המדריך המלא למס חברות לשנת 2022
בישראל, כמו ברוב מדינות העולם, חברות בע"מ משלמות מס הכנסה על רווחיהן מס זה נקרא מס חברות. על מי מוטל מס חברות? איך הוא מחושב? מדוע הוא משתנה ממדינה למדינה? ומה יכול להקנות לחברות בישראל הטבות מס חברות? כל התשובות בכתבה הבאה! המשיכו לקרוא!
הטבות מס לחברות
גובהו של מס חברות בישראל נכון לשנת 2022 עומד על 23%, אך חברות בע"מ זכאיות בתנאים מסוימים להטבות מס נרחבות, שניתן לבדוק את פרטיהם באתר משרד הכלכלה והתעשייה.
החוק לעידוד השקעות הון בישראל, מעניק הטבות מס לגופים וחברות, במטרה לעודד השקעות הון בכלכלה, בהקמת ובהרחבת מפעלים וביצירת מקומות עבודה ברחבי המדינה.
ההטבות ניתנות לחברות המשקיעות במפעלים מועדפים שנבחרו על ידי משרד הכלכלה והתעשייה, בהם מפעלים מתחום הייצור וגם מתחום ההייטק והמחשבים.
חברה העומדת בתנאים הקבועים בחוק לעידוד ההשקעות, תשלם מס חברות בשיעור של 16% בלבד. השקעה במפעל הממוקם באזור המוגדר בחוק כאזור פיתוח, תזכה את בעליה במס חברות מופחת במיוחד, בשיעור של .7.5%.
תוכן עניינים
מס חברות
בדומה לגביית מס ההכנסה מדי חודש מכל עובד במשק, גם חברות מחויבות בתשלומי מס הכנסה, רק שבמקרה זה הוא נקרא "מס חברות". חברה בע"מ הנדרשת לשלם מס חברות, יכולה להיות כל גוף ציבורי, בית עסק, אגודה או התאחדות, בין אם היא פרטית, ציבורית, ממשלתית או בשייכות של אזרחי מדינה זרה.
בשונה מחישוב מס הכנסה שמשלם העובד הבודד, מס חברות מחושב על פי גובה רווחי החברה לאחר ניכוי הוצאות הפעילות השוטפת ולא על פי כלל הכספים שהכניסה. חברה שמתברר שלא נותר בידיה רווח בסוף שנת המס, לא מחויבת בתשלום מס חברות.
מהו אחוז המס חברות?
אחוז מס חברות בישראל לפי שנים:
- שנת 2022 – 23%
- שנת 2021 – 23%
- שנת 2020 – 23%
- שנת 2019 – 23%
- שנת 2018 – 23%
- שנת 2017 – 24%.
- שנת 2016 – 25%
- שנת 2015 – 26.5%
- שנת 2014 – 26.5%
- שנת 2013 – 25%
- שנת 2012 – 25%
- שנת 2011 – 24%
- שנת 2010 – 25%
כיצד מתבצע תשלום מס חברות?
- כל חברה בע"מ, מעבירה מדי חודש לרשות המיסים מקדמה על מס הכנסה. הסכום מחושב על פי הרווח החודשי המשוער של החברה, בהתבסס על הדו"ח של שנת המס הקודמת.
- בסוף אותה שנת מס, נערך החישוב המדויק של הכנסות החברה ונבדק האם המקדמות ששילמה מדי חודש בחודשו, כיסו את חבות המס השנתית, או שיש להוסיף עליהן.
- במקרה ההפוך, כאשר מתברר בעת חישוב המס השנתי, שהסכום הכולל של המקדמות עולה על הסכום הנדרש כחוק, רשות המיסים מחויבת להעניק לחברה החזר מס, כפי שנעשה מול עובדים שכירים.
- חשוב לדעת שמס חברות, מוטל אמנם על החברה עצמה ולא על בעל החברה או על בעלי המניות בחברה, אך אם המס לא שולם על ידי החברה, הם בעלי החוב מול רשות המיסים.
- כאשר חברה מנוהלת על ידי שכיר בעל שליטה, הוא מחויב בתשלום מס הכנסה לפי מדרגות המס, כמו כל שכיר אחר. כך גם לגבי בעלי המניות, הנחשבים לשכירים בחברה.
- משכורותיהם של בעלי השליטה ושל בעלי המניות, הן למעשה בגדר הוצאות מוכרות של החברה בע"מ ויכולות להוריד, משום כך, את גובה תשלום מס חברות של החברה.
מס חברות בישראל ובעולם
מס חברות נגבה במרבית מדינות העולם, אך שיעורו משתנה בהתאם למדיניות המיסוי שכל מדינה קובעת. מדינות לא מעטות, בהן ארה"ב ובעקבותיה מדינות באירופה כמו בריטניה, צרפת ופולין, הנהיגו מס חברות נמוך, הן לחברות קטנות ובינוניות והן לכלל החברות הפועלות בתחומיהן.
מטרתה של מדיניות הפחתת מס חברות, היא לעודד יזמים להשקיע את הונם באותה מדינה, כדי להעלות את ערך התוצר הלאומי השנתי שלה ולהצמיח את הכלכלה.
מדינות אחרות, לעומת זאת, בוחרות להטיל מס חברות גבוה על בעלי ההון ובעלי היכולת, במטרה להגדיל כך את כספי הקופה הציבורית, לטובת מימון שירותים עבור האוכלוסייה כולה.
בישראל, שיעור מס חברות הינו קבוע על פי פקודת מס ההכנסה ומתעדכן אחת לכמה שנים. נכון לשנת 2022 עומד שיעור מס חברות בישראל על 23% מתוך רווחי החברה.
מדובר בשיעור נמוך יחסית, בהשוואה למס חברות שנראה בישראל בעשר השנים האחרונות. בשנת 2015, לשם השוואה, עמד שיעור מס חברות בישראל על 26.5%. בשנת 2003, עמד על לא פחות מ-36%.
מס חברות מוטל בשיעור יחסי על כל רווח שצברה החברה, בין אם היא חברה גדולה או קטנה. למרות השם "מס הכנסה", מדובר במס המוטל על רווחים ולא על כלל ההכנסה של העסק. מכאן, שחברה שלא צברה רווחים בשנה מסוימת, לא תיאלץ לשלם מס חברות באותה שנה.