8. מה הטעויות הכי קריטיות שמשקיעים מתחילים עושים ואיך אפשר להימנע מהן?
קונים ומוכרים לפי עליות וירידות, מסתכלים יותר מידי על הגרפים. מתלהבים מה"ירוק" ונבהלים מה"אדום". שוק ההון הוא לא משחק, אבל הוא בקלות יכול להתפס כמשחק. ממש כמו בקזינו, הרווח המהיר מרגש אותנו ונותן תחושת אופוריה, אבל האמת היא שהשקעה אחראית ורציונלית זה עניין די משעמם. השקעה לטווח ארוך, תיק יציב ומגוון במידה מספקת, בחברות שחקרנו לעומק ושאחנו מבינים את המודל העסקי שלהן, יודעים להעריך צמיחה בשנים שיבואו.
9. ספר לנו את אופציות ההשקעה הפסביות בשוק ההון?
הרחבתי מעט בשאלה 5. השקעה פסיבית היא השקעה במדד דרך קרן מחקה. לדוגמא קרן מחקה ת.א35 או תעודת סל של חברות נדלן/ בנקים וכו'. הפיזור השקעות האלה הוא גדול, לכן התשואה יותר מוגנת מנפילה נקודתית של חברה מסוימת. השקעה במדד האסאנפי500 שוות ערך באופן עקרוני להשקעה בצמיחתה של כלכלת ארה"ב, ויותר חשוב מכך, יש לנו אפשרות לנתח את ההשקעה הזו 150 שנים לאחור.
10. אילו עצות תוכל לתת למשקיעים צעירים בתחילת דרכם?
"המשקיע הנבון" – בנג'מין גראהם. הספר החשוב ביותר שנרשם מעולם על השקעות בשוק ההון.
וורן באפט- המשקיע הנבון מכולם ככל הנראה, תלמיד של בנג'מין גראהם שלקח את השיטה שלו ושכלל אותה.
תיזהר ממלכודות דבש – אין כסף קל. אתה רוצה להרוויח – תלמד לקרוא דוחות כספיים, תלמד לנתח חברות לעומק. מדובר בעבודה לא פשוטה אבל בהחלט אפשרית. בנוסף, אמליץ לכל משקיע לחשוב ברצינות האם מתאים לו אופי השקעה אקטיבי או פסיבי.
ספר לנו קצת מהדברים שעברת, הטעויות שעשית, והסקת המסקנות שעזרה לך להפוך למשקיע רווחי
אני בתחום כבר כמה שנים, מתחילת הדרך התמקדתי בללמוד מהגדולים ביותר. הספר המשקיע הנבון פתח לי את המחשבה לגישת השקעות הערך לטווח ארוך. לאורך הזמן למדתי על בשרי לנתח מניות וחברות ולהסתכל על הדברים מנקודת מבט של בעל עסק. כשאתה קונה מניה אתה לא קונה מוצר חסר ערך, אתה קונה חלק ממשי מעסק וההסתכלות הזו על שוק ההון היא החשובה ביותר בעיניי.
השנה עברנו את משבר הקורונה במרץ. במהלך מרץ נכנסנו לפוזיציות חזקות מאוד בתחום התעופה, הפנאי והתיירות- מתוך הבנה שהחיתוכים החדים במחירי המניות לא משקפים אך ורק את הפגיעה הכלכלית שתגרום לחברות אלו הקורונה, אלא משקפים המון פאניקה והיסטריה. במהלך כזה ישנו סיכון, כשלא ידוע לכמה זמן הקורונה פה, ואיך העולם יראה אחריה, אבל אחרי בדיקה מעמיקה נראה כי חברות התעופה והתיירות לא בדרך לקריסה טוטאלית.
מהלך נוסף חיובי שניתן היה לבצע במרץ הוא להיכנס לפוזיציה בענקיות הטכנולוגיה (אפל, מייקרוסופט, גוגל) החברות האלו לא עוצרות לרגע, מגדילות מחזורים ושולי רווח בקצב מטורף. נכון להיום מכפילי הרווח שלהן יחסית גבוהים למכפילי הרווח שאני מחפש, אך בהחלט ייתכן שיגיעו למחיר אטרקטיבי בקרוב
11. לסיכום, טיפ על איזה מניות שווה להסתכל בתקופה הקרובה?
שאלה חשובה לשאול את עצמך לפני רכישת חברה (מניה)- האם אני קונה חברה מצוינת? האם המחיר מצוין? אם הצלחת לענות על שתי השאלות האלה בכן- אתה מחזיק חברה טובה ביד.
לדעתי סקטור הטכנולוגיה מתומחר גבוה, ברמת הבועה. ה-SNP גם הוא מתומחר גבוה כרגע, וגם החברות המסורתיות התאוששו מהתחתית של מרץ 20.
כרגע, שוק ההון מתומחר גבוה לכן הייתי ממתין ומחפש מניות עם פינצטה וזכוכית מגדלת. בתקופה כזו הייתי מתרחק מכל מניות החלום, ומחפש להיאחז בחברות הגדולות בעלות הגב הכלכלי החזק לשרוד ולעבור תקופה לא פשוטה, שייתכן שנמצאת בפתח.
רז, תודה רבה על הזמן שלך!
שמחנו לארח אותך ואנחנו בטוחים שגולשי הפורטל קיבלו המון ערך ומידע חשוב.