הלוואות חברתיות – האם מדובר בהשקעה מעניינת?
הלוואות חברתיות רוצות להפגיש בין אלו שצריכים כסף (לווים) לבין אלו שיש להם כסף ורוצים להשקיע (מלווים).
תוכן עניינים
בשביל הלווה – זו יכולה להיות הזדמנות מעולה לקבל הלוואה בריבית סבירה, ובשביל המלווה (משקיע) זו יכולה להיות הזדמנות השקעה בריבית טובה, בהינתן האלטרנטיבות בעולם של ריבית נמוכה על גבול האפס. התחום הזה הולך ונהיה יותר ויותר גדול, וגם כאן יש מתווך בין שני הצדדים – חברה פיננסית המפגישה בין הלווים למלווים. לרוב העמלה של המתווך תהיה 1% מההחזרים השוטפים.
מה זה הלוואות חברתיות?
לחברות/מיזמים של הלוואות חברתיות יש חלום – להפוך לענק אשראי שיקשר בין הציבור (אנשים שרוצים ללוות כסף ואנשים שרוצים להלוות) ולחסוך את מרווח הריבית השמן של הבנקים. אבל, אסור לשכוח – למרות שמדובר לכאורה הלוואה חברתית, בין עמית לעמית (PEER 2 PEER – P2P), בפועל מדובר בהלוואות בין אנשים זרים לחלוטין. המודל פשוט – מתחברים לגוף פיננסי שמחליף את הבנק (בהמשך נתייחס לגופים המקומיים), ואלו משדכים השקעות או הלוואות בצורה פשוטה ונגישה.
חברות המעניקות הלוואות חברתיות
צרפו אותי לרשימת התפוצה שלכם!
מה יבדוק אתר המספק הלוואות חברתיות? דירוג אשראי של הלווה
תחילה, יבדקו את יכולת האשראי + יכולת ההחזר
- שכר
- קביעות בעבודה
- השכלה
- ניסיון תעסוקתי
- בבדיקה כלכלית של אנשי האתר לא דרך רשומות של גופי מימון/פיננסיים
ע"פ הנתונים רוב הבקשות להלוואות נדחות כך שאין לזלזל בבדיקה זו, אך חשוב לזכור שאין מדובר בבדיקה מקיפה כל כך.
הלוואות חברתיות כהשקעה
נחזור לעדן, הוא השקיע 40,000₪ באתר הלוואות חברתיות וכעת נשאר לבחון את האנשים שאותם הוא מעוניין לממן. זה עובד כך – עדן מקבל סל הלוואות, לצורך ההמחשה 40,000₪ מפוזרים על פני 20 הלוואות – הוא בוחר את הלווים (מקבל את כל הפרטים עליהם מלבד השם שלהם) ואז הוא מעריך את הסיכון של ההשקעה, יכולת ההחזר שלו ולפזר בין הלווים שהוא מכיר את פרטיהם.
וכך, עדן מחלק בסופו של דבר את ההשקעה שלו על פני 20 לווים, ביניהם ירין. כל אחד מהלווים משלם את הקרן והריבית באופן שוטף – כלומר ההחזר החודשי הוא של קרן וריבית, כשההלוואות האלו לרוב הן לתקופה של עד 5 שנים.
מה הריבית הממוצעת בהלוואות חברתיות?
הריבית ללווים משתנה בין הגופים כתלות בסיכון הלווים ובתקופת ההלוואה, ונעה לרוב בין 4% ועד ל-12% בשנה. רוב ההלוואות הן בריבית שנתית של 6% עד 9%.
בשורה התחתונה – ירין מקבל הלוואה זולה מהריבית בבנק; עדן מקבל תשואה טובה – שניהם אמורים להיות מרוצים. אבל, צריך לזכור שהמציאות כמובן לא כזו ורודה – יכול להיות שהלווים לא יחזירו את הכסף – זה קרה לחברות גדולות ומכובדות שנכנסו למצוקה פיננסית וזה יכול לקרות גם לירין.
ולווה שמסומן שחייב לכם כסף, אבל איך הוא יחזיר? מתי הוא יחזיר? כמה הוא יחזיר? אם הפלטפורמה כבר לא קיימת זו שאלה שאין עליה עדיין תשובה ברורה
סיכום – האם שווה להשקיע בהלוואה חברתית?
אסור לנו להביע דעה והמלצה להשקעה, אך אנחנו כן יכולים להגיד שזו יכולה להיות אופציה מעניינת לפיזור השקעות ולתת לסכום מסוים מהכסף שלכם, שאתם גם ככה מייעדים להשקעה להניב לכם עוד תשואה.
אין לראות בכתוב המלצה להשקעות או פעולות כל שהן בשוק ההון ואינן מהוות תחליף לייעוץ פיננסי או תכנון עסקאות בכלל. כל הכתוב מהווה דעה אישית וכל העושה שימוש בתוכן במאמר בפעולות פננסיות עושה זאת על אחריותו בלבד.