חוק הירושה, צו ירושה וצוואה הדדית ב- 6 פסקאות
חוק הירושה עוסק בירושת צוואות ועיזבונות של אנשים. ירושה היא במילים אחרות עיזבון שאותו אדם מותיר ומוריש למי שהוא בוחר להיות היורשים שלו לפי חוק. כאשר יש צוואה, הירושה תקרא – ירושה על פי צוואה. אחת הבעיות הנפוצות בחיי אזרחי ישראל היא שלא כל אחד דואג לעשות צוואה בזמן שהוא חי ממגוון רחב של שיקולים. יש אנשים שפשוט לא מודעים לחשיבות הירושה, יש כאלה שלא מחזיקים בנכסים, ויש כאלה שאין להם יורשים שירצו ביום מן הימים להותיר להם את כל הנכסים והרכוש שלהם.
תוכן עניינים
ברוב המקרים, הירושה עוברת לילדים ולבן/בת זוג, אך ישנם גם מקרים בהם המשפחה מפוצלת ולא פשוט לערוך חלוקה ברורה, במקרים אלו חשוב מאוד לדאוג לצוואה ברורה של המת. הרכוש יחולק בין היורשים שנקבעים לפי הקבוע בחוק.
חוק הירושה ללא צוואה
חוק הירושה קובע את סדר היורשים לפי חוק כאשר צוואה אינה קיימת. באפון טבעי, האנשים שהיו קרובים אל הנפטר הם אלה שיקבלו את עזבונו וכל רכושו. במידה ואין לנפטר יורשים ולא קיימת גם צוואה, כל הרכוש והעיזבון שלו יועברו אוטומטית למדינה על ידי אפוטרופוס של משרד המשפטים.
במקרים אלו, כל קרוב משפחה של הנפטר רשאי להגיש בקשה לקבלת צו ירושה מהרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים, ותפקידו של הרשם לוודא אם אכן הייתה קיימת צוואה לנפטר שהופקדה, במידה ולא הייתה – יקבע צו ירושה שכולל את יורשי הנפטר על פי החוק.
צוואה הדדית
צוואה הדדית היא צוואה אשר בני הזוג עורכים מתוך מטרה משותפת ורצון להגביל ולהצר את צעדי בן הזוג אשר יוותר בחיים אחרון. הניסיון מצביע, כי מספר רב מאוד של צוואות נערכות כצוואות הדדיות וספק אם עורכיהם מודעים לכל הסעיפים וההשלכות המשפטיות הנובעות מעריכת צוואה הדדית.
לדוגמא, בני זוג יכולים לערוך צוואה הדדית, בה קובעים הם כי בפטירת אחד מהם, יעבור כל עיזבונם לבן הזוג הנותר בחיים ולאחר פטירת שניהם יועבר כל עיזבונם לילדיהם המשותפים. בני זוג יכולים אף לערוך צוואה הדדית בה יורישו את כל עיזבונם, ישירות לילדיהם. כאשר בני זוג עורכים את צוואתם ההדדית במסמך אחד, הצוואה תהיה אף צוואה משותפת, בנוסף לכך שצוואה הדדית.
יתרונות צוואה הדדית
מראייה פשוטה מאוד, הבחירה באופציה של צוואה הדדית, מאפשרת לבני הזוג להגביל ולהצר את צעדיהם בנוגע ליכולתו של כל אחד מהם לשנות את צוואתו בעתיד. יתרון מרכזי זה, יכול להוות, בנסיבות מסוימות, אף חסרון ובמיוחד כאשר בן הזוג הנותר בחיים מוצא עצמו במציאות ששינוי צוואתו הפך להכרח, בגלל שינוי נסיבות אשר בני הזוג לא חשבו כאשר בחרו לערוך את צוואתם ההדדית.
חשוב להבהיר, כי צוואות הדדיות עליהן דנה רשימה זו, הינן צוואות אשר נערכו לאחר שנת 2005, שנה בה תוקן חוק הירושה בכל הנוגע לצוואות הדדיות. בכל הנוגע לצוואות אשר נערכו בטרם שנת 2005, חלים כללים משפטיים שונים.
ביטול צוואה הדדית בזמן שבן הזוג עוד בחיים
כאשר בני זוג ערכו צוואה הדדית ואחד מהם חפץ לשנותה – לא יהיה כל תוקף לשינוי שיבצע מי מהם, אלא אם כן מסר הודעה בכתב לבן הזוג לפני השינוי. מסירת הודעה לבן הזוג, בהתאם להוראות החוק, מאפשרת לבן הזוג המודיע לערוך צוואה חדשה תוך התעלמות מהצוואה ההדדית.
מטרת ההודעה היא לאפשר לבן הזוג השני לערוך אף הוא צוואה חדשה. חשוב לציין, כי מסירת הודעה על ידי אחד מבני הזוג, גורמת לכך שהצוואה ההדדית תהיה בטלה, דהיינו לא יהיה לה תוקף אף ביחס להוראות בן הזוג השני וככל שבן הזוג השני לא יערוך צוואה חדשה מטעמו – עזבונו יחולק לאחר פטירתו על פי דין, דהיינו כאלו לא קיימת כל צוואה מבחינתו.
חשוב להבהיר, ההודעה בדבר השינוי צריכה להימסר לבן הזוג, במצב בו לא יהיה ספק שבן הזוג אכן קיבל את ההודעה. במצב בו בן הזוג השני עדיין בין החיים אולם מצבו אינו מאפשר עוד, לערוך צוואה חדשה – יתכן ולהודעה שנמסרה תהיה זכאות משפטית מוגבלת אם בכלל.
ביטול צוואה הדדית בזמן שבן הזוג אינו בחיים
במקרה בו בני זוג ערכו צוואה הדדית ואחד מהם חפץ לשנות את הצוואה כאשר בן הזוג כבר אינו בין החיים – יוכל הוא לעשות כן רק במצב בו אין הוא יורש את בן הזוג שנפטר. לכן, כאשר הצוואה ההדדית קובעת כי העיזבון, כולו או חלקו, יועבר לבן הזוג הנותר בחיים – יהיה על בן זוג זה להסתלק מהעיזבון הסתלקות כללית ורק אז יוכל לערוך צוואה חדשה השונה מהצוואה ההדדית.
ככל שבן הזוג הנותר בחיים חפץ לשנות את הצוואה ההדדית, לאחר שכבר ירש את בן הזוג על בסיס אותה צוואה – יהיה עליו לפעול תחילה להשיב לעיזבון את כל מה שירש ורק לאחר מכן יוכל לערוך צוואה חדשה השונה מהצוואה ההדדית.
כמה זמן לוקח לקבל צו ירושה
כדי שיורש יוכל לקבל את חלקו מתוך העיזבון של אדם שמת, יש להגיש לרשם לענייני ירושה “בקשה לצו ירושה” . הגשת הבקשה כרוכה בתשלום של 2 אגרות. הצו מונפק באופן דיגיטלי וזה מתבצע עד 50 ימים מרגע הבקשה עצמה וזה כאשר כלל הטפסים מולאו בצורה תקינה (כולל פרסום ברשומות ובעיתונות), אלא אם נדרשו מסמכים נוספים. הצו יישלח בדואר אלקטרוני למבקש או למייצג עי’ הרשם לענייני משפחה, כמו כן ניתן להוציא את הצו באתר השירותים והמידע הממשלתי.
בעניין של כמה זמן לוקח לקבל צו ירושה, בהתאם לכל הפעולות שעלינו לבצע על מנת להתחיל את התהליך בצורה תקינה ולסיימו לאחר מכן: רשם הירושה למעשה מעביר את הבקשה לאפוטרופוס כללי וזה אמור להגיב תוך 45 ימים מעת הגשת הבקשה. לעיתים יש עיכובים מעל 45 ימים וזה תלוי באיזו לשכה הבקשה הוגשה ומי הרשם שמטפל בבקשה.
הרבה פעמים יש עיכובים לכן אין תשובה לגמרי ברורה בנושא זה.