מחשבון הצמדה למדד תשומות הבניה
הסכום המשוערך בש"ח
0.0
השינוי באחוזים
%
למעבר ל – מדד תשומות הבניה העדכני לשנת 2022
מהו מדד תשומות הבניה? איך הוא משפיע על מחירי הדיור?
כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן ומשלמים בתשלומים, לא ניתן לדעת מה יהיה מחירה הסופי, מאחר שגובה התשלומים על הדירה, שמצויה בתהליך בנייה, מושפע מ: מדד תשומות הבניה, אשר משתנה מדי חודש.
מדד תשומות הבניה, משקף את התנודות במחירים בענף הבנייה. הוא מתעדכן ומתפרסם אחת לחודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומתבטא באחוזי העלייה לעומת החודש הקודם.
גובה התשלומים משתנה על פי השינויים החלים בהוצאות הבנייה של הקבלן, בין חודש אחד למשנהו.
ממה מושפע מדד תשומות הבניה?
את מדד תשומות הבניה, חישוב הצמדה למדד תשומות הבניה בים כאמור על פי ההוצאות הצפויות לקבלני בניין במהלך הקמת מיזמי בנייה. זה כולל את עלויות רכישת חומרי הגלם לבנייה ושינועם, שכר העבודה לעובדי הבנייה ואנשי המקצוע השונים, ביטוח העובדים ועוד.
לצורך החישוב, אוספת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מהיצרנים והמשווקים, מדגם מחירים של :
חומרי גלם לבנייה כמו ברזל, מלט, חול, שיש, זכוכית, אלומיניום ואביזרים כמו כבלי חשמל, צנרת אינסטלציה וכדומה, לצד מחירים של שירותי בנייה שונים, שירותי הובלה ועוד.
מחשבון הצמדה למדד תשומות הבניה, יכול לאפשר למי שרוכש דירה חדשה, להעריך כמה הוא עתיד לשלם עליה, בסופו של דבר, עד היום שבו יקבל את המפתח.
השפעת הקורונה על העלייה במדד
נושא מדד תשומות הבניה למגורים, עלה לאחרונה לסדר היום, לאור הזינוק שחל בו בישראל מתחילת שנת 2021. מדובר בעלייה של 4% ויותר, לעומת 0.5% בלבד בשנת 2020 ו-1.1% בשנה שקדמה לה. עלייה חדה כזאת במדד, לא אירעה בישראל מאז השנים 2010-2012.
איך משפיע המדד על מחירי הדיור?
למדד תשומות הבניה יש השפעה מכרעת על המחירים בשוק הדיור. כאשר המדד עולה, מעפילים מדרך הטבע, מחירי הדירות החדשות. במקביל, סופגים את הייקור גם רוכשים, שכבר משלמים על דירתם החדשה בתשלומים שנקבעו מראש.
גם קבלנים ויזמים בתחום הנדל"ן סופגים הפסדים מעליית המחירים בשוק, אבל הנפגעים העיקריים הם רוכשי הדירות, הנושאים בעיקר הנטל של ההתייקרות.
מדד תשומות הבניה, עולה בשנים האחרונות משמעותית, מעבר למדד המחירים לצרכן. בהתאחדות הקבלנים בישראל מזהירים, ששוק הדיור, שנהנה מיציבות במשך שנים, נכנס למצב של עליית תשומות חדה, בשל התייקרות חומרי הגלם וההובלה בעולם. במקביל, בישראל קיים לדבריהם מחסור במחצבות ובידיים עובדות בענף הבנייה.
למי מיועד מחשבון הצמדה למדד תשומות הבניה?
המצב שבו דירה הנמצאת בשלבי בנייה עלולה להתייקר עם הזמן, משכנע חלק מרוכשי הדירות החדשות לשלם עבורן לקבלן בתשלום אחד ולמנוע את ההצמדה למדד תשואות הבנייה. רוכש דירה שאין לו אפשרות לשלם את הסכום במלואו, ייאלץ לקחת לשם כך משכנתא, תוך סיכון שהריבית שתשולם על המשכנתא, תהיה גבוהה יותר ממדד תשומות הבניה.
המחשבון יאפשר לכם לחשב כמה יהיה עליכם לשלם לקבלן בסופו של הליך הבנייה. לשם כך יש להגדיר את תקופת ההצמדה ולקבל את סכום החוב המעודכן. אם למשל, רכשתם דירה מקבלן ב-2 מיליון שקל, שילמתם 0.4 מיליון שקל ונשאר לכם חוב של 1.6 מיליון שקל בתשלומים, כאשר המדד יעלה באותו חודש ב-1%, החוב שלכם לקבלן, יתפח ב-16 אלף שקל.
חשיבותו של ייעוץ מקצועי – קבלן
הצמדת מחירי הדירות למדד תשומות הבניה, נועדה לבטח את הקבלן או היזם מספיגת הפסדים גבוהים בעקבות עליית מחירים ומעביר את מרבית הסיכון לרוכש הדירה. יש לזכור שהמדד מייצג אמנם את השינויים בעלויות הבנייה, אך לא את השינויים בערך הקרקע ואת הרווח של היזם ולכן הצמדת המחיר למדד זה, לא תמיד הוגנת כלפי רוכש הדירה.
סימולציה של מחשבון הצמדה למדד תשומות הבניה, היא הכרחית לפני החתימה על חוזה לרכישת דירה חדשה מקבלן, בעיקר אם אתם מתכוונים לשלם על הדירה בתשלומים לטווח הארוך. אנו מקווים שהפקתם ערך מהמאמר ומזמינים אתכם להמשיך ולחשב אצלנו את כדאיות העסקאות שלכם, באתר במדור "מחשבונים".