בדרך למשכנתא? זמן להכיר את לוח שפיצר
אחרי שנים של מחשבה, לבטים ובעיקר עבודה קשה, הגיע הרגע המיוחל להתחיל לחפש אחר המשכנתא שתלווה אותך לאורך שנים רבות קדימה. סוף סוף, קניית נכס עומדת על הפרק! העניין הוא שיש כל כך הרבה מסלולים ולכל אחד מהם יתרונות וחסרונות, קשה מאוד לדעת מה לבחור. בתוך כל זה, לוח שפיצר נכנס לתמונה והוא אחד הכלים החשובים והיעילים ביותר שעומדים בפני כל אדם שמתכנן לקחת משכנתא.
אז מי זה שפיצר הזה בכלל ואיך הלוח שהוא יצר יכול לעזור בתהליך לקיחת המשכנתא? עוד רגע נלמד!
תוכן עניינים
כל מה שצריך לדעת על לוח שפיצר
רגע לפני שנרחיב על לוח שפיצר כדאי להכיר את האדם שיצר אותו, לא ככה? ובכן, סימון שפיצר נולד בעיר וינה בשנת 1826. עם השנים התקבל ללימודי מתמטיקה, והרצה בבית הספר למסחר בעיר ששנים אחר כך הפך לבית ספר למנהל עסקים. שפיצר התמחה בחישובים פיננסיים בנושאי ביטוח שונים, ובשנות ה-30 במאה ה-19 פרסם ספר בנושא שעיסוקו חישובי ארנונה, ריבית דריבית ופנסיה.
העניין הוא ששפיצר לא דיבר כלל על משכנתאות וכל מה שקשור אליהן, מכיוון שהן החלו לצוץ בעולם רק בסוף המאה ה-19, לאחר מותו שלו. לא היה מדובר בהלוואות כפי שאנו מכירים כיום, אלא בהלוואות לטווחים קצרים עד בינוניים בשיטת הבלון. המשמעות היא שהקרן, הריבית והפרשי ההצמדה נפרעים בתשלום אחד בסוף תקופת ההלוואה. השימוש בשיטת שפיצר החלה בארצות הברית לאחר המשבר של 1929, ואז הפכה למקובלת בכל העולם.
אבל מהי השיטה עצמה ומה היא מנסה לחשב? שאלת השאלות! לוח שפיצר מטרתו לחשב את החזר ההלוואה. בישראל, נהוג להשתמש בו להלוואות רכב, לסגירת חובות בנק, למשכנתאות ללימודים ועוד. בשיטה זו, התשלום החודשי נותר קבוע לאורך כל תקופת ההלוואה, כשהנתון שמשתנה הוא האחוז שמכסה את הקרן וזה שמכסה את הריבית על אותה הלוואה. משמעות הדבר היא שהריבית מחושבת כאחוז מתוך הקרן, כך שאם זו אינה יורדת, הריבית פשוט תמשיך לגדול. המשכנתאות בשיטה זו הן הנפוצות ביותר כיום, כשבעשור האחרון נוספה אופציה נוספת בשם "קרן שווה" שבמסגרתה תשלום הקרן שווה בכל חודש והריבית מחושבת על שארית הקרן, כך שהיא פוחתת מידי חודש.
איזו שיטה עדיפה יותר?
אז יש לנו את לוח שפיצר וקרן שווה. איך נדע אילו מהשיטות יותר משתלמת? התשובה, כרגיל בעולם המשכנתאות, תלויה ביכולת הכלכלית של האדם לעמוד בהחזרי הלוואה. בקצרה, אם קיימת יכולת לעמוד בהחזרים גבוהים כבר בתחילת המסלול, הרי ששיטת הקרן השווה היא העדיפה מכיוון שהריבית אמנם גבוהה בהתחלה, איך עם הזמן היא הולכת ופוחתת כך שבסופו של דבר תידרשו לשלם פחות ופחות בכל חודש.
לוח שפיצר אמנם מציגה שיטה הפוכה שבה הסכום הקבוע נמוך יותר בהתחלה והופך גבוה יותר עם הזמן, אבל בסופו של דבר ישנם אנשים שנכון לרגע זה, השיטה הזו תהיה להם נוחה הרבה יותר. אפשר לומר שהדבר משול לבחירה בין משכנתאות בריבית צמודה למדד או שאינה צמודה למדד, כשמי שיכול להרשות לעצמו יעדיף שלא להצמיד למדד ובטווח הארוך ליהנות מהחזרים נמוכים יותר.
ההמלצה הטובה ביותר תהיה להתייעץ עם אנשי מקצוע שמכירים את עולם המשכנתאות. הם יוכלו להביט באופן אובייקטיבי על מצבכם הכלכלי, להציג תחזיות עתידיות בהתבסס על מידע שקוף ומלא שיגיע מכם, ובהתבסס על כל אלו לכוון אתכם למסלול הנכון והנוח ביותר.
אם כן, ניתן לומר שללוח שפיצר יש כמה יתרונות שאי אפשר להתעלם מהם:
- תשלום חודשי קבוע לאורך תקופת ההלוואה, מה שמפחית את הסיכון ומאפשר ללקוח לתכנן את הוצאותיו בכל חודש.
- מכיוון שהתשלום קבוע, המשמעות היא שההלוואה אינה צמודה למדד. במידה והייתה, הרי שהתשלום החודשי היה משתנה בהתאם לעלייתו או ירידתו של המדד.
- הריבית קבועה גם היא, ואם היה מדובר בריבית משתנה הרי שהתשלום היה משתנה גם הוא בהתאם לשינוי בריבית.
אפשר לומר בסופו של דבר שבסך הכל מדובר בהלוואה שעל פניו מרגישה בטוחה יותר – הלקוח יודע בדיוק מה הוא צריך לשלם בכל חודש, ומסוגל לתכנן את ההוצאות שלו בהתאם באופן מדויק וחכם יותר. העניין הוא שצריך גם לתת את הדעת על חסרונות השיטה ולהכיר אותם:
- במקרה של פרעון מוקדם, רוב הסכום ששולם יוקדש לתשלומי הריבית, והקרן שצריך לפרוע יורדת ביחס לא שווה לתקופה הקודמת (מייד נרחיב על כך). למשל, לאחר ששולמה חצי מתקופת ההלוואה, זה לא שהקרן פחתה בחצי אלא בפחות מזה.
- זאת מכיוון, שהקרן יורדת לאט מאוד בשיטה זו. המשמעות היא שמשלמים יותר על הריבית, מהסיבה שזו מחושבת כאחוז מגובה הקרן הנותר. כלומר ככל שהקרן גבוהה יותר כך גם הריבית גבוהה בהתאם.
- לא בדיוק חיסרון אלא נקודה שכדאי לקחת בחשבון היא שככל שתקופת ההלוואה ארוכה יותר, כך היחס בין התשלום על הקרן ובין הריבית, יהיה גדול יותר.