איך מנפיקים צ'ק בנקאי?
ההנפקה נעשית בפניה לבנק בו מתנהל חשבונכם. עליכם לנקוב בסכום של הצ'ק ולספק את שם המוטב. הבנק ינפיק את הצ'ק רק במידה והסכום קיים בחשבונכם ומעת הנפקת הצ'ק לא תוכלו עוד לגעת בכסף הזה עד שהצ'ק יפרע, יוחזר לבנק או במקרה שיעברו 7 שנים ויפוג תוקפו.
מה ההבדל בין צ'ק ביטחון לצ'ק בנקאי?
- צ'ק ביטחון הוא צ'ק רגיל לחלוטין שרשומות עליו המילים צ'ק ביטחון, שיק ביטחון או לביטחון בלבד. אם ללקוח אין את סכום הכסף הרשום על הצ'ק בחשבון אז כמו צ'ק רגיל גם צ'ק ביטחון חסר כל ערך. צ'ק בנקאי לעומת זאת מבטיח את קיום הסכום בחשבון המנפיק והאחריות להעברת הכסף היא של הבנק עצמו החתום על הצ'ק.
- צ'ק בנקאי הוא מידי בלבד ולא ניתן להנפיקו כדחוי.
- תוקפו של צ'ק בנקאי הוא עד 7 שנים ושל ביטחון כמו רגיל רק חצי שנה.
- לא ניתן לבטל צ'ק בנקאי. אם תרצו את הכסף ה"מוקפא" ניתן להחזיר את הצ'ק לבנק, לפרוע אותו או שיפוג תוקפו.
יתרונות השימוש בצ'ק בנקאי
צ'ק בנקאי הוא הערובה הבטוחה ביותר לביצוע עסקה מאחר שהבנק עצמו חתום על הצ'ק, 7 השנים של התוקף מאפשרות למשכירי דירה חוזים ארוכי טווח וחוסר היכולת של השוכר לבטל את הצ'ק רק מוסיף לביטחון בעלי הדירות.
הקפאת הסכום כולו ע"י הבנק למעשה הופכת את ערכו לזה של כסף מזומן.
חסרונות בשימוש בצ'ק בנקאי
- אם אין בבעלותכם סכומי כסף גבוהים "הקפאת הכסף בחשבון" עלולה ליצור בעיית נזילות. ברוב המקרים מדובר על סכומים גדולים בסדר גודל של שלושה חודשי שכירות.
- הבנק גובה עמלה על הצ'ק שנעה בין 10 ל-30 ש"ח בהתאם לתנאי החשבון.
- לא ניתן להזמין צ'ק בנקאי באופן מקוון ויש להגיע לסניף.
- אם הצ'ק אבד לא ניתן לבטל אותו והסכום ישאר קפוא עד לפקיעת תוקפו של הצ'ק (יכול לקחת 7 שנים)
לכמה זמן תקף צ'ק בנקאי?
צ'ק בנקאי תקף עד 7 שנים.
האם ישנן הגבלות מיוחדות על הפקדת צ'ק בנקאי?
מבחינת שימוש בצ'ק כערבון בהשכרת דירה סכום הצ'ק לא יכול להיות גבוה מסכום 3 חודשי שכירות, משכיר הדירה מחויב להודיע על כוונתו להפקיד את הצ'ק זמן סביר מראש ולאפשר לשוכר לתקן את הדרוש בתוך זמן סביר.
מבחינת שימוש בצ'ק בעסקאות מכירה ניתן להפקידו כמו צ'ק רגיל גם במכונה האוטומטית.
איך רושמים צ'ק בנקאי?
יש לספק לפקיד בבנק את שם המוטב, את הסכום המדויק ואם ברצונכם שהצ'ק יהיה "למוטב בלבד" כך שלא יהיה סחיר. מעבר לכך הפקיד בבנק ממלא את כל הפרטים על הצ'ק ולכן לא נדרש שום ידע מיוחד.