6 דברים שחובה לדעת על הסכם ממון!
תוכן עניינים
הסכם ממון מה זה? דברים חשובים שכדאי לדעת!
הסכם ממון מה זה? הסכם יבש ובלתי רומנטי בעליל, אבל בין בני זוג, הוא הקובע מה שייך למי – זוהי הדרך להבטיח חלוקה הוגנת וחיסכון במריבות, במקרה של פרידה וגירושין. אז מתי חשוב לחתום על הסכם ממון? ומה הוא צריך לכלול? כל המידע בהמשך! המשיכו לקרוא!
אף אחד לא רוצה לדבר על הסכם ממון וחלוקת נכסים עתידית, בפתחם של חיים משותפים. אפשר כמובן להשאיר את ההכרעה בנושא, בבוא העת, לחוק יחסי הממון. החוק קובע שברירת המחדל היא שההון והרכוש שאדם צבר לפני נישואיו יישארו ברשותו במקרה של גירושין ומה שצברו בני הזוג במהלך הנישואין, יחולק בצורה שווה בין שניהם, על פי "הסדר איזון המשאבים".
אבל פעמים רבות, הנתונים, הצרכים והרצונות של אחד מבני הזוג או שניהם, מחייבים הסדרה של העניינים הללו מבעוד מועד, באמצעות חתימה על ההסכם. הבונוס הוא שקט נפשי. אגב, חשוב לדעת שהסכם ממון הוא הסכם גמיש שניתן לערוך בו שינויים בעתיד, בהסכמת שני הצדדים.
כמה עולה הסכם ממון?
מחיר עריכת ההסכם עולה בממוצע בין 2,500-5,000 ש"ח – תלוי באיזה עורך דין לקחתם . ובמורכבות ההסכם.
מהו הסכם ואיזה עורך דין הסכם ממון?
הסכם ממון או הסכם יחסי ממון, הוא מסמך כתוב, הקובע מהו היקף העיזבון של כל אחד מבני הזוג וכיצד יחולקו הנכסים ביניהם אם ייפרדו. הוא צריך להיות מאושר על ידי ערכאה משפטית בכפוף לתשלום אגרה ונחתם בנוכחות עורך דין.
הסכם ממון חותמים לרוב לפני הנישואין כ"הסכם קדם נישואין", אך ניתן לנסח הסכם ממון גם בשלב מאוחר יותר של החיים המשותפים. ההסכם יכול לשרת גם בני זוג שחיים ביחד ללא נישואין, אך מעוניינים להסדיר את מערכת היחסים הכלכלית ביניהם, במסגרת "הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור".
הסכם טרום נישואין, יכול להיות מאושר בידי נוטריון. הסכם ממון בין בני זוג נשואים, זקוק לאישור של בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי (על פי דתם של בני הזוג). הסכם ממון בין ידועים בציבור, תקף גם ללא אישור של ערכאה משפטית. אם יחליטו בני הזוג בעתיד להינשא, יהיה עליהם לאשר את הסכם הממון אצל נוטריון או בבית המשפט, גם אם פרטיו לא השתנו מאז נוסח לראשונה.
חישוב הסכם ממון ניתן להשתמש במחשבונים פיננסיים:
מתי נדרש הסכם ממון?
הסכם ממון מסדיר למעשה, את היחסים הכלכליים בין בני הזוג. לפני נישואין ההסכם עונה על הרצונות והצרכים של שני הצדדים, יכול להעניק רוגע למערכת היחסים ולמנוע, במקרה של פרידה, אירועים של סחטנות, סרבנות גט, מריבות על גב הילדים ומניפולציות משפטיות.
שיעור הגירושין הגבוה בימינו, הופך את החתימה על ההסכם, לסוג של תעודת ביטוח לעתיד הסכם ממון לפני נישואין. מדובר במהלך נכון, בעיקר כשבני זוג רוצים שחלוקת הרכוש ביניהם, אם וכאשר ייפרדו, תהיה שונה ממה שקובע החוק.
הסכם ממון נדרש ברוב המקרים, כשיש פערים גדולים בין בני הזוג מבחינת היקף הרכוש, ההון או ההכנסה של כל אחד. הוא נדרש גם כשאחד מהצדדים (או שניהם), רוצה לשמר לעצמו זכויות שצבר במקום העבודה, כשהוא בעל עסק, צפוי לקבל ירושה גדולה ועוד. במרבית המקרים, הצד שיוזם את החתימה על הסכם ממון, הוא זה שמביא יותר נכסים כלכליים למערכת הזוגית ומעוניין להבטיח את זכויותיו עליהם.
במקרים אחרים, יכול לשרת בני זוג שמגיעים לקשר, כאשר לכל אחד נכסים שצבר קודם לכן והוא מעוניין לשמור עליהם. הסכם ממון מפרט במקרה כזה, מהו היקף ההון והנכסים שהביא כל אחד מבני הזוג למשק הבית המשותף.
יש לדעת, שגם לאחר חתימה על הסכם ממון הקובע מהם נכסיו של כל אחד מבני הזוג, חשוב להקפיד להימנע מ"עירוב נכסים". כלומר, יש להתנהל ברמה המעשית בהפרדה בין הנכסים המשותפים, לבין נכסיו של כל אחד מבני הזוג בנפרד. מצב של עירוב נכסים יכול להביא, בזמן פרידה, לביטול התנאים שקבע הסכם הממון.
הסכם ממון דוגמא
בבית משפט לענייני משפחה
ב________________
המבקשים : גב' _____________ ת.ז. _______________
מר ______________ת.ז. _______________
בקשה לאישור הסכם ממון
- הצדדים הגיעו להסכם ממון שהעתקו מצ"ב.
- הצדדים מבקשים מבית המשפט הנכבד לקבוע מועד לדיון לאישור ההסכם.
_________________ ______________
הסכם ממון ידועים בציבור
בשונה מהסכם ממון לפני נישואין הבטחת ההסכם ידועים בציבור הבעלות על הנכסים הקיימים באמצעות חוזה, משמעותית במיוחד כשנכנסים למערכת יחסים זוגית של פרק ב', עם או בלי נישואין.
כשבני הזוג מבוגרים יחסית וכבר עברו מערכת נישואין אחת, לכל אחד מהם יש מטבע הדברים רכוש שצבר במשך השנים וירצה להבטיח את המשך הבעלות עליו, עבורו ועבור ילדיו מנישואיו הקודמים.
במקרה שלדוגמה רק לאחד מבני הזוג יש דירה בבעלותו והשני מצטרף, חתימה על הסכם ממון והחרגת הדירה מהרכוש המשותף, תבטיח את המשך הבעלות לבעל הדירה, גם אם תהפוך לדירת מגורים משותפת. במקביל, יש לקבוע את מתכונת הפינוי מהדירה במקרה של פרידה, כדי למנוע חיכוכים ומריבות, אם בן או בת הזוג יתבקשו לעזוב.
אילו נושאים מסדיר הסכם ממון?
הסכם ממון מבדיל בין רכוש קיים לבין רכוש עתידי. הרכוש הקיים הם הנכסים הכלכליים הנוכחיים שבידי כל צד, עד למועד הנישואין או חתימת ההסכם. נכסים כאלה יכולים להיות חשבונות חיסכון בבנק, דירה – בדק בית למגורים או להשקעה, רכב, בית עסק, זכויות סוציאליות, תכשיטים, חפצי אמנות בעלי ערך ועוד.
הרכוש העתידי, הוא מה שאמורים בני הזוג לצבור ביחד במהלך שנות נישואיהם. גם כאן מדובר בנכסים כמו דירה למגורים או להשקעה, כלי רכב, עסק משותף, מוניטין משותף וכדומה. הנכסים הללו ייחשבו למשותפים, גם אם יירשמו רק על שמו של אחד מבני הזוג. כמו כן, נכללות ברכוש העתידי, ירושות או מתנות כספיות מבני משפחה, שיקבלו אחד מבני הזוג או שניהם.
הסכם ממון אמור לקבוע גם מהם הנכסים המשותפים לבני הזוג וכיצד יחולקו בבוא העת, אם תהיה פרידה. בנוסף, הוא קובע מנגנון לחלוקת נכס עסקי משותף אם יש כזה, מנגנוני פיצוי בנוגע לנכסים המשותפים ומהי הערכאה המשפטית המוסכמת לדון במקרה של מחלוקות אפשריות (בית המשפט לענייני משפחה, בין דין רבני, מגשר וכדומה).
הסכם ממון לא מהווה תחליף לצוואה
הסכם ממון, יש לדעת, אינו מחליף צוואה. ההסכם מפרט אמנם כיצד יחולק הרכוש הזוגי בעת פרידה, אך לא קובע כיצד הוא יחולק, במקרה שאחד מבני הזוג הולך לעולמו. ההכרעה נותרת במקרה שאין צוואה, בידי החוק.
בני זוג בפרק ב', למשל, שלכל אחד מהם ילדים מנישואים קודמים ודירה משלו, יכולים לקבוע בהסכם ממון, שדירתו של כל אחד תישאר ברשותו במקרה של פרידה ובהמשך תעבור לילדיו. כשאחד מבני הזוג נפטר ולא הותיר צוואה, חצי מדירתו תעבור על פי החוק, לבן בת הזוג, על חשבון ילדיו. משום כך, כדאי במקביל להסכם הממון, שכל אחד מבני הזוג יערוך גם צוואה.
אילו סעיפים כדאי לכלול בהסכם ממון?
ממון לפני נישואין בהסכם ממון, שנועד להיות תקף ורלוונטי לאורך שנים, כדאי להכניס סעיף הקובע מנגנון מדורג, על פי השנים שחלפו על בני הזוג ביחד, מספר הילדים שנוספו למשק הבית וגורמים נוספים המשנים את המצב שהיה קיים בתחילת הקשר. ללא סעיף כזה, הסכם חלוקת הרכוש בפרידה, אם תהיה כזאת, לא ישקף את המצב הריאלי של משק הבית.
הסכם ממון: אהבה לצד רציונליות –
גם כשהאהבה פורחת ואנחנו מייחלים לזוגיות נצחית, חשוב להיות רציונליים ולצפות את פני העתיד. ההסכם הוא דרך מצוינת למנוע אי הבנות בבוא העת ולחסוך עוגמת נפש, מריבות והפסדים כספיים.
הסכם ממון נדרש בעיקר בתקופה שבה רבים מגיעים לנישואין כשהם כבר מגובים בהון ורכוש, זוגיות של פרק ב' או ידועים בציבור. וכמובן כשהגירושין, לצערנו, תמיד ממתינים מעבר לפינה.