מרכז פניות נהגים
משרד התחבורה ומשטרת ישראל מאפשרים להשתמש בשירות ייעודי על מנת לשלוח פניות שקשורות לעבירות ודוחות תנועה. לצורך הגשת הבקשה יש להגיש בקשה דרך המרכז המתאים, למלא את מספר הדוח ולציין את מטרת הפנייה יחד עם צילום של הדוח ותעודת זהות. בנוסף, כדאי לדעת שניתן גם להגיש פנייה בשם אדם אחר ולזכור שבכל מקרה אף פנייה לא דוחה את זמן תשלום הקנס.
תוכן עניינים
תפקידים ותחומי אחריות של מפנ"א
מרכז פניות נהגים ארצי, שנקרא בראשי תיבות גם מפנ"א, מרכז את גורמי המקצוע שרלוונטיים לצורך מענה לפניות נהגים בכל הארץ. מטרתו לאפשר הגשת פנייה לגבי כמעט כל סוג של דוח משטרה כדי לשפר את השירות לאזרח. כמו כן, פנית נהגים באופן הזה אמורה להיות יעילה יותר ולטייב את תהליכי העבודה הקיימים.
השאלה היא מה התהליך הנכון שאותו צריך להשלים על מנת לבצע הסבת דוח משטרה בעבירות שונות. מבחינת משטרת ישראל דוחות הן חלק בלתי נפרד מארגז הכלים שבו משתמשים כדי לייצר הרתעה, אבל עדיין ניתנים לאזרחים כלים להגשת ערעור. בשביל להגיש ערעור על דוח משטרה, מרכזים פניות נהגים דרך מפנ"א בעיקר בכמה נושאים מרכזיים:
- בקשה לביטול דוחות – רוב הפניות המגיעות אל המרכז הן כדי לבטל דוחות. תפקידי המדור ותחומי האחריות כוללים טיפול בפניות אזרחים בנושאים שונים, לרבות טיפול בדוחות חריגים או רגישים.
- טענות לאי הימצאות במקום עבירה – אפשר לפנות אל המרכז כדי להגיש בקשה להישפט וניתן גם לנמק אותה בטענה לאי הימצאות במקום עבירה. מבחינת משטרת ישראל פניות נהגים מן הסוג הזה הן לגיטימיות לחלוטין, כל עוד הן מנומקות בצורה משכנעת ועם כמה שיותר מסמכים המבססים אותן.
- דוח קנס לבעלי חברות או תאגידים – מקרים של הסבת דוח תנועה רלוונטיים אם בעלי חברה או תאגיד מקבלים דוח קנס, אך אחד העובדים שלהם נהג ברכב. לפי החוק ניתן להגיש בקשת הסבה על שם העובד תוך 90 ימים ויש לצרף אליה הצהרה של הנהג לגבי זה שהוא אכן נהג ברכב במועד ביצוע העבירה.
- בקשה להמרת דוח באזהרה בלבד – יש נהגים שלא רוצים להגיש בקשה להישפט על דוח תנועה אלא רק להמיר אותו לדוח באזהרה. זו אופציה שמתאימה למקרים שבהם אין באמת דרך לבסס את טענת הנהג בבית המשפט, מה גם שהפניה למשטרה בכל מקרה איננה דוחה את זמן תשלום הקנס שייתכן ואף יגדל לפי החוק.
טיפים להתנהלות נכונה מול משטרת ישראל
יש כמה עצות שכדאי להקפיד עליהם לפני שמפנים אל www.police.gov.il בקשה לביטול דוח ומחכים לעדכון. ראשית, מאוד חשוב למלא את כל הפרטים הרלוונטיים על מנת שבמרכז פניות נהגים משטרת ישראל יידעו במה מדובר: החל ממספר הדוח המדויק כפי שהוא מופיע על גבי המסמך הרשמי, דרך מטרת הפנייה בצורה מלאה ועד כל יתר הפרטים שנדרשים בטופס.
שנית, צריך לצרף לכל בקשה שמוגשת אל מרכז פניות נהגים גם צילום של הדוח וגם צילום תעודת זהות. אף בקשה לביטול דוח תנועה למשל לא יכולה להגיע לדיון אם אין מסמכים שתומכים בטענת המבקש, בעיקר אם המטרה היא להגיש לבית משפט.
בעת פנייה אל www.police.gov.il בקשה להישפט מוגשת כדי שגובה הקנס, אם ייקבע, ייקבע על ידו – אך עצם הפניה לא דוחה כאמור את תשלום זמן הקנס. לכן ההמלצה בהקשר הזה היא להגיש בקשה לביטול דוח משטרה כמה שיותר מוקדם ולא להגיע למצב שבו חורגים מטווח הזמנים שניתן לתשלום.
אפשרויות אחרי דוח תנועה
רוב המקרים של ביטול דוח משטרה הם בגין עבירות תנועה. בתחום עבירות התנועה, כל אזרח שקיבל דוח מסוג תשלום קנס יכול לבחור בין 3 אפשרויות: או הגשת בקשה עבור ביטול דוחות והודעת תשלום הקנס תוך 30 יום מיום המצאת הדוח, או להגיש בקשה להישפט תוך 90 יום מיום המצאת הדוח או כמובן לשלם במזומן תוך 90 ימים מעת המצאת הדוח את סכום הקנס שנקבע.
בשביל להגיש בקשה מהסוג של ביטול דוחות או למעשה בכל מקרה של ערעור דוח משטרה שקשור לעבירות תנועה, צריך לצרף את צילום הדוח ומסמכים שמאמתים את הטענות. את המסמכים והבקשה מגישים או בדואר רשום או באמצעות פנייה מקוונת דרך האתר. במידה ובקשה של ביטול דוח תנועה נדחית והמועד לתשלום הקנס חלף, מקבל הדוח יצטרך לשלם תוספות פיגור כקבוע בחוק.
פנייה למרכז באמצעות אדם אחר
החוק קובע שניתן להגיש בקשה אל מרכז הפניות גם באמצעות אדם אחר, בין אם למטרת ערעור דוחות משטרה או למטרות אחרות. פנייה בשם אדם אחר אפשרית על ידי עורך דין מייצג או פנייה בשם מקבל הדוח, עם הבדל משמעותי: בשביל שעורך דין מייצג יוכל לפנות למרכז לצורך בקשה לביטול דוח משטרת ישראל למשל, יש למלא את פרטי מקבל הדוח ואת פרטי עורך הדין ולאחר מכן לצרף ייפוי כוח חתום. אבל בשביל להגיש בקשה לביטול דוח בשם מקבל הדוח על ידי אדם אחר, צריך לפרט בטופס את הסיבה לפנייה בשם מקבל הדוח. פירוט כזה אינו נדרש אם הפנייה היא בשם עורך דין מייצג.
הפנייה למרכז באמצעות אדם אחר לא שונה מפנייה שמתבצעת על ידי מקבל הדוח מבחינת המשך ההתנהלות. קודם כל, לאחר הגשת בקשה על ביטול דוח משטרת ישראל צריך להמתין לאישור בדואר אלקטרוני. מטרת האישור היא להוכיח שהפנייה התקבלה בהצלחה והוא מהווה הוכחה על שליחת הפנייה. במידה ולא מקבלים הודעת אישור, מומלץ לבדוק בתיקיות הדואר האלקטרוני לגבי העברת אי מייל מהכתובת police gov לתיקיית דואר הזבל.
שנית, כל מענה או דוח משטרת ישראל מתוקן אמור להגיע לכתובת שתצוין במהלך הפנייה. לכן חשוב לעדכן את הכתובת ולציין אותה בצור המסודרת וברורה. בנוסף, המשמעות היא שבהתנהלות דרך אתר www.police.gov.il בקשה לביטול דוח תנועה מתחילה במרחב המקוון ועוברת לאחר מכן למסמך מודפס.
בירור על דוחות ותשלום קנס מקורי
מוקד המידע הארצי של משטרת ישראל זמין במספר 110 שלוחה 2 ודרכו אפשר לקבל מידע על דוחות שנרשמו נגד כל נהג או נהגת. במידה ומעוניינים לדעת האם בכלל יש טעם להגיש על דוח משטרה ערעור כזה או אחר, אפשר לפנות ישירות אל המוקד ולקבל את המידע הרלוונטי.
במידה ומגלים שיש דוח ורוצים לשלם את הקנס המקורי, צריך להקפיד לשלם אותו תוך 90 ימים. אפשר לעשות את זה במזומן בבנק הדואר או בכרטיס אשראי דרך אתר האינטרנט, באמצעות ציון מספר הודעת תשלום הקנס. במידה והמועד האחרון לתשלום הוא יום שבת, יום מנוחה או כל יום פגרה או שבתון אחר – אפשר לשלם אותו ביום שאחריו ועדיין לא לספוג את ריבית הפיגורים.
במידה ולא מספיקים לשלם את הקנס בזמן ולכן צריכים לשאת בעלות הפיגורים, אפשר לעשות גם את זה במזומן או בכרטיס אשראי. תשלום במזומן רלוונטי בכל סניף דואר בכפוף להצגת מספר הודעת תשלום, תעודת זהות או דרכון – בעוד בשביל לשלם בכרטיס אשראי בצירוף תוספת פיגור צריך לפנות אל מרכז המידע באמצעות המענה האוטומטי בטלפון או לגלוש לאתר רשות האכיפה והגבייה.
כך פונים אל המרכז בצורה היעילה ביותר
הפנייה למרכז הפניות יכולה להתבצע במספר הטלפון המקוצר 9666* או במשלוח דואר. הפנייה הטלפונית כמובן עדיפה, כי היא זמינה יותר. עם זאת, יש להביא בחשבון את ההבדל בין פנייה למוקד בשעות הפעילות לבין פנייה מחוץ לשעות הפעילות.
בשביל לקבל מענה אנושי, צריך לפנות למוקד בימים ראשון עד חמישי בין השעות שמונה בבוקר עד שלוש בצהריים. אם פונים בשעה אחרת, שומעים מענה אוטומטי שגם זמין במשך 24 שעות ביממה ו-7 ימים בשבוע. במידה ורוצים להגיע מוכנים להתנהלות מול נציגי המרכז, אפשר להתרשם מהמידע הקיים באתר המשטרה ובאתר משרד התחבורה.
אולי יעניין אותך רכב
גילום שווי רכב
Air – help – פיצוי על ביטול טיסה, כמה כסף מגיע לכם?
כמה עולה להחזיק רכב?
מי משלם העברת בעלות רכב? כמה זה עולה?
מהו ממוצע קילומטר לרכב בשנה?
האם מותר לנהוג יחף?
ידידים בדרכים
מדריך לייבוא אישי של רכב
רכב חשמלי ומבחני ריסוק: מי נחשבת לבטוחה מבין החשמליות?
בזמן שאנו מחכים להתאוששות המלאים בשוק הרכבים בישראל, השוק עצמו כבר השתנה
מה עושים כשמאבדים רישיון נהיגה?
כמה עולה שיעור נהיגה?
מדריך העברת בעלות רכב באינטרנט – שירות חדש של משרד התחבורה
טופס ירוק
הדפסת רישיון רכב בבית – תשלום וחידוש רישיון רכב!
העברת בעלות רכב באופן מקוון ושלבים לביצוע והמסמכים הדרושים
רכבים היברידיים: האם עדיף רכב חשמלי על פני רכב בנזין?
תו חניה בתל אביב: חידוש תו חניה, זכאות, מסמכים ותשלום
טסט לרכב: כמה עולה אגרה, מה צריך להביא? ומתי עושים?
כל מה שצריך לדעת על ביטוח רכב
שאלות ותשובות נפוצות
מה עושים אם דוח נהיגה הולך לאיבוד?
מה עושים אם דוח נהיגה הולך לאיבוד?
פונים לרשות האכיפה והגבייה או אל המרכז הרשמי לפניות נהגים של המשטרה.
מה ריבית הפיגורים על קנס שלא משלמים במועד?
מה ריבית הפיגורים על קנס שלא משלמים במועד?
אי תשלום הקנס תוך 90 יום כרוך בתוספת פיגור בשיעור של 50% מגובה הקנס המקורי. לאחר מכן מצטברים דמי פיגור של 5% מגובה הקנס המקורי בגין כל 6 חודשים.
מה עושים אם מקבלים דוח קנס על רכב שלא אנחנו נהגנו בו במהלך ביצוע העבירה?
מה עושים אם מקבלים דוח קנס על רכב שלא אנחנו נהגנו בו במהלך ביצוע העבירה?
ניתן לדווח על הנהג שהחזיק ברכב תוך 90 יום ממועד המצאת הדוח המקורי.
איך מבררים נקודות חובה?
איך מבררים נקודות חובה?
פונים למרכז המידע של משרד התחבורה, כי הנושא הוא לא בתחום האחריות של המשטרה.