בדיקה מקוונת
בדיקה מקוונת נחשבת כיום פופולארית יותר. בגלל הנגישות הגבוהה למחשבים או לטלפונים ניידים עם חיבור לאינטרנט, אפשר לבצע את הבדיקה המקוונת מכל מקום ובכל זמן.
בשביל בדיקה מקוונת יש להירשם במערכת ההזדהות הלאומית. היתרון הוא שאחרי שנרשמים למערכת ומבצעים הזדהות באמצעות שם משתמש וסיסמא גם מקבלים מסרון לאימות כדי למנוע גניבת פרטים, אבל החיסרון הוא שמי שפונים בדרך הזו יכולים לקבל מידע רק על עצמם.
בדיקה מקוונת מתבצעת על ידי הזנת קוד אימות ואת התשובה מקבלים במקום. כמו במקרים של בדיקה טלפונית, גם על בסיס התשובה הזו ניתן לבחור כיצד לפעול ועם מי להתייעץ.
איך לבדוק האם קיים צו עיכוב יציאה מהארץ?
החוק בישראל מאפשר לכל אדם לבדוק האם הוצא נגדו או נגד ילדיו הקטינים צו יציאה. בין אם מדובר בצו שהוצא על ידי ערכאה משפטית מוסמכת או במסגרת הליכי הוצאה לפועל, החוק מכיר בחשיבות של הכלי הזה ולכן מאפשר לכל אזרח או אזרחית לבצע את הבדיקה הזו באופן עצמאי.
בשביל לממש את הזכות ולבדוק האם קיים צו עיכוב יציאה, צריך להכין מספר תעודת זהות, מספר דרכון, תאריך הוצאת דרכון ושנת לידה. אלו פרטים שאמורים להיות בהישג יד של כל אחד ואחת מאיתנו ולכן השימוש בהם נגיש וזמין. בכל מקרה, יש לצפות לגבל מידע שמכיל צווי עיכוב שמוגדרים כ"פתוחים לעיון" בלבד – ולא צווים שחל עליהם איסור פרסום מטעמים ביטחוניים או אחרים.
בדיקה טלפונית
הבדיקה הטלפונית היא הכלי המסורתי שבו משתמשים על מנת לברר האם יש או אין צו עיכוב יציאה נגד אדם בוגר או ילדיו הקטינים. בשביל הבדיקה הטלפונית מבצעים כמה פעולות לפי הסדר הבא:
- מחייגים למענה טלפוני ממוחשב לבדיקת עיכוב יציאה שזמין 24 שעות
- מבקשים מידע עצמי או על ילדים קטינים מתחת לגיל 18
- פועלים בהתאם לתוצאות
את הבדיקה הטלפונית מבצעים מול מרכז השירות והמידע של רשות האוכלוסין במספר 3450*. לאחר מכן מקבלים הפניה למערכת ממוחשבת ואין צורך בניסיון קודם או ברקע טכני על מנת להשלים את התהליך.
הפרת צו
הדרך הטכני היחידה להפר את הצו היא להשתמש בדרכון מזויף ולהתחזות לאדם אחר. בגלל שמדובר בהונאה והפרה של הוראה חוקית, העונשים הקבועים בחוק עבור יציאה מהארץ עם דרכון שנושא את שמו של אדם אחר עלולים להגיע מאסר.
הפרת הצו היא עבירה פלילית. במידה והחייב מסרב להפקיד את הדרכון שלו או את תעודת המסע, רשם הוצאה לפועל יכול על פי החוק להורות על מעצרו עד שהוא יפקיד אותם. במקרים כאלה, המעצר של החייב לא יעלה על 7 ימים – אך הוא עדיין לא יוכל לצאת מגבולות המדינה.
ביטול צו
ביטול הצו תלוי בגוף שהוציא אותו. אם הצו הוצא על ידי גוף משפטי או ערכאה מוסמכת אחרת, הצו יתבטל לפי ההנחיות של אותו גורף רשמי. אבל הצו הוצא על רקע תהליכי הוצאה לפועל, הרשם רשאי לבטל את הצו מיוזמתו או על פי בקשת החייב במידה והוא מוצא כי היציאה מהארץ היא למטרה מוצדקת.
בכל מקרה, רשם הוצאה לפועל וגם ערכאות משפטיות אחרות רשאים להתנות את ביטול הצו במתן ערובה. במידה וניתנת ערובה או שבגלל סיבות אחרות אכן בוטל צו העיכוב יציאה מהארץ, על לשכת ההוצאה לפועל להמציא תוך מקסימום 24 שעות הודעה על כך למשטרת ישראל ועוד הודעה נפרדת על ביטול הצו גם לזוכה וגם לחייב.
מה תוקף הצו?
התוקף של הצו עומד על שנה אחת. במידה ויש בכך צורך, רשם ההוצאה לפועל רשאי על פי החוק להאריך את הצו – אבל אז הוא יצטרך לתת צו חדש.
מהו רשם ההוצאה?
זרוע ביצועית של בית המשפט. סמכותו מנהלית ושיפוטית והוא אחראי על יישום פסקי דין והחלטות, באמצעות הכרעה בנושאים שונים: בקשות זוכים, בקשות חייבים ובקשות של צד שלישי (במידה ויש כאלה).
באילו מקרים צו עיכוב יציאה מהארץ אינו מוגבל בזמן?
קיימים מקרים שבהם הצו אינו מוגבל בזמן. ראשית, הוא אינו מוגבל בזמן אם הוא ניתן בגלל חוב מזונות וכל עוד הוא לא שולם ואושר על ידי בית משפט לענייני משפחה. שנית, אין הגבלה של זמן על צו שהוצא כאשר החייב הוא בעל יכולת שמשתמט מתשלום החובות או המזונות שלו ואם הצו הוצא על פי בקשת הזוכה.
חוקים ונהלים
לשם השוואה, הצו אינו מוגבל בזמן גם אם החייב הוכרז כמוגבל באמצעים או אם הצו ניתן במסגרת איחוד תיקים. במקרים שבהם הוצא לחייב צו תשלומים והחייב משלם את החוב בהתאם למה שנקבע עבורו, לא נותנים צו עיכוב יציאה אלא אם הרשם שוכנע שכל יציאה כזו אכן עלולה לסכן את ביצוע פסק הדין או את תשלום החוב.
טופס 506
המשמעות של טופס 506 היא מתן אפשרות לנושה או נושים להפעיל לחץ על חייב באמצעות הטלת מגבלות. הטופס מיועד לבקשה להטלת מגבלות שונות, כגון הגבלת רישיון, הגבלת חשבון בנק, הגבלות לשימוש בשיקים, הגבלות כרטיסי אשראי וכרטיסי חיוב, הגבלת דרכון למניעת יציאה מהארץ ועוד. כדי למלא את הבקשה, יש לפרט מהן ההגבלות המבוקשות ולנמק אותן.
השירות ניתן ללא עלות.