מהי קצבת נכות כללית?
מדובר בקצבה חודשית המשולמת למי שעקב נכות שכלית, גופנית או נפשית נפגע או שכושר ההשתכרות שלו צומצם ב-50% לפחות. כדי לקבוע דרגת האי כושר (אחוזי נכות), יש לעבור תחילה ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. התהליך לקבלת קצבת נכות כללית לא פשוט בכלל, אך אפשרי וניתן לקבל מהמוסד לביטוח לאומי עזרה מקצועית חינם בהליכים של תביעות נכות.
מהם התנאים לקבלת קצבת נכות כללית?
כדי לקבל קצבת נכות כללית יש לעמוד במספר תנאים:
- גיל ותושבות – תושבי ישראל שגילם מעל 18 שנה ועד גיל פרישה. (במקרים יוצאי דופן גם בני 16 עד 18 יכולים להגיש תביעה לנכות כללית).
- הכנסות מעבודה – הזכאים לקבל קצבת נכות כללית הם מי שאינם עובדים או שהכנסתם מעבודה נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק 6,164 ש"ח (החל מ- 01.01.2019).
- נכות רפואית – על מנת להיות זכאי לקצבת נכות כללית, ועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי צריכה לקבוע את אחוז הנכות הרפואית.
- דרגת אי-כושר לעבוד – מי שעקב נכותו יכולתו לעבוד או להתפרנס ירדה ב-50% לפחות, והוועדה או פקיד התביעות קבע לו דרגת אי כושר בשיעור: 60%, 65%, 74% או 100%.
לפי תקנות הביטוח הלאומי בקצבת נכות כללית, אישה נשואה שאינה עובדת תיבחן במסלול שונה – מסלול עקרת בית.
כלומר, אם אישה נשואה לא עבדה 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים שקדמו ליום הגשת התביעה או שקדמו ליום הפסקת העבודה – אם הפסקת העבודה הייתה לאחר הגשת התביעה ביטוח לאומי יבחן אם היא איבדה את כושרה לתפקד במשק הבית ותצטרך להוכיח נכות רפואית של 50 % לפחות.