מה זה טופס 4? מדריך 2022
ישראל היא מדינת חוק, לא כל מי שרוצה לבנות, להוסיף או לשפץ יכול לעשות זאת על דעת עצמו.
זה לא שאפשר לקחת דף ועט, או תוכנת אדריכלות ופשוט לבצע, הסכנות שעלולות להיגרם מבניה חובבנית הן הרות גורל עד כדי סכנת חיים למתגורר במבנה ולשכניו. אם אתם מעוניינים לשפץ או להוסיף ממ"ד, לבנות בית חדש בעצמכם, או מייעצים לקרובים שלכם לעשות זאת, אל תפזרו סיסמאות באוזניהם, קראו את הכתבה על טופס 4 והכריחו אותם להבין את כל התהליך.
תוכן עניינים
הסבר קצר על טופס 4
הגדרתו של טופס 4 הוא "טופס אישור אכלוס", הטופס מכיל את כל האישורים וההיתרים שנדרש לצורך ביצוע כל עבודות הבניה במבנים מאוכלסים או המיועדים לאכלוס במדינת ישראל, עיקרו של הטופס הוא להבטיח את תקינות המבנה וסביבתו, החל מאספקת החשמל, המים, התקשורת ועד נראות הנוף, בטיחות המבנה ופינוי הפסולת.
כדי לעמוד בתנאים יש להבינם קודם הכניסה לפרויקט בניה, טופס 4 בא להבטיח כי בניית המבנה האמור לא מהווה סכנה למתגוררים במבנה או לסובבים אותו וכמובן שהמבנה משמש למה שאמור לשמש והוצהר כדין.
למי פונים בנוגע לטופס 4?
רגע לפני שאתם מתכננים לשפץ או לבנות מבנה, תוספת או ממד, אפילו פרגולה, בררו מי הרשות המקומית שאחראית על הפיקוח והבניה באזור בו אתם מעוניינים לבצע את פרויקט הבניה שלכם.
גשו לאותה רשות מקומית לברר זכויות, כלומר מה מותר ומה אסור, מה כדאי ומה לא, ובכלל שמרו על קשר ידידותי וחברי עם הרשות, אלו יוכלו לעזור לכם במקרים של מקרים לא מתוכננים וזירוז תהליך לקבלת טופס 4.
הם יעבירו לכם את הטפסים הפורמליים אותם תצטרכו להחזיר מלאים וחתומים על ידי אותם גורמים מעורבים אשר גם מוסמכים לחתום ולאשר את ההיתר.
4 שלבים ויש לכם מבנה מאושר
4 שלבים, זה נשמע קצר ופשוט, אבל 4 שלבים של טופס 4 יכולים להיחשב במקרים מסוימים כ-4 שנים ולמי שלא מתעסק בתחום באופן קבוע ושוטף, או שצבר ניסיון, אם זוהי הפעם הראשונה שאתם מתמודדים מול טופס 4, 4 שלבים יכולים להראות לכם כמו 4 מדורי גיהנום.
בשלב הראשון כדאי לזכור שכל בניה צריכה קודם כל היתר ממחלקת הפיקוח והבניה באותו אזור ולהגיש היתר, בהיתר ידרשו מאיתנו להצהיר על מי שבפועל מתכוון לבצע את עבודת הבניה.
תדרשו להצהיר ולהודיע למחלקת התכנות והבנייה על מינוי עורך הבקשה הראשי, עורך משנה, מורשה נגישות, עורך הבקשה הראשי, מורשה נגישות, מורשה הנדסת מבנים ועוד, תלוי בסוג הבקשה וסוג עבודת הבנייה, בנוסף לאלו תצטרכו לצרף קובץ שיכיל את תכנון המבנה ושרטוטים מעודכנים, נספח עמדה, תנועה וחניה, תנוחת המבנה ותכנית הפיתוח.
לאחר שהעברתם את כל אלו, צלחתם את שלב ההגשה לבקשת היתר בניה, כעת הרשויות הרלוונטיות ידונו באישור הבקשה על ידי ועדות פנימיות בדרך לטופס 4.
שלב שני "בקרת תוכן", בשלב הזה תצטרכו להצהיר על בקשה לשינויים מורחבים בעקבות בקרת תוכן, הודעה על מינוי עורך משנה, הצהרת עורך משנה, נספחים כמו אוורור, בטיחות אש, בידוד תרמי, דוח קרקע וביסוס, יציבות, מיגון, נספח סביבתי, ניקוז, תברואה, הודעה ממכון הבקרה על ביצוע בקרת תוכן ותוצאותיה, הודעה על מינוי אחראי על ביקורת על הביצוע ואחראי משנה לו, הודעה על אחראי לביצוע שלד המבנה או העבודה, אחראי על תיאום מול מכון הבקרה, אחראי לביקורת ביצוע, אחראי לביצוע שלד הצהרת קבלן רשום לביצוע הבנייה או העבודה.
בסיום שלב זה, אם עמדתם בכל הדרישות ובכל ההצהרות, תקבלו לידכם היתר בנייה וביצוע ואתם כבר בחצי הדרך לטופס 4, רק עוד שני שלבים ותזכו לחוות ולראות במו עיניכם את המבנה או העבודה מבוצעים, חלום שהופך למציאות.
שלב שלישי- תחילת עבודה, בשלב זה מתחילים להזיז כלים, כדי לבצע את הכל בצורה נכונה ומדויקת על פי ההצהרות והתוכניות.
שמשהו, חס וחלילה, לא יסתבך או יסכן את אישור המבנה, כלומר יסכן את האפשרות לקבלת טופס 4 מהרשות הרלוונטית.
בשלב הזה תצטרכו להעביר לרשות הצהרות כגון: קבלן רשום לביצוע, אחראי ביצוע ופינוי פסולת, מתאם עם מכון הבקרה, אישור ממודד מוסמך לסימון מתווה הבניין, רשימת בדיקות מעבדה מאושרת, קובץ תכנית ארגון האתר או פטור מקובץ זה, קובץ מדידה, אחראי לביצוע שלד הבניין, אחראי ביקורת האתר, מורשה נגישות, הצהרת עורך הבקשה, קובץ תוכניות עדות של הבנייה או העבודה ועוד…
אם תעמדו בתנאים והצהרות אלו אתם תקבלו אישור תחילת עבודה, ותעברו לשלב האחרון בדרך לטופס 4.
שלב רביעי, מהלך ביצוע ותעודת גמר, בשלב זה אתם כבר ממש לקראת קו הסיום, עוד לא להתחיל לארוז חפצים אבל כן כדאי לעשות סדר וארגון, אולי אפילו איזו מכירת חיסול בשכונה או בחצר ביתכם, כי ברגע שתסיימו את שלב זה טופס 4 יהיה בידכם ומבנה חדש יעמוד לרשותכם ולשימושכם כדין.
בשלב הזה תצטרכו להגיש לרשויות דיווחים והצהרות של אחראי לביקורת על הביצוע ועריכת ביקורות שנעשו, בקשה לביצוע עבודות בנייה על פי ההיתר בשלבים, הצהרת עורך בקשה, עורך משנה, הנדסת מבנים, מורשה נגישות, הצהרת קבלן רשום לביצוע הבנייה או העבודה, אחראי ביקורת ביצוע, בקשה לקבלת תעודת גמר, מפת עדות, קובץ תוכנית עדות של הבנייה או העבודה, הצהרת נגישות, תצהיר של הממונה, בדיקות מעבדה, דיווח מפקח רשות הרישוי של עריכת ביקורת באתר הבנייה, אישור מכון הבקרה שביצע בקרת ביצוע ושהיא נמצאה תקינה, במידה ותדרשו לעוד מסמכים אז גם אותם.
ברכות אם עמדת בכל התנאים, הנספחים וההצהרות בסיום השלב הזה בהצלחה, תקבלו תעודת גמר.
כן, כן טופס 4, סוף כל סוף!
מה עם טופס 5, מכירים?
מה טופס 5 קשור אתם בטח שואלים?
למרות שכולם מדברים על טופס 4 כטופס מוחלט וסופי שאחריו אפשר להשתמש במבנה, אבל טופס האכלוס הרשמי הוא למעשה "תעודת גמר לבניין" וזהו טופס 5, אז בפעם הבאה שאתם בשיחה על טופס 4, זכרו שהטופס הרשמי והסופי בהחלט הוא טופס 5 ולא 4, אך למעשה טופס 5 הנו טופס שהוא סה"כ חותמת הגומי שמאשרת את טופס 4 שברשותכם, הוא זה שחשוב לנו מכל למקרה בו נצטרך או נדרש להציג את הטופס אם בקרות מקרה, או מכירה, ביקורת, תלונה, ערעור קנס וכו'.
אז בפעם הבאה שאתם לקראת שיפוץ מבנה, רכישה או עבודת בניה עדיף שתתייעצו עם הרשות ותבקשו המלצה על בעלי מקצוע שעובדים איתה באופן שוטף שמכירים את החוקים והכללים של אותה רשות, לא פעם ישנם שינויים טריטוריאליים שמהווים מקור לטעויות בתוכניות או בשרטוטים כבר בשלב הבקשה לקבלת ההיתר, חסכו זמן וכסף בבחירת איש מקצוע לתהליך קבלת טופס 4 ואישור המבנה או העבודה שלשמה פניתם לרשות.
דירה מקבלן – אל תתעסקו בטופס 4
היתרון ברכישת בית או דירה חדשים מקבלן בהנחה שאתם לא בעליי הקרקע – ככל הניראה היזם של הפרויקט הוא זה שימנה אחראי לתהליך הוצאת טופס 4, ואתם רק תחכו לקבלת המפתח.
מתעניינים בהשקעות נדל"ן? אתם חייבים להכיר את הזדמנות ההשקעה בגיאורגיה, בכתבה הבאה!