החזרי מס לשכירים – המדריך המלא של 2023
החזרי מס לשכירים – המדריך המלא כאן לפניכם. במדריך הבא נסקור את תחום החזרי מס לשכירים ולעצמאיים, נציד את תנאיי הזכאות השונים ונפרט על דרכיי המימוש, הבירוקרטיה, הכשלים וגם הפיתרונות המהירים עבורכם למימוש הזכאות.
תוכן עניינים
החזרי מס לשכירים – כך זה עובד
כל ישראלי בשלב כזה או אחר במהלך חייו נדרש לשלם מס, לא משנה אם הוא שכיר או עצמאי. לא משנה איך נסתכל על זה, מס הכנסה מוריד לנו מההכנסה ורוב הציבור מתייחס אליו כמעין גזירת גורל שאין מה לעשות איתה, וכולנו יודעים שאי-תשלום מס הכנסה בזמן יגרור איתו תשלומי קנסות שיכולים להגיע לסכומים גבוהים.
אבל יש לנו שאלה – מה קורה במצב שבו אנחנו משלמים יותר מס ממה שאנחנו אמורים לשלם?
ובכן יש לנו תשובה לשאלה זו, ותגלו אותה בהמשך הכתבה. במילה אחת – החזרי מס לשכירים!
לפני שנתחיל להיכנס לנושא אנחנו רוצים להעלות לכם נקודה נוספת שכנראה לא הכרתם, ע"פ הערכות מעל ל-50% מהישראלים המועסקים כשכירים או עצמאיים משלמים יותר מס ממה שהם אמורים בשלב כזה או אחר במהלך חייהם. אך כפי שאמרנו הפיתרון לא מורכב כל כך, הוא כן דורש מכם לעשות פעולות בירוקרטיות מסוימות אך בפועל החיסכון של אלפי שקלים שווה את זה – החזרי מס.
זכאות להחזרי מס לשכירים
ההגדרה היבשה והפשוטה היא שהחזרי מס לשכירים עשויים להגיע לאנשים ששילמו יותר מס בשנה קלנדרית נתונה, כאשר את בדיקת סטטוס החזר מס ניתן לבצע עד שש שנים לאחר שנת המס בגינה רוצים לבצע את הבדיקה.
לצורך הדוגמא במידה ואנחנו רוצים לבדוק את שנת המס 2014, ניתן להגיש בקשה להחזר מס לגבי עד לתאריך – 31.12.2020.
אתם בטח שואלים את עצמכם איך יכול להיווצר מצב שבו אדם משלם יותר מס ממה שהוא אמור לשלם.
כיצד מחושב המס בישראל?
דבר ראשון, מחשבים ומרכזים את ההכנסות של האדם. מתוך ההכנסות מחשבים את ה"הכנסה החייבת" שהיא סך הכנסות פחות ההוצאות, הקיזוזים, הפטורים וניכויים אישיים. ע"פ פקודת מס הכנסה יש נקודות זיכוי המפחיתות את גובה המס שמשלמים בפועל. עד כה ייתכן שלא חידשנו לכם יותר מדי, כי כל ישראלי כנראה מכיר את מערכת המיסוי במדינה. אם נכנסים עמוק יותר לנושא, הרי שהחזר מס נבחן ביחס למס ששולם בשנה קלנדרית – מניכויים משלוש המשכורת, מקדמות מס וכן הלאה – ביחס למה שהיו אמורים לשלם על פי התנאים הספציפיים. אם החישוב מראה שההפרש הוא חיובי, כלומר ששולם פחות מס ממה שצריך היה, יש צורך בתשלום מס נוסף. הפרש שלילי הוא הסכום להחזר מס.
המצבים האלו הרבה יותר נפוצים ממה שאתם עשויים לחשוב, לדוגמא אצל שכירים מצב בו עובדים אצל מספר מעסיקים במהלך שנה קלנדרית מגדיל מאד את הסיכויים לתשלום יתר של מס, וכך גם עבודה אצל מעסיק רק בחלק משנת המס. במקרים אחרים התשלום לא לוקח בחשבון את הנתונים שאמורים להקנות הטבות מס, כמו במקרה שבו ממלאים טופס 101 בצורה חסרה או שגויה, עדכון פרטים לא נכון של המעבידים וכן הלאה. בנוסף תשלום מיותר של מס יכול להיגרם כתוצאה מחישוב או אי הכללה של תשלומים הניתנים על ידי המוסד לביטוח לאומי (דמי אבטלה, דמי לידה וכיוצא בזה), או בשינויים שקורים במצבו המשפחתי של האדם במהלך השנה ועוד. גם כאשר עובדים מעבירים בשנת המס כספים לביטוח חיים או לקופות הגמל, אבל אין בכך התחשבות בתשלומים השוטפים של המס, גדלים הסיכויים לתשלום יתר של מס הכנסה.
בנוסף, תשלום החזרי מס לשכירים צמוד למדד וכולל גם ריבית, החל מתום השנה הרלוונטית בה שולם יתר המס. לכן ישראלים רבים מעדיפים לשלם מראש יותר מס ממה שהם צריכים, ולקבל חזרה את הסכום עם תוספת נכבדת במסגרת החזר מס. לא מובטח שבו האסטרטגיה שבה אתם צריכים לנקוט בכל שנת מס קלנדרית אבל שווה לכם להכיר שבמידה ואתם זכאים לקבל החזר מס תקבלו "פיצוי" הולם.
למי מגיע החזרי מס לשכירים
- תשלומי מזונות – גרוש המשלם מזונות זכאי לנקודות זיכוי אחת לשנה בשווי 2,628 ש"ח, כאשר ניתן לדרוש החזר מס רטרואקטיבית 6 שנים אחורה. על מנת לממש זכאות זו יש להציג אסמכתאות בגין תשלום המזונות בפועל (צ'קים או העברות בנקאיות).
- משיכת קרן פנסיה/גמל /מנהלים – בעת משיכה שלא כדין מכספי תגמולים בקרנות פנסיה, גמל ו/או מנהלים, מתבצע קיזוז מס של 35%. במקרים רבים ובהתאם להכנסה השנתית בשנת המשיכה, ניתן לבצע החזרי מס לשכירים או עצמאים חלקי או מלא של הקיזוז. באותו אופן ניתן לבצע החזר מס בגין קיזוז שבוצע ממשיכת קרן השתלמות לפני הפיכתה לנזילה.
- חופשות לידה שהתארכו – יש שתי סיבות עיקריות להחזרי מס בגין חופשת לידה. הראשונה, נשים לרוב מאריכות את החופשה ולכן בחישוב שנתי מדרגת המס יורדת. שנית, לרוב דמי הלידה נמוכים מהשכר טרם חופשת הלידה, ולכן גם כאן החישוב השנתי מפחית את מדרגת המס ומייצר החזר מס.
- מסחר בשוק ההון – רבים מהסוחרים בשוק ההון לא מודעים לכך שניתן לקזז הפסדי הון מול רווחי הון ולקבל החזרי מס גבוהים. כמו כן, רבים לא יודעים כי ניתן לבצע קיזוזים בין השקעות שבוצעו באמצעות פלטפורמות מסחר שונות. חשוב לדעת! ניתן בנוסף לקזז הפסדי הון מול מס שבח.
- תרומות – על פי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, מי שתרם מעל 190 ש"ח למוסד ציבורי המוכר ע"י מס הכנסה, זכאי לזיכוי ממס הכנסה לאותה השנה בסך 35% מסך התרומה. כלומר, בגין תרומה בסך 1,000 ש"ח יתקבל החזר מס בגובה 350 ש"ח.
- כמו כן, קיימים כ-6 קטגוריות לזכאות להחזרי מס לשכירים המתפרשים על כ-86 פרמטרים לזכאות להחזרי מס לשכירים:
החזרי מס מסיבת משפחתיות, מסיבות הקשורות לעבודה, מסיבות פיננסיות, מסיבות נוספות, בגין לימודים ופטור מלא ממס!אנו ממליצים לכל שכיר לערוך בדיקה ראשונית במידה ולא ביצע עד כה, או בדיקה שנתית קבועה של החזרי מס לשכירים על ידי גורם מקצועי ובכך לבחון את זכאותו האישית בהחזרי מס אלו.
הגשת החזרי מס לשכירים
רוב השכירים לא אמורים להגיש דיווח שנתי לרשויות בנוגע להכנסותיהם והוצאותיהם.
אך במידה ואתם עומדים תחת אחת משלושת הקטגוריות הבאות תהיו חייבים בדיווח:
- אתם שכירים שהכנסתם השנתית עולה על סכום המקסימום שנקבע לכל שנה, או שיש להם הכנסה נוספת שעולה על סכום התקרה שנקבע לאותה שנה.
- יש לכם הכנסת חוץ ממקור בחו"ל.
- יש לכם הכנסה מדמי שכירות בגובה מעל התקרה השנתית.
- הרווחתם ממסחר בבורסה מעל התקרה השנתית.
ישנם מקרים נוספים שתוכלו לקרוא עליהם באתר מס הכנסה ולהעמיק עוד יותר בחובותיכם וזכויותיכם.
בכל מקרה אחר, גם אם יש לכם חוב למס הכנסה – אי חובת הדיווח של השכיר לרשות המסים, עומדת לטובתכם. אתם לא חייבים לדווח למס הכנסה על חוב מס.
אך למרות זאת, כן נמליץ על בדיקת זכאות להחזרי מס לשכירים בכל שנה, אבל להגיש בקשה רק כאשר אתם בטוחים שאתם נמצאים ביתרת זכות וזכאים לקבלת החזרי מס ממס הכנסה. במידה וצברתם חוב מס גבוה יותר מהחזר המס שמגיע לכם, אל תגישו בקשה.
איך עושים החזר מס לבד?
כל מה שיש לעשות הוא להגיש טופס החזר מס הכנסה באופן מקוון, למלא מספר טפסים ולהגיש למס הכנסה.
אך אנחנו כמובן ממליצים להתייעץ עם איש מקצוע שחי את הנושא ומתעסק בו ביום-יום למניעת טעויות.
תוך כמה זמן מקבלים החזר מס?
ברוב המכריע של המקרים, הבקשה ממס הכנסה לוקחת בין חודשיים לשלושה חודשים.
לסיכום,
אנחנו מקווים שעזרנו לכם וכעת אתם יודעים מהן זכויותיכם וכיצד תוכלו לבדוק זכאותכם להחזרי מס לשכירים. אנחנו כאן כדי לספק לכם את המידע הרלוונטי והעדכני ביותר בכל נושאי הפיננסים.