מהו תפקידו של רופא תעסוקתי ולמי זה מתאים?
כל מה שכדאי לדעת על רופא תעסוקתי, למי הוא מיועד, למה? מתי נשתמש בשירותיו + שעת סיפור על הקשר בין רופא תעסוקתי לליונאל מסי. כל הפרטים בכתבה.
תוכן עניינים
מה זה רופא תעסוקתי? מה סמכויותיו ותפקידו?
רופא תעסוקתי לומד להתמקד בבריאות העובד (אותו הוא נדרש לבדוק או להעביר עליו חוות דעת) תוך לקיחה בחשבון את אופי סביבתו ותנאי העובד במקום עבודתו.
רופא תעסוקתי לרוב נחוץ בייעוץ לארגונים, חברות גדולות, ענפי ספורט, נבחרי ציבור, צה"ל, לקוחות פרטיים, חברות פרטיות ועוד שמעוניינות להבטיח את בריאות העובד ותנאי העבודה והסביבה שלו, כך עסקים אלו מוכיחים השתדלות ומנסות להימנע מתשלומי פיצויים כאלו או אחרים. רופא שמתמחה ברפואה תעסוקתית יהיה בעל ידע רב ונרחב ברפואה הקלינית ומיומן בתחומי אבחון מחלות, בפרט מחלות מקצוע וגורמיהן.
מתי נשתמש בשירותיו?
הצורך להתייעץ או להיבדק על ידי רופא תעסוקתי יכול לפגוש כל אחד ואחת מאיתנו בכל שלב בחיים, זה יכול להופיע כבר כשהילד רוצה להשתתף בחוג ספורט או ילדה והם אינם מסוגלים או יהיו מסוגלים להתפתח לרמות מקצועיות על פי הנתונים הרפואיים שלהם. כל אזרח ותושב במדינת ישראל, בהגיעו לגיל 16, חייב להתייצב לצו ראשון בוא מעריכים את יכולותיו של אותו אדם לצורך שיבוץ בתפקיד שמתאים ביותר עבורו ועבור המערכת הצבאית.
חלק גדול ואפילו מוחלט מהתהליך שאותו כל אחד ואחת מאיתנו עוברים בצו ראשון, הוא הערכה רחבה וכללית על מצבנו הרפואי שאף מקבל ציון מספרי. כך למעשה, כמעט וכל אזרח ישראלי ישתמש בחייו בשירותיו של רופא תעסוקתי בשלבים כאלו ואחרים בחיים.
הקשר בין מסי לרופא תעסוקתי (שעת סיפור)
ליונל אנדרס קוצ'יטיני או בקיצור "לאו" מסי, נולד בשנת 1987 וגדל ברוסאריו, ארגנטינה. עוד בילדותו החל לשחק כדורגל ומאוד אהב את המשחק. המשחק הפך לכל חייו של אותו ילד ארגנטינאי. עם הזמן כשרונו ויכולותיו השתפרו עד כדי כך שהפכו לתגלית צעירה ופנומנלית שללא רופא תעסוקתי מומחה בתחום הספורט לא היה לנו מושג מי הוא מסי כלל. הילד מסי שכל חייו היו הכדור והמשחק הקבוצתי, סבל מבעיה תפקודית בהורמון הגדילה סומטוטרופין, הורמון זה האחראי בין היתר על תפקוד ויסות ייצור החלבונים וממריץ צמיחת עצמות אצל ילדים ומתבגרים, ההורמון מופרש לאורך כל החיים בהדרגתיות יורדת.
מסי סובל מתפקוד ההורמון והיה חשוף לסכנות כמו עצירת גדילה וקומה נמוכה עד כדי גמדות. בזכות כשרונו, התמדתו ורצונו לעסוק בענף הכדורגל, מועדון הכדורגל ברצלונה, שזיהה את הפוטנציאל הטמון במסי (שטרם מלאו לו שלושה עשר שנים בזמנו) והחליט להחתים את הכישרון הצעיר לאחר ייעוץ ובדיקות של רופא תעסוקתי שהעריך את סיכויי התעסוקה של מסי ואת הטיפול שיידרש לרבות ליווי צמוד.
כל אלו התקבלו ועברו את מבחן עלות תועלת שעשה המועדון בעבור מסי. המועדון הסכים לממן את מלוא הטיפולים והתרופות שייעץ להם רופא תעסוקתי שבחן את מסי. במבחן התוצאה, אפשר להגיד שהוא קבע גורל של ענף ספורט שלם, מכיוון שכיום לאו מסי המכונה "הפרעוש" בגלל זריזותו וקומתו הנמוכה (אך לא מידיי), נחשב לכדורגלן הטוב בכל הזמנים.
הכשרתו של רופא תעסוקתי
כדי להיות רופא תעסוקתי, עליכם ללמוד לימודי תואר שמוכר בישראל, תואר זה דורש 4 שנות התמחות, שבמהלכן הרופא התעסוקתי צובר ניסיון ומשפר מקצועיות. במהלכן מתמקצע הרופא המתמחה למשך 3 שנים בענף הרפואה התעסוקתית שכוללות תוכן אקדמאי מקדים לתואר שני בבריאות בתעסוקה. רופא תעסוקתי חייב לעבור מסלול התמחות שיכלול ניסיון של תשעה חודשים ברפואה פנימית.
בנוסף, הוא מתמחה במשך תקופות זמן קצרות יותר במקצועות האפידמיולוגיה, אורתופדיה, פסיכיאטריה ועוד. כתנאי לקבלת תואר מומחה ברפואה המקצועית ולהפוך לרופא תעסוקתי מורשה כדין, יהיה חייב לעבור בהצלחה בחינות שבודקות את יכולותיו של אותו רופא, הן מבחינת הידע והן מבחינת המיומנות והמקצועיות שרכש לאורך התואר וההתמחות.
רופא לעוסקים במלאכה
רופא תעסוקתי יפעל למניעת עזיבת עובדים את מקום עבודתם ויעשה כל העומד לרשותו על מנת לאפשר לאותו אדם לעסוק בתחום ובמקצוע שאותו אדם בחר.
הוא ידע לאתר מקורות סכנה לבריאות העובדים, ידע לזהות מקורות של לחץ וסטרס, ידע להגדיר תנאי עבודה ונהלי בריאות לאותו עובד או לאותו העסק, ימנע ויגן על סיכונים של זיהומים ומחלות, ידע לייעץ ולתת משוב על קבלה והשמת עובדים למשרות רלוונטיות, ידע להמליץ על סביבה או תחום עיסוק שמתאים לעובד.
הקשר בין רופא תעסוקתי לתביעה מול ביטוח לאומי
אם הגעתם למצב רפואי, פיזי או נפשי שמונע מכם לקיים את אורח חייכם כפי שהייתם רגילים עד כה, בין אם המצב הרפואי נוצר מתאונת עבודה, תאונת דרכים, רשלנות רפואית או מחלת מקצוע, עומדת לרשותכם הזכות לתבוע את המוסד לביטוח לאומי בטענה של אובדן כושר עבודה.
על מנת להגיש תביעה שכזו, יהיה עליכם להגיש תצהיר או דו"ח סיכום מרופא תעסוקתי, במסך זה צריך שרופא תעסוקתי יעיד על אותה פגיעה או נזק כתוצאה מאותו גורם והשפעתו על היכולות התעסוקתיות של אותו עובד, מסמך מרופא שאינו רופא תעסוקתי לא יהיה קביל ולא חייב שיינתנו עבורו הפיצויים.
מטרותיו
אחת ממטרותיו העיקריות הינה בריאות העובד, הסביבה הסוציאלית, הסביבה ההתנהגותית ואבחון השפעותיהן על העובד. רופא תעסוקתי חייב להיות מעודכן באופן שוטף בחקיקה בריאותית וסביבתית במקומות עבודה, להתמצא בכל תקנות ענף הפיקוח על העבודה, אפידמיולוגיה תעסוקתית, פיזיולוגיה תעסוקתית, מחלות תעסוקתיות שכיחות במקצועות מסוימים, להבין ולהתמחות במחלות תעסוקתיות נפוצות כגון מחלות ריאה ועור שנובעות מסביבת עבודה במקצועות ספציפיים.
מקבל את ההיסטוריה התעסוקתית של העובד, קובע את כושר עבודתו, בוחן את סיכוני המקצוע וסביבתו, קובע האם יש צורך בשיקום, בין אם פיזי או סוציאלי, מאבחן ובוחן היגיינה וארגונומיה אנושית, קובע רמות נכות, כשירות או אי כשרות של עובד לתעסוקה מקצועית כלשהי.
מי פונה לרופא תעסוקתי
באופן כללי ושוטף המוסד לביטוח לאומי בקשר עם רופאים תעסוקתיים שבוחנים את יכולות התעסוקה למבוטחים אשר הגישו תביעה. בנוסף על פי אבחון רופא תעסוקתי יעריכו מהם ההיבטים השיקומיים הנדרשים לצורך החזרת המבוטח למעגל העבודה.
סיכום,
רופא תעסוקתי מתמחה בייעוץ, הערכה תעסוקתית, הוא יפקח, ישקם, וינהל מעקב ודיווח ללקוחותיו. הוא גם בעל סמכות בתביעות עבודה, קביעת אחוזי נכות, קביעה והגדלת אחוזי נכות בשל החמרה בבריאות העובד, מתמחה במגוון מחלות מקצוע, תאונות עבודה, רשלנות רפואית ועוד. הוא בסל הבריאות דרך קופות החולים וניתן לקבוע תור על ידי הפניה.