישוב שנערכות ברשות לשכרו השנתי של אותו עובד המשתייך לאוכלוסיית הזכאיות לקבלת מענק העבודה.
המס מכוון לצמצום פערים חברתיים והקטנת מצב העוני בישראל ולכן הוא מיועד לאותם שכבות חלשות שהמדינה הגדירה שהם בעלי הפוטנציאל הגבוהה להידרדרות על פי הכנסותיהם בשנה שחלפה.
באוכלוסיות אלו לרוב ישנם ילדים ולכן מתייחסים למצב מבחינה מספרית כדי לקבוע רמה של מס שלילי לאותה משפחה, המס מבדיל בין משפחות עם ילד אחד או שני ילדים ומשפחה עם שלושה ילדים ויותר.
בעבר התחליף של מס השלישי היה קצבאות אוניברסליות אך אלו לא היו תלויות בעבודה או הכנסה שנתית.
מי מקבל מענק ולמי כדי לבדוק?
על מנת להיות זכאים למס שלילי תצטרכו לעמוד בתנאים שהחוק מכתיב:
1. ניתן לעובדים שהם תושבי מדינת ישראל שגילם הוא 23 ומעלה.
2. לפחות ילד אחד שטרם הגיע לגיל 19.
3. בני 55 יהיו זכאים גם אם אין ברשותם ילד כנדרש בחוק.
4. בשנה עליה אנו דורשים מס שלילי, לא הייתה בבעלותנו או בבעלות בני הזוג או הילד זכות במקרקעין ביחד או לחוד העולה על 50%, אלה אם הנכס הוא דירת מגורים יחידה בישראל.
5. אחד התנאים היסודיים לקבלת המס השלילי הוא הוכחת הכנסה מעבודה, לא יינתן מס שלילי למי שלא הייתה הכנסה מעבודה או מעסק או ממשלח יד באותה השנה הרלוונטית.
6. הכנסה שהיא מקצבה, נכות, אובדן כושר עבודה או כל גמלה שמשלם המוסד לביטוח לאומי לאותו אדם לא יובאו בחשבון בתחשיב ההכנסה מעבודה לאותה השנה הרלוונטית, אם זאת דמי פגיעה בעבודה או דמי תאונה כן יחשבו כהכנסה לחישוב מס השלילי.
7. על מנת לקבל מענק עבודה, על הדורש להוכיח כי בשנה הרלוונטית עליה הוא דורש מס שלילי הוא עבד בין החודשים ינואר עד דצמבר והכנסתו במצטבר הייתה גבוהה מסכום של כ-1,900 ₪ לחודש אך נמוכה מהכנסה של כ- 5,400 ₪ לחודש בממוצע.
8. במידה ולמשפחה ילד אחד או שני ילדים, ההכנסה החודשית הממוצעת הגבוה ביותר לצורך דרישת מס שלילי גדלה לסכום של כ- 5,900 ₪.
*חשוב לציין שסכומים אלו מתעדכנים מדי שנה ויש לבדוק ולהתעדכן בסכומי המענק באתר רשות המיסים.
כמה כסף מקבלים במענק עבודה?
במידה ועמדתם בכל התנאים, יקבע לכם מס שלילי על פי פונקציית תחשיב של ההכנסה החודשית הממוצעת שהצטברה לאורך השנה, המענק המרבי שיוענק למי שהכנסתו הממוצעת הייתה בין כ- 3,200 ₪ לכ- 4,200 ₪ ,במידה וישנם במשפחה ילד אחד או שני ילדים יקבל 290 ₪ לחודש ואם יש במשפחה שלושה ילדים ומעלה יקבל עבור כל חודש 420 ₪.
למשפחה חד הורית, אם או אב, המענק גדול יותר ומסתכם בכ- 150% יותר מהמענק הרגיל.
במשפחה בה שני בני זוג ולבן זוג הייתה הכנסה נוספת באותה שנה רלוונטית למס השלילי שנדרש, הכנסתו של בן הזוג עלולה להפחית את מענק העבודה.
המדינה מעניקה בהדרגה ובזהירות
מדינת ישראל הכניסה את הנהגת מס שלילי בפועל, כהלכה למעשה לראשונה בשנת 2008 כאשר מענקים ניתנו לשכירים שמתגוררים באזורי שילוב בלבד.
ב-2009 המדינה הרחיבה את תוקפו של המס השלילי והוא ניתן גם לעצמאי, בתנאי שהוא מתגורר באזור שילוב.
בשנים 2010-2011 הכיר החוק במס השלילי גם לאישה או גבר חד הוריים עם ילדים מתחת לגיל שנתיים באותה השנה.
משנת 2012 מס שלילי מגיע לכלל השכירים והעצמאיים ללא קשר או תלות באזור מגורם.
אזורי השילוב נקבעו על פי מדדי אבטלה, מצב סוציו-אקונומי נמוך ובמקומות בהם שיעור העוני הולך וגדל בקצב מהיר שעלול לסכן את המארג החברתי מדיני, בעבר היישובים הבאים נחשבו כאזורי שילוב:
ירושלים, אשקלון, שדרות, עין מאהל, נצרת עילית, נתניה, בסמ"ה, פרדס חנה כרכור, באקה-ג'ת, ערערה, עין עירון, משמרות, מאהל, כפר פינס, כפר קרע, חדרה ועוד, יישובים אלו בלבד נהנו מהמענק והזכות למס שלילי עד שנת 2012.
איך לקבל את המס?
כשמדובר במיסים, מומלץ להיעזר בבעל מקצוע על מנת לא לבזבז זמן יקר שלכם ושל רשות המיסים ובכך להימנע מטעויות לא נעימות ומיותרות שיכולות לסבך את מצבנו.
ניתן לדרוש מס שלילי מהמדינה, במידה ועמדתם בכל התנאים והקריטריונים, באפשרותכם להגיש תביעה פשוטה ונוחה דרך סניפי הדואר הפרוסים בארץ או במערכת הממוחשבת החדשה של רשות המיסים באתר, או דרך רואה חשבון (מומלץ).
תצטרכו לציין פרטים אישיים, כמות המעבידים באותה שנה שלכם ושל בן הזוג, פרטי חשבון בנק לצורך העברת מס השלילי, בנוסף תצטרכו לחתום על הצהרה המסכמת את סך כל הכנסותייך והכנסות מעבודה נוספת כולל של בן הזוג.
את הנתונים האלו יש להגיש לרשות המיסים שעל פי נתונים אלו תקבע את זכאותכם למס שלילי, לרוב המעסיקים מגישים בסוף כל שנת מס את הנתונים האלו ללא קשר למס השלילי, לכן נוצר באותה תקופה עומס גדול על הרשות ונוצרים פיגורי תשלומים שצריך לקחת בחשבון.
עובדים שאינם מדווחים למס הכנסה ומדווחים לביטוח לאומי, דעו שהמדינה קבעה כי המוסד לביטוח לאומי מעביר את הנתונים לרשות המסים לצורך בדיקת זכאות מס שלילי לאותו אדם.
עם מסים לא משחקים
על מנת למנוע מרמה והפרת סדר, קבעה המדינה כי אדם שימסור מידע כוזב לרשות המיסים על מנת להשפיע על המס השלילי, דינו יהיה מאסר שנה בפועל, בנוסף לא יהיה זכאי אותו אדם לזיכוי מס שלילי באותה שנה, בשנה העוקבת ובשנה שאחריה.