חוזים עתידיים בזמן אמת מבורסות בעולם 2023
תוכן עניינים
חוזים עתידיים
מדדים ארה"ב
יומן כלכלי
מה זה חוזים עתידיים?
חוזים עתידיים הם מכשירים פיננסיים מעולם הנגזרים שכוללים בתוכם מעבר לחוזים גם אופציות. חוזים עתידיים מושכים אליהם עניין רב וסוחרים רבים מחשיבים את תחום המסחר בחוזים כ-"אליטה של עולם המסחר". במילים פשוטות חוזה עתידי הוא התחייבות הדדית בין מוכר לקונה שהמוכר יספק לקונה סחורה, מטבע, נייר ערך וכו' במועד שיחול בעתיד (נקבע בחוזה), כאשר המחיר כבר נקבע מראש בחוזה – אך התשלום יתבצע רק כאשר יימסר הנכס. במקור מטרת החוזה העתידי היא להפחית את הסיכון שבמסחר, האם זה קורה בפועל? ברוב השימושים כיום במסחר – לא.
המסחר בחוזים עתידיים מאפשר חשיפה לנכסים מגוונים מלבד ניירות ערך כמו מטבעות, סחורות ואפילו בקר ותירס. אחד היתרונות המרכזיים של חוזים עתידיים הוא הסחירות שלו בחו"ל, ניתן לסחור 23 שעות ביממה ובקלות דרך חשבון השקעות או ברוקר.
ההיסטוריה של חוזים עתידיים
בני אדם התחילו לסחור בחוזים עתידיים עוד משחר ההיסטוריה, כאשר ישנן עדויות על כך שבעת העתיקה במזרח התיכון התנהלו "עסקאות עתידיות" שבהן רכשו מראש יבולי שדה במחיר שנקבע מראש בעת חתימת העסקה. הנושא הזה קיבל ביטוי בהלכה בשורה של דינים ותקנות, ועסקאות אלו נוצרו מתוך הצורך לבטח את מחירי הסחורות ולעזור לאיכרים, סוחרים וצרכני החומרים לתכנן את הפעילות שלהם לטווח הארוך באמצעות הבטחת מחיר לסחורה.
דוגמה נוספת ומעניינת היא מהמאה ה-17 ומכונה "שיגעון הצבעונים", במהלכה סוחרים קבעו מחירים מופקעים בחוזים עתידיים על הפרח הצבעוני וגרמו לעליית מחירים מטורפת שבסופה התפוצצה ואנשים רבים שנטלו הלוואות לטובת אותן עסקאות פשטו רגל וירדו מנכסיהם.
באמצע המאה ה-19 החוזים הראשונים שהחלו להיסחר בשיקאגו (CBOT) היו על מוצרי חקלאות שונים, וזאת על רקע הגידול בתעשיית החקלאות בארה"ב. החוזה הראשון שנסחר היה על מחירי התירס. נוכח מקרים של אי-עמידה בהתחייבות, הבורסה לחוזים עתידיים על תבואות החלה בשנת 1865 לדרוש ביטחונות מהצדדים לעסקה.
כיום הבורסה המרכזית למסחר בחוזים עתידיים נמצאת בשיקגו ונקראת CBOE.
סוגי חוזים עתידיים
בגדול ישנם 2 סוגים שונים של חוזים עתידיים:
חוזה Future – חוזה קונבנציונלי המורכב מתנאים קבועים ובסיסיים לגבי סוג הנכס, מחיר, משך החוזה עוד, ונסחר בבורסות השונות. נכסי הבסיס במקרים אלו יכולים להיות ניירות ערך, מטבעות, סחורות וכו'. המוכר והקונה מפקידים ביטחונות הנקבעים בבורסה, כערבון למימוש החוזה. במקרה שרמת הביטחונות לעמידה בחוזה יורדת מתחת לסף הנדרש, על הצדדים להפקיד כספים מיד כדי להשלים את הביטחונות או לבצע פעולת מסחר לסגירת ההתחייבות ולספוג את ההפסד. (MARGIN)
חוזה Forward – חוזה לא קונבנציונלי, שמותאם אישית לסוג הנכס, למחיר, למשך החוזה ועוד. החוזה נסחר בחדרי עסקאות בבנקים. נכס הבסיס שלו הוא מט"ח, והביטחונות הם כ- 10% מגובה העסקה. תנאי החוזה מוסכמים בין הצדדים. צורת המסירה בשני סוגי החוזים יכולה להיות כספית או פיזית.
למי מתאים לסחור בחוזים עתידיים?
בגדול ישנם 3 סוגים של סוחרים בחוזים עתידיים:
- הספקולנטים – יכולים להיות סוחרים פרטיים שיושבים בבית או מוסדיים בשוק ההון, צופים שינויי מחיר בנכס הבסיס ושואפים לגרוף רווח נאה מכך. אם ספקולנט חושב שמחיר הנכס צפוי לרדת, אותו סוחר ימכור חוזה עתידי על אותה הנכס, ואתו דבר להפך במקרה של עליות.
- המגדרים – אלו סוחרים ומשקיעים שרוצים להגן (לגדר) על השקעותיהם מפני הסיכונים הקיימים בשוק ולנסות למזער עד כמה שניתן הפסדים. רוב המשקיעים בחוזים עתידיים הם מוסדיים שרוצים לגדר את לקוחותיהם.
- סוחרי ארביטראז' – סוחרים אלו משקיעים בחוזים עתידיים כדי לנצל פערי מחירים בנכסים הנמצאים במספר שווקים במקביל ומנצלים מרווחים מאוד קטנים לעשיית רווח.
היתרון המרכזי במסחר בחוזים עתידיים הוא המינוף. סכום ההשקעה קטן ביחס לפוטנציאל הרווח וכל מה שנדרש זה בטחונות עד מימוש החוזה (ניתן לסחור בחוזה הקטן ביותר MICRO עם בטחונות של 50$), ובאופן זה ניתן לגרוף רווחים נאים בזמן קצר.
יתרון נוסף הוא שהמוכרים והקונים אינם מוכרים את החוזה אחד לשני, וההתחייבויות שלהם כלפי הבורסה. כמו כן, מחירי החוזים העתידיים משקפים את העסקאות האחרונות שנעשו בהם והם אינם מושפעים משינויים חדים בשוק וממתווכים.
למה משמשים החוזים כיום?
כיום רוב המסחר בחוזים עתידיים נועד לגריפת רווח ורוב הסוחרים לא ממתינים עד מועד מימוש החוזה ומממשים אותו בטווח של כמה דקות/שעות לכל היותר.
מה העמלות?
חוזים עתידיים נסחרים בבורסות, ללא המתווכים בין הסוחרים. כך, במסחר בחוזים המרכזיים אשר לא סובלים מחוסר נזילות, המרווח בין שער הקנייה לשער המכירה נקבע כמרווח המינימלי האפשרי. למשל, כרבע נקודה בחוזה על מדד נאסד"ק 100. מספרים אלו הופכים את החוזים העתידיים לחסכוניים ביותר ביחס לעמלות ומאפשרים גריפת רווח נאה ביותר עם יודעים לסחור אותם כראוי.
נקודה חשובה – מסחר בחוזים עתידיים לא נועד למתחילים ואף לא למקצוענים! נדרש ידע וניסיון רב בשוק כדי לסחור במכשיר הזה, ולמרות הפוטנציאל המדהים שהוא מספק בעזרת המינוף, כך גם הסיכון להפסד שמנים וכואבים הולך וגדל במקביל. אם אין לכם את המיומנות והכלים הנדרשים כדי לסחור בחוזים, אל תתקרבו לשם בתור התחלה ותתמקדו לפני כן במניות ושאר המכשירים שיש בשוק.
חשוב!
אין לראות בכתוב המלצה להשקעות או פעולות כל שהן בשוק ההון ואינן מהוות תחליף לייעוץ פיננסי או תכנון עסקאות בכלל. כל הכתוב מהווה דעה אישית וכל העושה שימוש בתוכן במאמר בפעולות פננסיות עושה זאת על אחריותו בלבד.