7 טיפים לניהול השקעות לבני 60+ באמצעות מסחר בבורסה (לבעלי 300 אש"ח ומעלה)
תוכן עניינים
שיעור הריבית בארץ הוא אליבי מובהק עבור רבבות ישראלים אשר החליטו לעשות מעשה: להפסיק לתת לכסף "לעלות אבק" בעו"ש ולצפות לראות תשואה כשהריבית דבוקה לרצפה ולהתחיל למנף אותו באמצעותן של ניהול השקעות בורסאיות. בתוך זה, הרוב חושבים כי השקעות בשוק ההון מיועדות לצעירים עם חלומות גדולים במגירה אך "למרבה ההפתעה" גם פנסיונרים חולמים ומתעניינים לא פחות בביצוע השקעות בבורסה.
על כן, אנו מקדישים כתבה זו לכל הצעירים "בנפשם"; פנסיונרים עם הון פנוי של 300,000 שקלים ומעלה השואפים להגשים חלומות משל עצמם (כגון פתיחת מסעדה, הוצאת ספר, רכישת רכב, תמיכה כלכלית בילדים וכו'), יודעים שהשקעות בבורסה הן דרך ריאלית לעשות זאת אך לא בטוחים כיצד להתחיל ורוצים לקבל קצת הכוונה.
אז הנה 7 טיפים לניהול השקעות לבני 60+ באמצעות מסחר בבורסה:
טיפ מספר 1: הגדרת יעדים ורמות סיכון
ראשית, עליכם לקבוע לשם מה אתם נכנסים לעולם ההשקעות הבורסאיות. למשל – האם המטרה שלכם היא להגדיל את היקף החיסכון הפנסיוני? במידה שכן, אתם יכולים לבדוק זכאות להטבות מס מצוינות כגון תיקון 190 ותיקון 125 ד' המאפשרים לכם ליהנות מתשלומי מס מופחתים (15% מס נומינלי במקום 25% מס ריאלי) או אפילו ליהנות מפטור מלא מתשלומי מיסים על רווחים.
כמו כן, חשוב שתגדירו באיזו רמת סיכון אתם מוכנים להשקיע: האם תעדיפו להיות "חובבני סיכונים" וללכת על אפיק תנודתי כמו מניות? או שמא תאמצו גישה שמרנית יותר ותבחרו להשקיע באג"ח (איגרות חוב) אשר נחשבות לאופציה סולידית יחסית?
טיפ מספר 2: גיוון תיק ההשקעות
כפי שלא שמים את כל הביצים בסל אחד (מחשש שמא הן תשברנה), תמיד עדיף ללכת על תיק השקעות מגוון. למשל: במקום להשקיע את ההון שלכם במניות או באג"ח בלבד, אתם יכולים לדוגמה ללכת על תמהיל ההשקעות הבא:
- מניות: 30%
- אג"ח: 35%.
- קרנות סל: 10%:
- מט"ח (מטבע חוץ): 10%
- השקעות אלטרנטיביות (השקעות מחוץ לבורסה כגון קרנות נדל"ן, קרנות גידור, תשתיות, אנרגיה ועוד): 15%.
ככל שהתמהיל יהיה מגוון יותר – רמת הסיכון תקטן.
טיפ מספר 3: לעולם אל תפעלו מהרגש
לבני 60+ יש נטייה להיות סנטימנטליים יותר אולם ככל שזה נוגע להשקעות בשוק ההון – עדיף לעשות "הפרד ומשול" ולהשאיר את הרגשות בחוץ.
קרדיט: אתר גלובס
טיפ מספר 4: בחינת ביצועים לאורך זמן
הטיפ הבא הוא בגדר ה א'-ב' של עולם ההשקעות. בטרם תתחילו לעבוד מול בית השקעות כזה או אחר, תשואות שלו לאורך זמן ועל אחת כמה וכמה את ביצועי התשואות בעתות משבר: כמה תשואות הוא השיג ב- 12 החודשים האחרונים, 3 שנים אחרונות ואפילו ב 5 שנים האחרונות?
טיפ מספר 5: בדיקה והשוואה של דמי הניהול
למרבה השמחה, ניהול השקעות זה לא "חתונה קתולית". על כן, במידה שאינכם מרוצים או ממסלול, או משירות וכן, או מדמי הניהול (שזו עמלה המשולמת ברמה שנתית על ניהול תיק ההשקעות שלכם), אתם יכולים לנהל משא ומתן במטרה לשפר תנאים או לחילופין לעבור בין גופים פיננסיים שונים. בלי התחייבות ותוך זמן ביותר.
ניהול השקעות חכם לבני 60 ומעלה – טיפ מספר 6: בדיקת זהות הגורם המנהל עבורכם את ההשקעה
ניהול השקעות מתבצע אצל אחד מ"חברי הבורסה" – בתי השקעות המחזיקים בבעלותם ברישיון רשמי לניהול תיקים: אקסלנס, מיטב דש, פסגות ונוספים. בתוך זה, לכל תיק השקעות יש מנהל השקעות אישי אשר תפקידו הוא לטפל בתיק שלכם, לבנות איתכם אסטרטגיית השקעות אחת האסטרטגיות הן מסחר עם ניתוח פונדמנטלי ולדאוג לעדכן אתכם על כל מהלך עתידי: הוספת נייר ערך, גריעת נייר ערך, המלצה לשינוי באסטרטגיית ההשקעות ועוד. מבחינה זו – חשוב שתכירו לעומק את ניסיונם של מנהל/ת ההשקעות: באיזו אסטרטגיה הם דוגלים? כמה תשואות הם הצליחו להשיג בעבר (במניות, אג"ח, קרנות סל וכו') וכיצד תוכלו לשמור איתם על קשר כשתצטרכו אותם ברגע האמת, .
טיפ מספר 7: התייעצו עם מתכנן פיננסי-פנסיוני
על אף ניסיונם העשיר בעולם בהשקעות (שכבודם במקומו מונח), חשוב לזכור כי מנהלי/ות השקעות משרתים את האינטרסים של הגוף אליו הם משתייכים. על כן, אפשר (ורצוי) להיוועץ עם מתכנן פיננסי (Certified Financial Planner או בקיצור CFD) שהוא גורם חיצוני ובלתי תלוי אשר דואג לסייע לכם לעשות סדר פיננסי ברמה ההוליסטית: התאמת מוצרי חיסכון (קופת גמל, קרן השתלמות, קרן פנסיה וכו'), בדיקה מעמיקה של התיק הביטוחי, תכנון פיננסי בן דורי וכן – גם עריכת השוואה יסודית ומקיפה בין מגוון מסלולי ניהול השקעות של הגופים הפיננסיים המובילים בישראל.
- אין בכתבה זו, בחלקה או בשלמותה, כל הבטחה להשגת תשואות מביצוע השקעות בשוק ההון ואין האמור בה מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה אחר.