ביטול עסקה
החוק בישראל מפריד בין שני סוגים של עסקאות שאותן אפשר לבטל: עסקת מכר מרחוק לעומת עסקה פרונטאלית. במאמר הבא נסביר מה עושים כדי לבטל כל סוג של עסקה, עם מי אפשר להתייעץ ומהם היתרונות.
תוכן עניינים
ביטול עסקה פרונטאלית
לשם השוואה, ביטול עסקה פרונטלית ניתן לבצע רק בגין מוצרים או שירותים שלגביהם חלה זכות הביטול. עם זאת, בעסקאות לרכישת טובין מחילים את הזכות לביטול עסקה גם בתנאי שערכם של המוצרים עולה מעל 50 ש"ח, אם המוצרים לא נפגמו ואם המוצרים הוחזרו לעסק.
לא רבים זוכרים שקיימות לא פחות מ-7 קבוצות שונות של עסקאות, כאשר לכל קבוצה נקבע פרק זמן שונה לביטול על פי החוק בהתאם למוצר שנרכש. הנה ההבדלים בין הקבוצות:
1. קבוצה א' שכוללת ריהוט ומכשירי חשמל אלקטרוניים לרבות מכשירי קצה – ניתן לבטל בתוך 14 יום
2. קבוצה ב' שכוללת ביגוד והנעלה, בה זכות הביטול חלה לפי התקנות רק אם התווית לא הוסרה
3. קבוצה ג' שכוללת חוגים, קורסים, שירותי הארחה, נסיעות וכן הלאה, בה פרק הזמן לביטול עומד על 14 יום מיום עשיית ההסכם ובלבד שהוא נעשה תוך 14 ימים שאינם ימי מנוחה
4. קבוצה ד' שכוללת שירותי טלוויזיה, כבלים ולווין או שירותי קוסמטיקה ורפואה, בה פרק הזמן לביטול עומד על 14 ימים מיום עשיית העסקה או יום מסירת החוזה בכתב לפי המאוחר ביניהם
5. קבוצה ה' הכוללת מוצרים ושירותים הנמכרים במסגרת אירוע הצגה, בו פרק הזמן לביטול הוא 14 ימים מהיום בו הצרכן מקבל את המוצרים
6. קבוצה ו' שכוללת רכבים חדשים שנרכשו מיבואן ובה מותר לבצע ביטול תוך 14 ימים מיום עשיית העסקה, כל עוד הרכב עדיין לא נרשם כיד.
7. קבוצה ז' שכוללת תכשיטים שהמחיר שלהם הוא עד 3,000 ש"ח ובה מותר לבצע ביטול עיסקה מיום הרכישה ועד יומיים אחריו, שאינם ימי מנוחה
החשיבות של ביטול עסקה כחוק
חשוב להכיר את הנושא מקרוב על מנת לתכנן החזר כספי תוך כמה זמן הוא יגיע לחשבון הבנק. אם יודעים לגבי ביטול עסקה תוך כמה זמן מותר להגיש בקשה, יש סיכוי גבוה לקבל את הכסף באמצעות זיכוי כספי באשראי או בהעברה בנקאית. בנוסף, צריך לדעת מתי רואים זיכוי בכרטיס אשראי במקרים שבהם התקציב מוגבל וחייבים אותו על מנת לעבור את החודש.
לרוב ניתן לבצע ביטול עסקה תוך 24 שעות בקלות יחסית. אם רוצים לבצע ביטול עסקה באשראי תוך 24 שעות ניתן לפנות ישירות למוכר, בעוד החזרת מוצר תוך 14 יום תחייב להגיע פיזית עם המוצר לחנות. בכל מקרה, התשובה לשאלה תוך כמה זמן אפשר להחזיר מוצר לחנות מורכבת מכפי שנהוג לחשוב – כי היא תלויה גם בסוג העסקה, גם בסוג המוצר וגם בתנאי המכירה הספציפיים.
תשלום על ביטול עסקה
היבט נוסף שצריך להביא בחשבון הוא דמי ביטול עסקה לפי החוק. לא תמיד יש דמי ביטול מסוימים, אך לעיתים זיכוי כספי ניתן רק אחרי שמקזזים אותם. כאן גם חוק ביטול עסקה באשראי לדוגמא לא תמיד רלוונטי, כי ביטול עסקה טלפונית או ביטול עסקה פרונטאלית תלוי בקריטריונים אובייקטיביים: איזה מוצר או שירות נמכרו, מה כתוב בחוזה המכר ואיזה הגנות עומדות לרשות הקונה.
הדבר הנכון לעשות יהיה לעקוב אחר חוק ביטול עסקה ואחר התקנות השונות. לאחר מכן, ניתן לפעול כחוק לטובת השלמת התהליך של ביטול הזמנה לפני או אחרי החיוב. במקרים של חברת אשראי כמו ויזה ביטול עסקה גם יכול להתבצע אונליין או באפליקציה. אמנם לא תמיד חוק החזר כספי תוך 48 שעות מגן עלינו, אבל עדיין כדאי להכיר אותו.
החזרת תמורה לאחר הביטול
חוק החזר כספי ללקוח קובע שאם העסקה היא לרכישת מוצרים, הלקוח יהיה חייב להחזיר אותם לעוסק. אז מצד אחד, חוק הגנת הצרכן 14 יום מכיר בדרישות של הקונה ומגן עליו. מצד שני, גם מקרים של ביטול עסקה בכרטיס אשראי תוך 24 שעות לא אמורים לפגוע באינטרס של המוכר.
במילים אחרות, חוק החזרת כסף מנסה להגן על כל הצדדים המעורבים בעסקה: גם הקונה וגם המוכר. בין היתר, הוא עושה את זה באמצעות הפרדה בין עסקה פרונטאלית לבין עסקת מכר מרחוק. בנוסף, הוא מכיר בבעייתיות שנוצרת עבור המוכר במידה והקונה רוצה להחזיר את המוצר – למרות שהוא קנה אותו מרצונו המלא.
ביטול במקרה של עסקת מכר מרחוק
ביטול עסקה יכול להיות תהליך מסובך וחשוב לדעת תוך כמה זמן מותר לך לבטל עסקה, מתי לצפות לשלם דמי ביטול ומתי לצפות לקבל זיכוי כספי ישירות לחשבון הבנק או לאשראי. מדריך זה יספק סקירה כללית של תהליך ביטול עסקה, כמו גם עצות מועילות כיצד להבטיח שהתהליך יעבור בצורה חלקה.
במקרים של עסקת מכר מרחוק, הצרכן רשאי לבצע ביטול תוך 14 יום מיום קבלת המוצר או מיום קבלת החוזה, לפי המאוחר. במידה ומדובר בשירות מתמשך, לצרכן מותר לבצע ביטול של העסקה תוך 14 יום מיום עשיית העסקה או מיום קבלת החוזה, לפי המאוחר, בין אם השירות החל ובין אם לא. במידה ומדובר בשירות חד פעמי, מותר לבצע את הביטול תוך 14 יום מעשיית העסקה או מיום קבלת החוזה, לפי המאוחר, אך בתנאי שהביטול נעשה לפחות יומיים שאינם ימי מנוחה פני מועד מתן השירות.
אולי יעניין אותך צרכנות
כמה מזומן אפשר להפקיד בבנק?
שוטף פלוס
איך ממלאים לוטו?
הסכם מייסדים
איך ממלאים צ'ק?
דרך איפה הכי זול להעביר כסף לחו"ל?
כמה עולה לגדל ילד בישראל?
ברטר – עסקת חליפין
יום עסקים
קופה רושמת
איך לבחור רואה חשבון לעסק שלך?
ככה תחסכו כסף על טיפולים בכאבי גב: מדרסים אורטופדיים במגוון סוגים
איך פותחים סתימה בביוב? המדריך לפתיחת סתימות קשות
המדריך המלא לבחירת ברז איכותי למטבח
בדיקת טרמיטים לפני בנייה: אל תתנו לעסק שלכם לפשוט רגל בגלל המזיקים
משרד נקי – עסק בריא: איך ניקיון משרדים מקצועי יעזור לכם להרוויח יותר?
איך לחסוך ב-50% על הובלת דירה: המדריך השלם
השקעה משתלמת: איך להעלות את ערך הדירה בעזרת שיפוץ?
כמה עולה הדברה? מחירון מומלץ לצרכן
השוואת מחירים לסים לחו"ל
ערבות בנקאית
איך להרוויח כסף מיוטיוב?
מנגל גז איכותי, והחיים נהיים טעימים יותר
אתרים מובילים לשמיעת שירים
כיצד אוכל לבטל עסקה בכרטיס האשראי שלי?
כיצד אוכל לבטל עסקה בכרטיס האשראי שלי?
אתה יכול לבטל עסקה בכרטיס האשראי שלך על ידי יצירת קשר עם הסוחר ובקשת החזר, או על ידי יצירת קשר עם מנפיק כרטיס האשראי שלך ובקשת החזר.
האם אוכל לבטל עסקה לאחר עיבודה?
האם אוכל לבטל עסקה לאחר עיבודה?
זה תלוי בסוחר ובמדיניות ההחזרים שלו. חלק מהסוחרים עשויים לאפשר ביטולים והחזרים כספיים גם לאחר עיבוד עסקה, בעוד שאחרים עשויים שלא.
כמה זמן אני צריך לבטל עסקה?
כמה זמן אני צריך לבטל עסקה?
מסגרת הזמן לביטול עסקה משתנה בהתאם לסוחר ולמדיניות ההחזרים שלו. לחלק מהסוחרים עשוי להיות מסגרת זמן מוגדרת לביטולים, בעוד שאחרים לא. עדיף לבדוק את המדיניות של הסוחר או לפנות אליו ישירות.
מה קורה אם עסקה מבוטלת?
מה קורה אם עסקה מבוטלת?
אם עסקה תבוטל, הכספים יוחזרו לחשבון ממנו חויבו, בין אם זה כרטיס אשראי או חשבון בנק. תהליך הביטול עשוי להימשך זמן מה, בהתאם לסוחר ולאמצעי התשלום בו נעשה שימוש.