קרן נאמנות – המדריך המלא
כתבה על קרן נאמנות, בטוח חיכיתם. יש לנו מיתוס שחשוב לנו לפוצץ – הציבור כמעט ולא קונה בעצמו מניות, הציבור גם לא קונה בעצמו אגרות חוב. רוב הציבור נחשף להשקעות בשוק ההון דרך הגופים המוסדיים, אותם גופים גדולים שמנהלים עבורנו את הכסף שלנו (בתמורה לדמי ניהול) דרך מכשירים ומסלולי השקעה שונים ומגוונים. לדוגמה, קיימים מספר מסלולי השקעה בהם משקיע הציבור – השקעות טווח ארוך כמו קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוחי חיים וכו', ויש השקעות נזילות שהן לטווח קצר יותר וביניהן קרן הנאמנות עליה נדבר היום.

תוכן עניינים
לצד קרן הנאמנות מכשיר ההשקעה לטווח קצר ובינוני השני שמתחרה בו הן תעודות סל, קיימים כמה הבדלים בין קרנות נאמנות לתעודות סל, אבל ההבדל העקרוני והבולט ביותר הוא שקרן נאמנות מנוהלת באופן אקטיבי ע"י אנליסטים ומנהלי תיקים ותעודות סל מנוהלות באופן פסיבי כאשר הן עוקבות/מחקות באופן פסיבי מדדים. במאמר הקרוב ננסה לענות על השאלות החשובות והבוערות הקשורות לתחום: מהי קרן נאמנות? מהם יתרונות ההשקעה דרך קרנות נאמנות? מה זה תשקיף קרן? דמי הניהול של הקרן ועוד.
קריאה נעימה!
מה זה קרן נאמנות?
קרן נאמנות (Mutual Fund) היא מכשיר פיננסי המאגד אנשים פרטיים לצורך השקעה בניירות ערך סחירים. במילים אחרות, מדובר בקבוצה של אנשים שהזרימה כסף לחשבון מסוים כאשר את אותו כסף מנהל – מנהל השקעות (אנליסט) או מנהל הקרן. זו בעצם מעין השקעה משותפת, תיק השקעות גדול שמנוהל בידי מנהל הקרן.
על מנת להצטרף לקרן נאמנות תידרשו לרכוש יחידות השתתפות בקרן. השותפות ברווחים שלכם תלויה בהתאם לגודל ההחזקה שלכם, לדוגמה – נניח שיש 2 מיליון יחידות שנרכשו על ידי הציבור, ומתוכם אנחנו מחזיקים ב-100 אלף יחידות – אזי אנחנו מחזיקים ב-5% מערך הקרן (100,000/2,000,000). נניח שכל יחידה נסחרת ב-1 ש"ח ונניח שהייתה עלייה ביום אחד של 5% – במקור היה לנו שם 100 אלף שקל (100 אלף יחידות כפול 1 שקל). כאשר מחיר הקרן עלה ל-1.05 שקל, הערך של ההשקעה שלנו גדל ל-105 אלף שקל (100 אלף יחידות כפול 1.05) כלומר הרווחנו 5 אלף שקל.
הקרן משקיעה בניירות ערך על פי תשקיף והסכם נאמנות של הקרן. תיק ההשקעות של הקרן מנוהל ע"י מנהלי השקעות, הגובים דמי ניהול ונאמנות, המקטינים את התשואה על ההשקעה. ערך תעודת ההשתתפות בקרן נקבע על פי שווי נכסי הקרן (פעם אחת ביום, יש מקרים שפעמיים).
קרן נאמנות לא נסחרת בבורסה כמו נייר ערך רגיל, המשקיעים יכולים להעביר הוראות קניה ומכירה לקרנות עד שעה מסוימת ומחירה של הקרן נקבע בסוף יום המסחר (שווי נכסי הקרן חלקי מספר היחידות); יש קרנות נאמנות שניתן להעביר הוראה בשני טווחי זמן – בוקר וצהריים ובהן נקבע שער פעמיים ביום.
דמי הניהול של קרנות נאמנות – עקב אכילס של המכשיר
כפי שציינו החיסרון העיקרי של קרן נאמנות זה דמי הניהול הגבוהים שלה, גבוהים משמעותית מדמי ניהול במוצרים פסיביים (תעודות סל). חשוב מאוד לבדוק לפני השקעות בקרנות את דמי הניהול שלהן, זה עשוי לגרום לכם לבטל את החלטת ההשקעה, ומעבר לכך – אחת לתקופה תבדקו בתיק הקרנות שלכם (אם יש לכם) אם לא חלו שינויים בדמי הניהול. חברות הקרנות נוהגות לשנות את דמי הניהול!
בעלי תפקידים בקרן נאמנות
מנהל הקרן: הגוף המנהל את נכסי הקרן בהתאם למדיניות ההשקעות, המנהל גם יכול להחליט על שינוי בתנאים של הקרן כמו דמי הניהול ומדיניות השקעה (שינוי שיכול להיות בעייתי מאוד מבחינת הלקוחות)
נאמן הקרן: גוף שתפקידו לפקח על מנהל הקרן: לדאוג לקיום הוראות החוק, קיום הוראות הסכם הקרן וההתחייבויות של מנהל הקרן.
קרן נאמנות אינה רשאית לרכוש יותר מ 5% מהון מונפק של נייר ערך מסוים; מנהל הקרן אינו יכול להחזיק מעל 15% מההון המונפק של נייר ערך מסוים בכל הקרנות שבניהולו; מנהל קרן אינו יכול להחזיק מעל 10% בנייר מסוים.
תשקיף הקרן
כפי שציינו קרן נאמנות פועלת בהתאם לתשקיף, ברגע הנפקת היחידות לראשונה הקרן מפרסמת תשקיף שבו גם מפורטים בהרחבה מדיניות ההשקעה, מדד הייחוס וכו'. בעזרת התשקיף ניתן לדעת מה אופי הקרן, מהי החשיפה למניות, מה הסיכון של הקרן, מה החשיפה למט"ח, מה החשיפה לאג"ח ועוד.
התשקיף הוא המידע הכי חשוב על הקרן. כל מה שאתם צריכים לדעת נמצא בו. אחת לשנה (מעבר לתשקיף הראשון) מנהל הקרן מפרסם תשקיף ובו המידע על מדיניות ההשקעה, טווחי ההשקעה – מינימום מניות, מקסימים מניות, מינימום אג"חים, מקסימום אג"חים, חשיפה למט"ח, ההשקעות של הקרן בכל הנכסים. במסגרת תשקיף הקרן, מפרסם מנהל הקרן את הפרטים המזהים של הקרן – שם הקרן ומספר הבורסה של הקרן. כמו כן, מצוין בתשקיף אם הקרן פתוחה או סגורה. קרן פתוחה תמיד מציעה יחידות, כלומר אין הגבלה על מספר היחידות של הקרן.
יתרונות קרן נאמנות
אז מה היתרונות של השקעה בקרן נאמנות?
- סכום השקעה נמוך – ניתן להשקיע גם בסכומים קטנים (להבדיל מרכישת ניירות ערך אחרים)
- ניהול מקצועי – הכסף בקרנות מנוהל על ידי מנהלי השקעות מומחים
- פיזור – בהשוואה להשקעה ישירה בניירות ערך, קרן נאמנות מאפשרת השקעה בעלת פיזור רחב יותר, הפיזור נועד לצמצם את הסיכון הכרוך בהשקעה.
- נזילות – אפשר להפוך את ההשקעות בקרנות נאמנות למזומנים באופן מידי וזאת להבדיל השקעה בניירות ערך שלפעמים מסיבות של סחירות לא ניתן להנזיל אותה
חסרונות קרן נאמנות
כמו כל דבר בחיים, יש גם חסרונות לקרן נאמנות, ואנחנו נדבר על החיסרון המשמעותי ביותר, דמי הניהול. במקרים רבים דמי הניהול בקרנות נאמנות כל כך גבוהים עד שהם לא מאפשרים להשיג תשואה נטו חיובית!
הסוגים השונים של קרנות נאמנות
ניתן לסווג קרנות נאמנות לפי מדיניות ההשקעה שלהן במוצרים השונים שהם משקיעים בהם בשוק ההון (אג"ח צמודות למדד, אג"ח לא צמודות, אג"ח ממשלתיות, אג"ח במט"ח, מניות בארץ, מניות בשווקים מפותחים, מניות בשווקים מתפתחים, אופציות, מזומנים ונכסים פיננסיים אחרים), או לסווג אותן לפי מדיניות חלוקת הרווחים (קרן המחלקת רווחים, קרן צבירה), וכן על פי אופי ההתאגדות (קרן פתוחה וקרן סגורה) ולפי מדיניות השקעה.
קרן צבירה – אינה מחלקת את רווחיה לבעלי יחידות ההשתתפות כדיבידנד. הקרן צוברת את רווחיה ומשקיעה אותם מחדש בנכסים נוספים
קרן מחלקת – אינה צוברת את רווחיה ומחלקת אותם כדיבידנד לבעלי יחידות ההשתתפות.
מעבר לכך נהוג למיין קרנות נאמנות ע"פ הקטגוריות הבאות:
- קרן גמישה: קרן שאינה מחויבת להשקיע באפיק מסוים; מנהל הקרן פועל בחופש מוחלט.
- קרן מתמחה: קרן שמשקיעה לפחות 80% מנכסיה באפיק השקעה אחד.
- קרן חו"ל: קרן שרשאית להשקיע את כל נכסיה בני"ע שנסחרים בבורסות חו"ל.
- קרן ממונפת: קרן ברמת סיכון גבוה שמשקיעה בנגזרים שונים, הקרן יכולה לקחת אשראי למימון השקעותיה.
- קרן מחקה: קרן שעוקבת אחרי מדד מסוים (90% לפחות מנכסיה הם ניירות ערך שנכללים במדד הבסיס); הקרן תשאף להשיג את תשואת המדד אך היא לא מחויבת לכך.
- אגד קרנות: קרן המשקיעה בקרנות אחרות בארץ ובעולם. הקרן יכולה להשקיע רק בקרנות או בפיקדונות, תוך הגבלה של עד 25% בקרן אחת, ומינימום של 75% בקרנות בכלל.
- קרן כספית: קרן להשקעות קצרות מועד שמהווה תחליף תחרותי לפיקדונות לזמן קצר בבנקים. המח"מ הממוצע של הקרן הכספית לא יעלה על 90 יום; הקרן רשאית להחזיק מק"מ או אגרות חוב של המדינה (לטווח קצר)